Kjendiser i kø for dåp

Skolebarn og turister stimlet sammen rundt kjendisgjestene i Leah Isadoras dåp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var strålende sol og sommer da den yngste i Behn-familien ble døpt i formiddag.

Leah Isadora ble båret ned Slottskapellet av mormor, dronning Sonja, med seks faddere som vitner. Blant dem Nederlands prinsesse Laurentien og pappa Behns gamle kompis  Jon Andreas «Jono el Grande» Håtun.

Før dåpen hadde et femtitalls tilskuere samlet seg på Slottsplassen. De mest kongetro sikret seg god utsikt ved siden av pressefotografene, men de fleste var turister som tilfeldigvis befant seg i nærheten.

- Vi er på en éndagstur til Norge. Vi skulle bare se slottet, så det er helt tilfeldig at vi er her, sier danske Jytte Silverbrandt (82).

- Det er jo fantastisk at vi får med oss dette, skyter venninnen Rigni Hamre (74) inn.

«Hva skjer her\'a?»

De danske damene så ikke de kongelige hovedpersonene, som hadde inntatt kapellet lang tid i forveien. Til gjengjeld fikk de med seg norske kjendiser på rekke og rad.

Den nesten-kongelige moteredaktøren Pia Haraldsen ankom i høye hæler, stormønstret sommerkjole og lyseblå hodepynt. Åsne Seierstad kom sammen med sin tyske kirurgkjæreste Martin Cornelius Fried Ruppert. Åsne var kledd i bunad, mens Bård Tufte Johansen og Harald Zwart hadde funnet fram findressen.

DØPT: Leah Isadora - på pappa Aris fang - ble døpt klokka 12 i dag. Fra venstre sitter dronning Sonja, mamma Märtha og storesøster Maud Angelica (2). Biskop Ole Christian Kvarme forrettet. Foto: SCANPIX
DØPT: Leah Isadora - på pappa Aris fang - ble døpt klokka 12 i dag. Fra venstre sitter dronning Sonja, mamma Märtha og storesøster Maud Angelica (2). Biskop Ole Christian Kvarme forrettet. Foto: SCANPIX Vis mer

Vebjørn Sand hadde med kunst til dåpsbarnet, mens Maud Angelicas fadder, Trond Giske, bar en innpakket gave i hånda.

Like etter at bunadkledde Kåre Conradi hadde gått forbi pressen gikk en skoleklasse over Slottsplassen.

- Hva skjer her\'a? roper en av gutta i flokken.- Det er dåp, vel. Kongelig dåp, roper en av klassevenninnene tilbake.

Navn fra Star Wars

Leah Isadora Behn ble født på Bloksberg, Märtha og Aris sommersted på Hankø, 8. april 2005. Prinsessens hjemmefødsel skapte debatt om hva som er tryggest, men Märtha slår et slag for valgfrihet.

- For meg er det viktig at kvinner selv har en mulighet til å velge hvor og hvordan de ønsker å føde, ut fra objektiv informasjon og kunnskap. Personlig var det en veldig trygghet i det å føde hjemme, sier prinsesse Märtha i et intervju med Aftenposten i anledning dåpen.

Märtha avslørte overfor avisa at yngstedatteren er oppkalt etter Star Wars-filmene.

- Ari tok initiativet til det fordi han alltid har vært fascinert av danseren Isadora Duncans liv og tragiske død. Han har dessuten reist mye i Midtøsten, og Leah kommer derfra. Så må jeg innrømme at jeg alltid har vært en stor Star Wars-fan, og prinsesse Leia har alltid vært den vakreste i hele verden.

De danske damene på Slottsplassen smilte da de fikk høre om inspirasjonskilden.- Hva? Er det sant at hun er oppkalt etter Star Wars? sier Rigni Hamre.

- Vårt kongehus velger alltid gamle, kongelige navn, legger Jytte Silverbrandt til. 

Nummer fem

I motsetning til sin sci-fi-navnesøster har ikke Leah Isadora en prinsessetittel.

Hun er likevel nummer fem i arverekken etter kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, mamma Märtha og storesøster Maud Angelica (2).

Leah rykker imidlertid et hakk ned på lista når Haakon og Mette-Marit får sitt andre barn, etter planen i desember. Dette barnet smetter inn mellom Ingrid Alexandra og Märtha i arverekkefølgen.

I KUSINEDÅP: Prinsesse Ingrid Alexandra på mamma Mette-Marits arm i Slottskapellet. Foto: SCANPIX
SKUELYSTNE: Tilskuere samlet seg for å se gjestene ankomme Slottskapellet. Foto: SØLVI GLENDRANGE
FADDER: Nederlands prinsessse Laurentien (til venstre) var en av seks faddere. Dronning Sonja var gudmor. Kong Harald skimtes i bakgrunnen, og til høyre står Märtha Louise, og Ari Behn med Maud Angelica på armen. Foto: SCANPIX
PÅ PLASS: Pia Haraldsen er datteren til dronning Sonjas fetter - og selvskreven gjest i kongelig dåp. Foto: SCANPIX
KJENDISER I DÅP: Bård Tufte Johansen og Harald Zwart var blant de 200 gjestene. Foto: SCANPIX
PÅ SLOTTSPLASSEN: Hans og Heike Heuselser fra Hamburg i Tyskland er på tre dagers ferie i Oslo. De befant seg tilfeldigvis ved Slottet da den kongelige dåpen startet. Foto: SØLVI GLENDRANGE
PÅ NORGESBESØK: De danske venninnene Jytte Silverbrandt (til høyre) og Rigni Hamre ble tilfeldige tilskuere da gjestene ankom den kongelig dåpen. Til venstre deres norske venninne Anka Langby. Foto: SØLVI GLENDRANGE
MED KJÆRESTEN: Åsne Seierstad kom til dåpen sammen med Martin Cornelius Fried Ruppert. Foto: SCANPIX