Kjendisadvokat tiltalt for å ha bedt mann plante bevis

Skal ha bedt en kriminell plante bevise for å hjelpe broren.

En kjent advokat er tiltalt av Statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud for å ha plantet bevis.

Ringte broren

Ifølge Varden er bakgrunnen for saken at advokatens klient var mistenkt for å ha ranet en mann på toalettet på Kebebgrillen i Porsgrunn. Han hadde slått mannen i hånda så han mistet en rull med tusenlapper på gulvet.

Dette tilsto han i avhør, og for å styrke sin egen forklaring fortalte han politiet hvor ranspengene lå.

Det er i kjølvannet av dette avhøret at det finner sted en telefonsamtale mellom advokaten og den ransmistenktes bror, som nå har ført til at advokaten er tiltalt.

Ifølge tiltalen fortalte advokaten broren at politiet skulle ransake bopelen til brødrenes felles mor for å lete etter stjålne penger som hans klient skal ha gjemt der, og at klienten trolig ville bli løslatt dersom pengene ble funnet hjemme hos mora.

«Han formidlet videre at (bror 1) hadde sagt at pengene skulle ligge 'i en skuff nede' og at en måtte håpe at det lå 37 000,- der når politiet kom dit. Han instruerte ved dette (bror 2) om å sørge for at det lå 37 000,- på angitt sted og bidro således til planting og/eller fabrikkering av bevis for å motarbeide politiets etterforskning av straffesaken mot (bror 1)», heter det i tiltalen.

Advokaten erkjenner ikke straffskyld

Dagbladet har vært i kontakt med advokaten, som ikke ønsker å kommentere tiltalen. Han henviser til sin forsvarer Erling Olav Lyngtveit.

- Det er ikke aktuelt for min mann å erkjenne straffskyld for tiltalen. Tiltalen forutsetter et formål med den telefonsamtalen som er omtalt i tiltalen, som han mener ikke er riktig. Så han vil ikke erkjenne noe straffansvar, sier Lyngtveit til Dagbladet.

- Så han er trygg på at han blir frifunnet?

- Det er hans oppfatning av dette, så får vi overlate resten til domstolen.

Statsadvokat Håvard Kvavåg sier til Varden at «det er alvorlig for en advokat å bli tiltalt for et straffbart forhold».

Ifølge avisa har ransmistenkte 26-åringen seinere blitt dømt til seks måneders fengsel for ranet og flere straffbare forhold. Broren er også dømt for å ha drevet narkobutikk på det mørke nettet.