Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendisbok om tabu-sykdommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den 221 siders boka har Ingvar Ambjørnsen invitert 14 andre kjente norske forfattere til å skrive om livsproblemene som kan ramme oss alle.

«Angsten som oppdrager» er ett av Ingvar Ambjørnsens bidrag: «Jeg gikk i gater og parker, og langs landeveier. Hele tiden med denne paniske angsten, som en skjærebrenner bak i hodet et sted. Hva er det du er så redd for? spør den uvitende. Å herregud, gi angsten et navn, gjør den konkret, så skal jeg bære den uten å mukke. Mitt eget hjem ble et fremmed sted, redusert til en seng der jeg kunne besvime noen få lykkelige timer hver natt. Ja, noen lykkelige timer. For hver natt våknet jeg, våt av svette og med hjertet mellom jekslene.»

- Selvopplevd

- Jeg tror forfatterne har skrevet mye selvopplevd. «Angsten som oppdrager» er veldig selvbiografisk. Jeg har heller aldri lagt skjul på at jeg ble rammet av angst, sier Ambjørnsen.
- Men jeg har ikke bedt den enkelte forfatter være personlig. Samtidig visste jeg hva jeg gjorde da jeg ba Finn Carling skrive om fysisk sykdom. Jeg er fryktelig glad for at han ble med.

Finn Carling skriver om «Når kroppen blir en fiende». «Men jeg har en klar opplevelse av at jeg alltid «sloss» med kroppen, at den var en motstander. I langt høyere grad enn andre barn strevde jeg med å få kontroll over den: Med å mestre.»

- Dette er et knippe mildt sagt oppegående forfattere som har gjort seg refleksjoner. Jeg hadde i bakhodet hvem som kunne kjenne til de forskjellige emnene, men jeg dikterte ikke hva de skulle skrive om.
- Utgangspunktet for boka er at selv en statsminister kan møte veggen, sier forlagsredaktør Håvard Rem i Forlaget Geelmuyden.Kiese.

- Forfatterne våger å vise sine egne opplevelser, selv om de er vonde. Axel Jensen skriver om døden.

Det er et tema han vet noe om.

Axel Jensen skriver: «Jeg kan rett og slett ikke fatte at jeg snart skal dø. Jeg vil ikke dø. Jeg vil leve selv om det er svært ubehagelig for tiden. Jeg har så mye ugjort. Jeg er redd.»

Rem er svært fornøyd med at han fikk overtalt Ingvar Ambjørnsen til å være redaktør.

I hardt vær

- Ingvar har vært i hardt vær, og møtt veggen. Han har også vært sivilarbeider i Frelsesarmeen, og tok imot telefoner fra mange som hadde det vanskelig. Så han så saken fra begge sider, sier Rem.

Boka er ment som en gave og en takk til de 1200 frivillige som hvert år tar imot de 120000 telefonhenvendelsene til Kirkens SOS.

- Kanskje boka kan skape enda større forståelse for problemene. Det er også fint hvis den fører til at folk som selv sliter blir sittende igjen med større innsikt, sier Håvard Rem.

«Huset i døden» er skrevet av Arild Nyquist:

«Og kiloene fortsatte å forsvinne. Slik gikk lang tid, flere år. Og jeg vandret fram og tilbake mellom stadig nye sykehus. Fra lege til lege - til og med i fremmede land. Men jeg ble ikke bedre. Jeg var der jeg var - spikret fast innenfor min egen ramme. Til slutt var jeg nesten død.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling