Kjempeutslipp av popcorn

I dag skal oljevernere bekjempe store mengder popcorn på Møre- og Romsdalskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke hver dag norske oljevernsøvelser blir overskrifter i store utenlandske aviser.

Men Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO) har tatt i bruk et nytt middel for å gjøre oljevernerne flinkere til å bekjempe utslipp: Store mengder popcorn.

Utslipp i morgen

I morgen tidlig skal NOFO dumpe sju paller - tilsammen fem kubikkmeter nypoppet popcorn - rett på sjøen utenfor Møre- og Romsdalskysten. Deretter skal det statlige og interkommunale oljevernsamarbeidet, samt det trønderske oljeselskapet Pertra, teste sine beredskapsevner - og forhåpentligvis samle opp hvert minste lille flytende popcorn.

- Omlag 300 mannskaper og et 30-talls fartøyer vil delta på øvelsen. Vi skal også bruke helikopter, og sannsynligvis også statens overvåkingsfly, sier operasjonsrådgiver i NOFA, Kåre-Ludwig Jørgensen.

- Fem kubikkmeter popcorn utgjør faktisk en hel del når man hiver det på sjøen, sier Jørgensen til Dagbladet.no.

Han mener popcorn-flaket raskt vil legge seg over et område på omlag 200 meter.

Akkurat som olje

- Når vi har øvelser i felt, mener vi at de skal ha noe å bekjempe. Tradisjonelt bruker man skum, men skum er flyktig og blåser lett bort i vind. Ofte er skummet helt borte etter en halv time, forklarer Jørgensen.

- Popcorn er derimot langt bedre. Det trekker inn vann, og blir liggende på overflaten og følger strømmen. Det er også synlig på sensorene vi bruker for å finne oljeutslipp - infrarøde- ,ultrafiolette-, og dagslyskameraer. Popcorn opptrer faktisk oppsiktsvekkende likt som olje i vann. Det blir en grøtete masse som driver i sjøen, sier han til Dagbladet.no.

Torsk og måke

Popcornet har NOFO kjøpt ferdig poppet på pall i fra en grossist. Det er ikke tilsatt smør, olje, eller salt - og er opptil fem ganger så billig som skum.

- Vi betaler 1000-1200 kroner per kubikkmeter. Og det er svært billig i forhold til treningen vi får igjen. Jeg tror opprinnelig det var den svenske Kystbevakningen som først oppdaget olje-egenskapene til popcorn. Deretter har det norske Kystverket og vi begynt å bruke det på øvelser, forteller Jørgensen.

13 kommuner er involvert i øvelsen i morgen, og lensesystemene som er laget for å samle opp oljeutslipp, passer glimrende også til å samle opp popcorn.

- Det lille som eventuelt skulle ligge igjen, er utmerket mat til torsk og måker. Tro meg, vi har grundig forsikret oss om at det ikke er noen miljørisiko knyttet til utslipp av popcorn.

- Derimot må jeg ærlig innrømme at jeg aldri mer vil kjøpe popcorn når jeg er på kino, sier Jørgensen til Dagbladet.no.

JUBELPOP: Supermodell Nell McAndrew koser seg også med popcorn. Her bader hun i verdens største badekar med popcorn på Leicester Square9. november 2000. Det fire meter høyebadekaret var fyllt opp med 150 kilo popcorn.
OLJECORN: Norsk Oljevernforening For Operatørselskap bruker popcorn for å simulere oljeutslipp når de i morgen trener oljevernberedskapen langs Møre- og romsdalskysten. Bilde er i fra en ekte oljekatastrofe, da lasteskipet «Rocknes» forliste i Vatlestraumen utenfor Bergen.
POPCORNDYKKER: Konkurransespiser «Crazy Legs Conti» brukte 100 kubikkfot med popcorn da han skulle spise seg ut av en kjempe-popcorneske i New York 4. mai 2004.