Kjendisene i kø for å støtte Assange

Michael Moore, Bianca Jagger og flere kjendiser tilbyr seg å betale kausjonen.

YTRINGSFRIHETEN EKSTREMT VIKTIG:Menneskerettighetsforkjemper Bianca Jagger var til stede i retten i dag for å støtte Assange, og sier hun er villig til å hjelpe med å betale kausjonen. Foto: REUTERS/Andrew Winning
YTRINGSFRIHETEN EKSTREMT VIKTIG:Menneskerettighetsforkjemper Bianca Jagger var til stede i retten i dag for å støtte Assange, og sier hun er villig til å hjelpe med å betale kausjonen. Foto: REUTERS/Andrew WinningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kjediser har tilbudt seg å betale Wikileaks-grunnlegger Julian Assange fri fra fengsel.

Dommerene bestemte i dag at Assange kan løslates mot kausjon, men med forbehold. Han må levere inn passet sitt, gå med elektronisk fotlenke og sitte i husarrest. Han kan ikke reise ut av landet, og må melde seg på politistasjonen hver dag klokken 18.00.

Menneskerettighetsforkjemper og tidligere rockeartistkone, Bianca Jagger, er en av flere kjendiser som er villig til å åpne lommeboka for å få Assange ut av fengsel.

- Jeg er ikke enig i alt han har gjort, men mener rettferdighet og ytringsfrihet er noe av det viktigste vi har, sier Jagger til Expressen etter høringen i dag.

TILBYR PENGER OG NETTSIDEN SIN: Michael Moore ønsker også å hjelpe Assange og Wikileaks.
Foto: Sandrew Metronome
TILBYR PENGER OG NETTSIDEN SIN: Michael Moore ønsker også å hjelpe Assange og Wikileaks. Foto: Sandrew Metronome Vis mer

Den britiske tv- og filmregissøren Ken Loach var også tilstede under dagens høring for å vise sin støtte.

- Hvis svenske myndigheter anker avgjørelsen er det helt tydelig at det ligger et ønske om hevn bak. Det vil bevise at det finnes et politisk element som ikke har noe med denne saken å gjøre, sier han til The Guardian.

Filmskaper Michael Moore har postet et innlegg på sin blogg der han tilbyr seg å betale en del av kausjonen for Julian Assange. Han sier også at han er villig til å stille sin nettside, sine servere og domener til Wikileaks' disposisjon hvis det er nødvendig.

Den selvstendige videojournalisten Vaughan Smith sier denne saken ikke bare handler om pressefrihet, men om internett.

STØTTER WIKILEAKS: Filmregissør Ken Loach var tilstede og viste sin støtte under høringen i dag. Han sier det ligger et ønske om hevn bak hvis svenske myndigheter anker avgjørelsen. Foto: REUTERS/Andrew Winning
STØTTER WIKILEAKS: Filmregissør Ken Loach var tilstede og viste sin støtte under høringen i dag. Han sier det ligger et ønske om hevn bak hvis svenske myndigheter anker avgjørelsen. Foto: REUTERS/Andrew Winning Vis mer

- Dette er stort. Som journalister bør vi være opptatt av muligheten for lovgivning som kan begrense vår frihet. Assange har holdt opp et speil foran oss, og journalister er bekymret over speilbildet de ser, sier han til The Guardian.

- Dette er gode nyheter, sier Jemima Khan, britisk kjendis og tidligere kjæreste av Hugh Grant, utenfor retten.

- Jeg er veldig glad for at han slippes fri. Han skulle aldri blitt fengslet i utgangspunktet, sier forfatteren Tariq Ali.

Fortfatteren Yvonne Ridley mener løslatelsen er en seier for sunn fornuft.

STOR PRESSEDEKNING: Det var fullt av journalister på utenfor og inne i rettssalen i dag. Foto: EPA/ANDY RAIN
STOR PRESSEDEKNING: Det var fullt av journalister på utenfor og inne i rettssalen i dag. Foto: EPA/ANDY RAIN Vis mer

- Hvis han hadde blitt nektet løslatelse mot kausjon, ville det vist at rettssalen har blitt en politisk arena, sier hun.