Kjendiser raser etter Trumps Twitter-tirade

- Når han tvitrer om infisering, så handler det om svarte og brune mennesker.

MOTANGREP: CNN-anker Victor Blackwell kom med en følelsesladd monolog etter at Donald Trump kalte hjemstedet hans, Baltimore, for «rotteinfisert». Video: CNN Vis mer

USAs president Donald Trump er ikke fremmed for å hisse på seg sine meningsmotstandere på Twitter. Det har han for alvor klart denne helga, der han har gått til flere voldsomme angrep på den demokratiske Kongressmannen Elijah Cummings, som leder Kontrollkomiteen.

- Empatiunderskudd

For å forstå hvorfor Trump fyrte løs mot nettopp Cummings, må vi skru klokka tilbake til 18. juli. Da deltok Cummings, som kommer fra Baltimore og representerer valgdistriktet i Maryland der Baltimore ligger, til ganske krasse angrep på Trumps sikkerhetsminister Kevin McAleenan.

ANGRIPES: Elijah Cummings. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB scanpix
ANGRIPES: Elijah Cummings. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB scanpix Vis mer

Under en høring om de harde forholdene asylsøkere lever under ved USAs grense i sør, hevet Cummings stemmen, ifølge CNN.

Etter at McAleenan hadde sagt at administrasjonen gjorde sitt beste for å gjøre forholdene gode, rant det over for Cummings.

- Hva betyr det? Hva betyr det når et barn sitter i sin egen avføring, og ikke kan ta en dusj? Kom igjen, mann. Hva handler det om? Ingen av oss hadde godtatt at barna våre hadde det sånn. Dette er mennesker, sa Cummings, som seinere la til.

- Jeg har nå begynt å lure på om det finnes et empatiunderskudd.

I begynnelsen av forrige uke sa også Cummings at han mener Trump er en rasist.

«Rotte- og skadedyrsinfisert»

Denne helga bestemte Trump seg for å slå ganske kraftig tilbake mot Cummings. I en rekke Twitter-meldinger langet han ut.

«Elijah Cummings har vært en brutal bølle, han roper og skriker til de flotte mannlige og kvinnelige grensevaktene om forholdene på den sørlige grensa, når hans eget distrikt Baltimore er MYE VERRE og farligere. Hans distrikt anses som det verste i USA», skrev Trump.

Han la så til at forholdene på grensa var gode, men at det var «veldig folksomt». Så avsluttet han akkurat den Twitter-meldingen med ordene som har opptatt den amerikanske offentligheten i helga.

«Cummings distrikt er et ufyselig, rotte- og skadedyrsinfisert kaos. Hvis han brukte mer tid i Baltimore, så kunne han kanskje hjelpe til med å rydde opp i det veldig farlige og skitne stedet».

Seinere skrev Trump at «ingen mennesker ønsker å bo» i Baltimore. I helga har han tvitret, eller retvitret, 15 Twitter-meldinger der Cummings får så hatten passer.

«Hvis rasisten Elijah Cummings kunne bruke mer av sin energi på å hjelpe de gode folkene i sitt eget distrikt, så kunne man kanskje fikset det kaoset han har vært med på å skape gjennom mange år med inkompetent lederskap».

Framstående demokrater var raske til å kritisere Trump for de mange utfallene mot Cummings. Tidligere visepresident, Joe Biden, kalte det et motbydelig angrep på både kongressmannen og Baltimores innbyggere, mens demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, omtalte det som et «rasistisk angrep».

Kjendiser refser Trump

Trumps mange krasse utfall har også fått en rekke kjendiser som nærer et tett forhold til Baltimore, til å ta både byen og Cummings i forsvar. Deriblant en rekke av dem som var involvert i den kritikerroste HBO-serien, The Wire.

Serien, som gikk over fem sesonger, portretterer utfordringene i Baltimore. Serien er også spilt inn i byen, og er i hovedsak skrevet av David Simon, som hadde fortid som mangeårig krimjournalist i Baltimore Sun. Simon er også en av dem som i helga refset Trump.

Lørdag omtalte han Trump som en «enkel, rasistisk idiot» og «en permanent flekk på vårt land».

Søndag fikk han også støtte av den britiske skuespilleren Dominic West, som gestaltet rollen som den noe frynsete etterforskeren Jimmy McNulty i serien.

