200 MILLIONER BORTE: I løpet av to uker for Komplett Bank-aksjonær Stein Erik Hagen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
200 MILLIONER BORTE: I løpet av to uker for Komplett Bank-aksjonær Stein Erik Hagen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.Vis mer

Kjendisaksjer kollapser

Eventyret over i forbrukslånsbanker?

(Finansavisen/Hegnar.no): Etter fire år med eventyrlig vekst, kollapser forbrukslånsbankene på Oslo Børs, skriver Finansavisen.

Flere av dem har rast i verdi gjennom hele 2018, men fallet har eskalert den siste tiden, før det i går smalt i Bank Norwegian.

Morselskapet Norwegian Finans Holding (NOFI) ble straffet med 16 prosent kursfall på børsen etter kvartalsrapporten, som viste økende utlånstap i Finland.

Selv om aksjen stiger litt onsdag, har rundt 30 prosent av verdiene i Bank Norwegian gått opp i røyk bare de tre siste ukene, ifølge avisa.

Tøffere regler

Analytiker Odd Weidel i SpareBank 1 Markets forteller Hegnar.no at sentimentet innen forbrukslån for tiden er negativt.

- Etter at NOFI kom med høyere enn ventet lånetap i Finland i rapporten for 2. kvartal ble markedet mer skeptisk. Komplett Banks rapport for 3. kvartal bekreftet det bildet, og det er det samme vi ser nå i NOFIs rapport for 3. kvartal, slår han fast.

- Vi kommer nok til å ta opp lånetapene framover her, selv om ledelsen sier at de ser lavere nivåer i Finland framover, legger han til.

Weidel påpeker videre at summen av tapene, samt litt lavere vekst enn ventet og mye regulatorisk motvind, gjør investorene avventende til forbrukslånsbanker.

Den regulatoriske motvinden analytikeren viser til er de tøffere kravene fra Finanstilsynet, som nå ligger ute til høring. Norges Bank har også gitt sin støtte til den strammere reguleringen.

Norske tap?

Analytiker Truls Langmo Røysland i SEB legger også vekt på høyere utlånstap i Finland.

- Dette skyldes i hovedsak modellendring i Finland, hvor det viser seg at historiske lånetap har vært for lave. Dette skaper en usikkerhet rundt om også avsetningene for de andre markedene kan være for lave, sier han til Hegnar.no.

- I tillegg kommer veksten i både Norge og Finland en god del ned fra foregående kvartal, fortsetter analytikeren.

Kjendistungt

Et fellestrekk for forbrukslånsbankene er kjendistunge aksjonærlister.

Store Bank Norwegian-eiere som Bjørn Kise, Lars Ola Kjos og Egil Stenshagen blør, og bare de to siste månedene har de to førstnevnte ifølge Finansavisen et verdifall på 300 millioner kroner.

Torstein Tvenge får også svi, mens Platekompani-gründeren Egil Dahl har sett 30 millioner forsvinne, skriver avisa.

I Komplett Bank har Stein Erik Hagen tapt nærmere 200 millioner to uker, og dratt med seg vennene Erik Bøhler og Jan Petter Collier.

Lenger ned på aksjonærlistene sitter Ivar Løge i Komplett Bank, mens Arne Blystad er stor aksjonær i Monobank sammen med Johan Odfjell.

Andre økonominyheter:
Høyfjellshotell legges ned - selger unna rom for rom
- Aldri solgt så mange hytter til så høye priser