Kjendisbarna sliter med angst

Kjendisbarn lever under et konstant press fra de er små. Hverdagen er ofte fylt av prestasjonsangst, ensomhet og med barnepiken som det mest stabile holdepunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerbarna nekter å gjøre som mor og far

- Barn av politikere og advokater har det verst, mener psykolog John Sandstrøm.

Euan Blair og britiske kjendisbarn er ikke alene om å ha en tøff tilværelse.

- I forhold til britisk sladrepresse har norske kjendisbarn det bra, men barn av statsministrer, utenriksministere og store næringslivstopper har det ofte like tøft som barn i de verste barnevernssakene, hevder psykolog John Sandstrøm.

Kravet om å holde en vellykket fasade gjør hverdagen til kjendisbarn og spesielt politikerbarn vanskelig.

- De er opplært til å holde et perfekt ansikt utad, og når situasjoner av denne arten oppstår, gjør de alt for å redde familiens ære, sier Sandstrøm, og henviser til Euan Blair - Englands statsministersønn - og hans fyllekule.

I et om enn ikke like mondent miljø i Oslo, leder lege Kjell Olav Svendsen en ungdomsklinikk, der han tar imot mange ungdommer fra byens bedrestilte hjem - mange med «kjendisforeldre».

Selvopptatte

- Foreldrene er ofte mer opptatt av seg selv, kjendisliv og premierefester. Da er det ikke rart at det går utover noen.

Svendsen kan ikke tallfeste hvor mange pasienter han har, ei heller hvor mange kjendisbarn som blir henvist til ham.

- Men det er mange.

Vil beskytte

Psykolog Sandstrøm tar en opptelling og konstaterer:

- I løpet av de siste ti årene har jeg behandlet rundt 20 barn av politikere, advokater og TV-kjendiser. Mange sliter med psykiske problemer i kjølvannet av foreldrenes yrkesliv. Pasientene er mellom 14 og 30 år.

- Spesielt barn av fagdyktige kjendiser opplever det som forferdelig i perioder hvor mor eller far går ut med bestemte meninger. Når foreldre blir angrepet i pressen, kommer barnet i en lojalitetskonflikt. De føler at de må beskytte mor eller far. Det er sjelden at noen tar seg tid til å fortelle barna at utspillene er en del av det politiske spillet, sier John Sandstrøm.

- Mange av dem sliter med at de har mye å leve opp til, det hersker et sterkt press på at de må bli til noe stort. Men ungdommene stiller ofte strengere krav til seg selv enn hva foreldrene gjør. Det har sin pris å være kjendisbarn, sier Kjell Olav Svendsen.