Kjendiser må vitne

Klart for kjendisslepp i Oslo byrett i morgen: Hans-Wilhelm Steinfeld, Marit Christensen, Gro Holm, Arne Treholt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby og Vladimir Smirnov er stevnet som vitner i straffesaken mot ektefellen til en NRK-kjendis - den såkalte smykkesaken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitnelista i straffesaken mot den fraseparerte ektefellen til NRK-kjendisen er like lang som den er forvirrende. En ambassadør, en norsk krigshelt, Aserbajdsjans fremste psykiater, en tidligere KGB-oberst, en nordmann dømt for å ha spionert for KGB, en av sjefene i Politiets overvåkingstjeneste, forretningsadvokat og eksjapp Niels A.B. Bugge , ekskona til Ole Paus - tidligere popstjerne Anne Karine Strøm - og en pantelåner som heter Gjelsvik står også på vitnelista.

Hva de forskjellige kjendisene skal vitne om, er foreløpig ikke godt å si.

Tungvektere

NRKs Øst-Europa-tungvektere og Russlands-kjennere Hans-Wilhelm Steinfeld , Gro Holm og Marit Christensen er sentrale vitner når straffesaken mot den fraseparerte ektefellen til NRK-kjendisen starter i Oslo byrett i morgen.

NRK-kjendisens ektefelle er tiltalt for å ha bedratt den norsk-engelske kunstneren Marit Guinness Aschan for smykker verdt fire millioner kroner. Vedkommende må også svare for bedragerier mot to ukeblader og grove underslag fra flere personer, både i Norge og i utlandet.

Tiltalte - som er gift med en av NRKs mest profilerte medarbeidere - sitter varetektsfengslet. Vedkommende har også selv vært høyt profilert i både sladrepressen og som konsulent for diverse norske selskaper. Ekteparet er nå separert.

Kjendiser

Ledelsen i NRK er nok svært spente på hva tiltalte vil forklare seg om, og om det kommer fra opplysninger om interne forhold i statskanalen.

Journalistkjendisene Steinfeld , Holm og Christensen må i hvert fall regne med at de i detalj vil bli spurt om tiltalte, og om vedkommende kan ha utnyttet ektefellens stilling til bedrageriene vedkommende er tiltalt for.

Flere andre kjendiser er også stevnet:

Spiondømte Arne Treholt , ukebladredaktørene Stig Fossum , Ola Nissen og Marianne Mowincke l , journalistene Anne Karine Strøm , Ulf Arvid Mejlænder og NRKs russisk-ansatte Tatjana Krasnova og Aftenposten-reporter Halvor Tjønn må også møte i retten.

Det kan også bli spennende å høre hva langrennsstjernen Vladimir Smirnov har å si i denne sammenhengen.

Også Norges ambassadør i Moskva, Øyvind Nordsletten , er stevnet som vitne. Videre må keramiker Birte Kittelsen , krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby , den ikke ukjente forretningsadvokaten Niels A.B. Bugge og gallerieier Johan D. Galtung også møte i retten. Det samme gjelder pantelåner Aage Gjelsvik .

Fornærmede Marit Guinness Aschan kommer ikke, men hun er til gjengjeld avhørt rettslig i London.

Hemmelige tjenester

Også de hemmelige tjenestene vil være representert i Oslo byrett. Avdelingssjef i Politiets overvåkingstjeneste, Marit Larsen , som er gift med en av Norges mest kjente politimenn, politiinspektør Gunnar Larsen, skal i vitneboksen.

Også det tidligere KGB vil være på plass. En av de fornærmede er eksoberst Anar Agaev fra Aserbajdsjan. Han skal være bedratt for om lag 200000 norske kroner i forbindelse med kjøp av en bil.

Politibetjent Bjørn Vidar Bollestad, som er stasjonert som sambandsmann for norsk politi i Moskva, er også vitne.

Aserbajdsjans fremste psykiater, professor Nazim Aga Zade, står også på vitnelista.

Rettsforhandlingene vil vare i hele neste uke. Og det utelukkes ikke at flere kjente personer - også fra NRK-systemet - kan bli innstevnet som vitner i straffesaken.

MÅ VITNE: Marit Christensen
MÅ VITNE: Gunnar "Kjakan" Sønsteby
MÅ VITNE: Hans Wilhelm Steinfeld
MÅ VITNE: Vladimir Smirnov
MÅ VITNE: Arne Treholt