DØMT: Jon Swensen (t.h) har profilert seg som kjent advokat innen UP-saker, men er nå dømt for vold mot UP-betjent. Her tar han en kikk på en lasermålet som angivelig skal ha målt daværende hoppsjef Trond Jøran Pedersen (t.v.) i 179 km/t på motorsykkel den 12. september 1994. 
Foto: Erik Johansen/NTB/Scanpix
DØMT: Jon Swensen (t.h) har profilert seg som kjent advokat innen UP-saker, men er nå dømt for vold mot UP-betjent. Her tar han en kikk på en lasermålet som angivelig skal ha målt daværende hoppsjef Trond Jøran Pedersen (t.v.) i 179 km/t på motorsykkel den 12. september 1994. Foto: Erik Johansen/NTB/ScanpixVis mer

Kjendisadvokat dømt for vold mot UP-betjent

Forsvarsadvokat Jon Swensen har spesialisert seg innenfor UP-saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsadvokat Jon Swensen har blitt profilert etter at han har forsvart flere bilister tatt i UPs laser- og radarmålinger.

Nå er han dømt for vold mot en UP-betjent, skriver Avisa Nordland.

- Slo betjent på befaring Salten tingrett finner advokaten skyldig utilbørlig oppførsel som offentlig oppnevnt forsvrar, for å ha forulempet offentlig tjenestemann og for vold under en befaring i en fartssak.

Det hele skal ha utspilt seg under behandlingen av en fartssak i Ofoten tingrett 1. desember i fjor, etter at saken hadde blitt utsatt for at en politimann hadde vært syk. Stemningen mellom advokaten og politimann skal ha vært amper etter at den tiltalte i fartssaken hadde sett UP-tjenestemannen på byen samme dag saken opprinnelig skulle ha startet.

Dette skal ha vært tema mellom Swensen og UP-betjenten, og på vei ned fra befaring slo Swensen tjenestemannen i brystet, ifølge dommen.

- Jeg bare pekte og var så vidt borti politimannen, forklarte Swensen i retten, ifølge Avisa Nordland.

- Krenkende I dommen slås det fast at slaget var krenkende.

«Swensens slag var hardt nok til å kjennes gjennom den fôrede uniformsjakken. Slaget kom helt overraskende, under en befaring og dermed et rettsmøte, og der han overhodet ikke kunne forvente noe slikt fra en profesjonell aktør.»

«Politimannen har utført sin jobb som vitne i en straffesak, og slaget var unødvendig og krenkende. Selv om Swensen hadde vært pågående under eksaminasjonen av politimannen, og stemningen ble enda mer opphetet under befaringen, har Swensens atferd overskredet det enhver ville kunne tenke seg fra en profesjonell aktør under et rettsmøte».

Vil anke dommen Aktor Bjarte Walla tar resultatet til etterretning.

Han la ned påstand om 16 dagers betinget fengsel og 8000 kroner i bot, men i dommen slipper Swensen fengsel, mens boten økes til 15 000 kroner.

- Dommen vil bli anket, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer Swensen, til Avisa Nordland.