«Hva kan en ensom, hysterisk nevrotiker, som bruker håndrens hele dagen, forstå om et levende samfunn som Baltimore? Martin Amis sa om seriemorderen Fred West at han var en 'løgnaktig koloss'. Det er en passende beskrivelse av Trump», skriver West i en tekstmelding til The Guardian.

Også hans politikollega i serien, Wendell «Bunk Moreland» Pierce, som flere ganger har gitt uttrykk for at han ikke er noen stor fan av presidenten, har latt seg irritere.

«De beste åra av mitt liv var i Baltimore, på grunn av folkene der, selvbestemmelsesånden, utholdenheten og den amerikanske estetikken der man møter motgang med viljesterk optimisme. En by med stor karakter. En karakter du ikke vet noe om, Trump», skriver Pierce.

MAKKERE: Dominic West (t.v) og Wendell Pirece var kolleger i TV-serien The Wire. Ingen av dem er spesielt begeistret for Donald Trumps Baltimore-utspill. Foto: Hbo / Blown Deadline / Kobal/REX / NTB scanpix
MAKKERE: Dominic West (t.v) og Wendell Pirece var kolleger i TV-serien The Wire. Ingen av dem er spesielt begeistret for Donald Trumps Baltimore-utspill. Foto: Hbo / Blown Deadline / Kobal/REX / NTB scanpix Vis mer

Følelsesladet monolog

En av de mest følelsesladde responsene på Trumps Twitter-tirader kom fra CNN-anker Victor Blackwell, som kommer fra Baltimore.

Han trekker fram Trumps bruk av ordet «infisert», og, uten å si det direkte, mer enn antyder at Trumps bruk av ordet er rasistisk motivert.

- Donald Trump har tvitret mer enn 43 000 ganger. Han har fornærmet tusenvis av mennesker, mange forskjellige typer mennesker. Men når han tvitrer om infisering, så er det om svarte og brune mennesker, sier Blackwell på CNN.

Mot slutten av den to og et halvt minutt lange monologen, blir Blackwell svært følelsesladet.

- Presidenten sier om Cummings distrikt, sier Blackwell, før han må ta seg en lengre pause mens han kjemper mot tårene.

- Han sier at ingen mennesker vil bo der. Vet du hva, herr. president? Jeg gjorde det, fra dagen jeg ble tatt med hjem fra sykehuset, til den dagen jeg dro på college, og mange folk jeg bryr meg om gjør det fremdeles.

- Det finnes utfordringer, uten tvil. Men folk er stolte av lokalsamfunnet sitt. Jeg ønsker ikke å høres selvrettferdig ut, men folk står opp og går på jobb der. De tar vare på familiene sine der. De elsker barna sine, som lover troskap til flagget, akkurat som personer som bor i distrikter til kongressmedlemmer som støtter deg, sir. De er også amerikanere.

TILROP: Under et valgkampmøte onsdag, begynte Donald Trumps tilhengere å rope "send henne tilbake" da presidenten nevnte demokraten Ilhan Omar. Video: CNN Vis mer

Høy drapsrate

Når det gjelder Baltimores utfordringer, så har nettstedet RawStory samlet sammen faktaene.

De skriver at Baltimore har et problem med mange hjemløse, men at det er New York som «topper» hjemløsstatistikken. Baltimore er ikke blant de ti verste byene.

Men det er mye kriminalitet i byen. Ifølge World Atlas er Baltimore den fjerde farligste byen i USA, med 1535,9 voldelige forbrytelser per 100 000 innbygger. Ran og overfall er et stort problem i Baltimore, og mye av det knyttes til ulovlig narkotikahandel og fattigdom. Drapsraten er også høy, og ligger på 57,8 drap per 100 000 innbygger.

Hva så med rotteproblemene Trump pekte på? Jo, det er rotteproblemer i Baltimore. Byen ligger på niendeplass på lista over byene som plages mest av rotter. På toppen her ligger Chicago, Los Angeles og New York.

Men det kunne vært verre, mener lokalavisa Baltimore Sun, som i helga tok et kraftig oppgjør med presidenten, og avsluttet en lederartikkel i avisa på følgende måte:

«Det er bedre at det bor noen skadedyr i nabolaget ditt, enn å være et».