Kjendiser som agn

Blir det flere kjendiskandidater på listene ved årets kommunevalg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA DE RINGTE fra påtroppende statsminister Thorbjørn Jaglands kontor og ville tilby Nils Arne Eggen en statsrådspost, skal hans kone ha spurt: - E\' de så i beit for folk?. Nils Arne Eggen sa som kjent nei takk, og jeg vet ikke om replikken til kona er sann, men den er treffende. For kravet om fornyelse og vitalisering er konstant i partiorganisasjonene. Nye navn som fenger og fanger kan gi større politisk uttelling enn justeringer i partiprogrammet. Derfor er det en velkjent øvelse i mange land, også i Norge, å forsøke å veksle kjendisstatus om til politisk mynt.

BORGERMESTER-fenomenet Herman Friele i Bergen er et eksempel. Den slagferdige rallykongen Martin Schancke som ble valgt inn i Frogn kommunestyre for fire år siden, er et annet. Det virker uansett mer fornuftig å teste ut en kjent persons politiske potensial som lokalpolitiker før man gjør vedkommende til statsråd. Ikke minst Ap har gjort noen erfaringer i så måte.

FÅ LAND BRUKER kjendiser mer bevisst i politikken enn Finland. Akkurat nå befinner finsk politikk seg i første fase av den lange valgkampen fram til riksdagsvalget i mars neste år. Landets idrettsstjerner og andre kjendiser blir heftig oppvartet av de politiske partiene. De trenger kjente navn som kan lyse opp på listene og trekke velgere.Dagens Nyheters korrespondent i Helsingfors rapporterer at flere partier har forsøkt å vinne langrennsløperen Juha Mietos gunst, kjempen fra de finske skoger som tapte for svensken Thomas Wassberg med et hundredels sekund i OL i Lake Placid i 1980. Det sies at Juha Mieto har valgt å stille for for Finlands Senterparti, Centern.

PARTIENE HAR frist til slutten av januar for å sikre seg kandidater med størst mulig velgerappell. Valgsystemet er slik at de personlige stemmetallene kan hjelpe også mindre kjente kandidater i samme parti. De færreste kjendiser som stiller opp får mange nok stemmer til selv å bli valgt, men de bidrar til at partiene får tilleggsstemmer de ellers ikke ville ha fått.

EN FERSK undersøkelse viser at det særlig er yngre velgere som liker kjendiskandidatene. Eldre velgere er mer skeptiske. To tredjedeler av sosialdemokratiske velgere liker ikke kjendiser i politikken mens bare en tredjedel av Centerns tilhengere er av samme oppfatning.

CENTERN HAR stilt med påfallende mange kjendiser ved de siste valgene. Partiets mest vellykkede kjendisvalg er trolig tidligere Miss Finland, Tanja Saarela, som ble riksdagsrepresentant i 1999 og landets kulturminister i 2003. Den tidligere stavhopperen Antti Kalliomäki har hatt en rekke statsrådsposter for sosialdemokratene og er i dag utdanningsminister. Men langdistansestjerna Lasse Virén har måttet avfinne seg med å forbli en backbencher i Samlingspartiets riksdagsgruppe.