Kjendisadvokat Schiong mistet advokatbevillingen

Dom i Oslo Tingrett i dag. Schiong anker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Advokat Håkon Schiong, blant annet kjent som nå avdøde Ole Christian Bachs advokat, fikk i mars i år advokatbevilling tilbakekalt av Advokatbevillingsnemnda.

Schiong anket avgjørelsen og reiste samtidig søksmål mot staten ved Advokatbevillingsnemnden. Men han fikk ikke medhold og tapte i dag saken i Oslo Tingrett.

- Manglende tillit

Schiong har med det mistet advokatbevillingen. Men han anker dommen.

- Jeg er på ferie og har ikke lest dommen, men vi vil anke resultatet inn for lagmannsretten og håper retten lar bevillingen være i behold frem til saken avgjøres, skriver John Christian Elden, Schiongs advokat, i en tekstmelding til Dagbladet.no.

I dommen heter det blant annet: «De kritikkverdige forhold som er avdekket ved bokettersynet er samlet sett av en slik alvorlighetsgrad at advokat Schiong må anses å ha mistet den tillit som er nødvendig i yrket.»

I 2005 ble det foretatt bokettersyn hos advokaten. Der ble det avdekket flere forhold som Tilsynsrådet fant kritikkverdige, blant annet at et betydelig antall betalingstransaksjoner var blitt foretatt til andre personer enn dem som de regnskapsmessig var oppført under, heter det i dommen.

Regnskapsbilagene var i tillegg gjennomgående mangelfullt utformet, slik at det var vanskelig å kontrollere de gjennomførte oppdragene, riktigheten av de beløp som var tatt ut av klientbankkonto og overført til andre, samt av de avregninger som var blitt foretatt av advokaten, heter det i dommen.

ANKER: Håkon Schiongs advokat, John Christian Elden, opplyser til Dagbladet.no at Schiong vil anke dommen. FOTO: Scanpix
ANKER: Håkon Schiongs advokat, John Christian Elden, opplyser til Dagbladet.no at Schiong vil anke dommen. FOTO: Scanpix Vis mer

Tromsdal-oppreisning

Oslo Tingrett finner også at Schiong skal ha tilegnet seg 120 000 kroner som tilhører staten, fordi han ikke betalt moms for de 500 000 kronene han fikk i oppreisning etter å ha blitt kastet på glattcelle etter at han ble anmeldt av finansakrobaten Christer Tromsdal i 2003.

Advokatbevillingsnemnden fant at Schiong har overtrådt bestemmelser i hvitvaskingsloven, i forbindelse med betaling Schiong fikk for å bistå Thomas Øye. Det gjør ikke Oslo Tingrett. De mener allikevel at dette ikke kan være avgjørende i saken.

«Underslaget av merverdiavgiftsdelen av erstatningen og merverdiunndragelsen knyttet til Schiongs salær er etter rettens mening tilstrekkelig. Retten mener videre at de kritikkverdige forholdene samlet sett gjør at han må anses uskikket til å drive advokatvirksomhet», heter det i dommen.

Må betale omkostninger

Schiong dømmes også til å betale saksomkostninger med 48000 kroner.

Håkon Schiong har gjort seg bemerket en rekke ganger tidligere. I fjor ble han siktet for å ha holdt tilbake bevismateriale mot sin avdøde klient Ole Christian Bach. Tidligere på året kom disiplinærutvalget i Advokatforeningen til at han brøt god advokatskikk da han uttalte til Dagbladet at en drapstiltalt burde fått medalje for å ha stukket drapsofferet til døde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer