Kjendisadvokat siktet for trusler

En kjent forsvarsadvokat er pågrepet og siktet for trusler mot et vitne i en narkotikasak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten ble i går siktet for brudd på straffelovens paragraf 132, det vil si motarbeidelse av rettsvesenet.

- Jeg kan bekrefte at vi har pågrepet og siktet tre personer, deriblant en advokat, for å ha truet - eller medvirket til å true - en person til å holde seg borte fra en hovedforhandling i Agder lagmannsrett, sier politiadvokat Per Moseid ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

Telefonavlytting

Den kjente forsvarsadvokaten var en av flere forsvarere i en større narkotikasak i Agder lagmannsrett i 2001. Hovedtiltalte i saken, en mann fra Kristiansand, ble dømt til fire års fengsel for blant annet salg av 1,2 kilo amfetamin.

Det er opplysninger i denne saken som er bakgrunnen for siktelsen mot advokaten. Advokaten var i går i avhør, men ble løslatt av politiet på kvelden.

Bakgrunnen for siktelsen er telefonavlytting. I fjor ble det innført nye straffeprosessregler, der retten kan gi politiet tillatelse til å foreta telefonavlytting dersom det er skjellig grunn til mistanke for en handling som kan gi fengsel i ti år eller mer.

Advokaten er siktet etter en paragraf som under skjerpende omstendigheter kan gi inntil ti års fengsel.

Truet vitne

- Bakgrunnen for siktelsen er telefonavlytting av utenforstående personer i tilknytning til denne saken, sier politiadvokat Per Moseid.

I tillegg til advokaten er en 30-åring og 34-åring siktet. De er såkalte kjenninger av politiet.

Politiadvokat Moseid vil ikke kommentere ytterligere detaljer rundt siktelsen.

- Jeg kan imidlertid bekrefte at dette med trusler mot et vitne var et tema under straffesaken. Politiet antok den gangen at det var tilfelle at et vitne ble truet til å holde seg borte fra rettssaken, sier Moseid, som også var aktor i narkotikasaken.

Etter det Dagbladet kjenner til, mener politiet at de har avlyttet samtaler der advokaten snakker med et annet vitne i narkotikasaken. Ifølge Dagbladets kilder kan samtalene forstås som trusler.

Fikk ikke kontakt

- Hvorfor har det gått over to år fra rettssaken til siktelsen mot advokaten?

- Bakgrunnen er de nye straffeprosessreglene som gir politiet adgang til å bruke opplysninger fra kommunikasjonskontroll, svarer politiadvokaten.

Dagbladet snakket seint i går kveld med den siktede advokaten, som har hatt flere store straffesaker de siste åra.

- Jeg har forklart meg for politiet, men ønsker å ikke gi ytterligere kommentarer, sier advokaten, som henviser til sin forsvarer, advokat Kjell Myrland.

- Den siktede advokaten erkjenner ikke straffskyld. Dette har selvsagt vært en enorm belastning for ham. Det er veldig rart at det har godt så lang tid fra straffesaken til siktelsen. Det er noe vi må bringe klarhet i, sier Myrland, som ikke vil gi ytterligere kommentarer.