Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendis på mord

Navn: Oscar Ihlebæk Ader: 42 Yrke: Kjendisadvokat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren var generalsekretær i Norsk Presseforbund og hadde nok ikke ønsket at sønnen skulle bli linselus. Oscar Ihlebæk ble i 1990 omtalt som Norges mest pr-kåte advokat, og har holdt seg på toppen til denne dag. Han er lett gjenkjennelig på pressebilder der klienten står med ryggen til mens han ser rett inn i kamera. Men han er jo også forsvarer og står nå i retten for Bjarkøy-kvinnen som er tiltalt for å ha drept sitt eget barn. Samtidig er han oppnevnt som forsvarer for mannen som er pågrepet for å ha drept sin kone, magedanserinnen Barbro Zedini.

Ihlebæk trådte inn i jussens rampelys i midten av 1980-åra, og han la aldri skjul på hvor han ville. Kolleger og rettsreportere la merke til en viss avstand mellom kunnskaper og ambisjonsnivå, men det plaget ikke den fremadstormende advokaten. Han brukte bevisst pressen for å få omtale av saken og seg selv. Men han sto også på for klientene sine. Både i aviser og i retten, og det varte ikke mange år før han var kjendis på mord og voldtekt.

Ordet kjendisadvokat blir gjerne uttalt med en viss forakt, men for tiltalte i straffesaker er det neppe noen ulempe at forsvareren er kjent og kan forsvare dem også i media. Det hjelper i det minste mot samfunnets fordømmelse, for den kan ofte være verre enn straffen. Ihlebæk har også ord på seg for å være en uredd og utradisjonell forsvarer, og det er neppe bare oppslag i aviser og Se og Hør som gjør at han får store og krevende straffesaker. I fengslene går også jungeltelegrafen om hvem man skal velge når tiltalen begynner å ta form.

Ihlebæk sier han er drittsekk åtte timer om dagen, og en rimelig grei kar når han har fått av seg den svarte kappa og kommet seg hjem til kona Siv og de fire ungene i Drøbak. Der bestilte han et maleri av seg selv i helfigur, men kona nektet plent å ha det i stua. Selvbildet hans kunne hun neppe gjøre mye med. Det er fortsatt i helfigur og vel så det. Han har i det hele tatt sans for det litt gedigne. Kjøpte stort hus i Drøbak og visstnok en bil som var for stor til garasjen. Han kjører stor motorsykkel, BMW.

Og er ganske stor i kjeften, men samtidig rett fram og åpen. Litt gutteaktig, nesten naiv, og sjelden taus. Men det hender også at han lytter. I alle fall når juryens formann leser opp kjennelsen, og dommeren kunngjør dommen.