Kjendis-sjimpansen Washoe er død

Den første sjimpansen som lærte seg tegnspråk ble 42 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Sjimpansen døde av naturlige årsaker tirsdag natt.

- Det er en trist dag. Jeg ventet at hun skulle leve i minst ti år til. Jeg regnet egentlig med at hun skulle leve lenger enn meg, sier professor Allen Gardner til Reno Gazette-Journal.

Washoes 42 år er likevel gammelt for hunnsjimpanser, som har en gjennomsnittlig levealder på 33,5 år. Hun ble født i Afrika i september 1965. Hennes mor ble trolig drept av en jeger som solgte babysjimpansene på et marked. Etter at hun ble solgt ble hun transportert til USA, der hun ble adoptert av forskerekteparet Allen og Beatrix Gardner.

- De fortalte meg at det så ut som om hun hadde en tøff influensa, men deretter svant hun bare bort, sier Gardner.

I 1967 startet han og kona Prosjekt Washoe for å lære sjimpansen tegnspråk.

Washoe bodde hos Garderner-familien til 1974, da hun ble flyttet til University of Oklahoma og senere til Washington University - der hun ble boende fra 1980 til hun døde.

- Washoe var en utsending som bragte oss budskap om respekt for naturen, sier dr. Mary Lee Jensvold ved Washington University til Associated Press.

Hun hadde et vokabular på 250 år da hun døde.

DØDE I FANGENSKAP: Washoe døde på Washington University natt til tirsdag. Foto: AP
DØDE I FANGENSKAP: Washoe døde på Washington University natt til tirsdag. Foto: AP Vis mer

For at et ord skulle regnes med i hennes vokabular, måtte det være sett av tre ulike observatører på ulike tidspunkter. Deretter måtte det sees 15 dager på rad for å kunne legges til lista.

Den kognitive forskeren Steven Pinker og lingvisten Noam Chomsky er blant  flere eksperter som tviler på at sjimpansen virkelig hadde lært seg språk.