Kjendiser etterforskes

Politiet mener nå at pedofilisaken som er under opprulling i Norge kan ha forgreininger til sentrale navn i norsk samfunnsliv. I tillegg til de fire som er varetektsfengslet i saken, har politiet mistanke mot nesten ti andre norske menn. Tre av dem er kjente personer i norsk samfunnsdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den ene av de tre kjendisene er en framtredende akademiker. Etter det Dagbladet erfarer, kjenner han flere av de fire som er siktet og varetektsfengslet i pedofilisaken

Akademikerens navn har lenge vært på etterforskernes navneliste. Kartleggingen som ble gjort av politiet før arrestasjonene, skal ha avdekket at han har sendt penger til familier på Filippinene.

Politiet har avslørt at flere av de siktede har overført penger til Filippinene. Politietterforskerne forsøker nå å finne ut av om disse pengene har vært betaling for sex med barn.

Mistanken mot de tre kjendisene gjelder det samme som for de fire siktede i saken: seksuelle overgrep mot barn under 14 år i Norge eller på Filippinene.

Ikke avhørt

Mistanken mot kjendisene bygger ikke alene på politiets etterretningsarbeid i forkant av «Aksjon Domino» for halvannen uke siden. Vitner skal i politiforklaringer ha trukket akademikeren, de to andre kjendisene, pluss en forretningsmann som driver en egen bedrift, inn i pedofiliringen.

Saken til disse fire sto ikke bevismessig annerledes enn for de fire som ble arrestert under «Aksjon Domino». Men deres posisjon i samfunnet og indirekte tilknytning til deler av makteliten skal ha vært en medvirkende årsak til at politiet ikke har pågrepet og siktet dem. Ingen av kjendisene er til nå avhørt av politiet.

Fire i varetekt

Fire personer er siktet og varetektsfengslet i pedofilisaken. De som er fengslet er en 55 år gammel skoletannlege fra Østlandet, en 50 år gammel lærer fra Østlandet, en 60 år gammel lærer fra Vestlandet, og en 54 år gammel skolepsykolog fra Nord-Norge.

I tillegg til disse fire, etterforsker politiet nesten ti andre personer som kan være en del av det politiet mener er et pedofilt nettverk i Norge.
De fleste av disse vet trolig nå at de er nevnt i etterforskningsmaterialet som politiet har framskaffet gjennom lang tid. De frykter nå pågripelse og påfølgende skandalisering.

Flere pågripelser?

Den juridiske lederen av etterforskningen, politiinspektør Jorid Kile Berg, sa til Dagbladet for en uke siden at det kan bli aktuelt med flere pågripelser i saken.

Det står fortsatt ved lag, men politiet har valgt å bruke den siste uka til å forsøke å styrke bevisgrunnlaget mot de fire som allerede er siktet og varetektsfengslet i saken. Den ene av dem ble bare fengslet for en uke, og skal fremstilles med begjæring om forlenget varetektsfengsling allerede i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer