Kjendiser som agn

Blir det flere kjendiskandidater på listene ved årets kommunevalg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA DE RINGTE fra påtroppende statsminister Thorbjørn Jaglands kontor og ville tilby Nils Arne Eggen en statsrådspost, skal hans kone ha spurt: - E\' de så i beit for folk?. Nils Arne Eggen sa som kjent nei takk, og jeg vet ikke om replikken til kona er sann, men den er treffende. For kravet om fornyelse og vitalisering er konstant i partiorganisasjonene. Nye navn som fenger og fanger kan gi større politisk uttelling enn justeringer i partiprogrammet. Derfor er det en velkjent øvelse i mange land, også i Norge, å forsøke å veksle kjendisstatus om til politisk mynt.

BORGERMESTER-fenomenet Herman Friele i Bergen er et eksempel. Den slagferdige rallykongen Martin Schancke som ble valgt inn i Frogn kommunestyre for fire år siden, er et annet. Det virker uansett mer fornuftig å teste ut en kjent persons politiske potensial som lokalpolitiker før man gjør vedkommende til statsråd. Ikke minst Ap har gjort noen erfaringer i så måte.

FÅ LAND BRUKER kjendiser mer bevisst i politikken enn Finland. Akkurat nå befinner finsk politikk seg i første fase av den lange valgkampen fram til riksdagsvalget i mars neste år. Landets idrettsstjerner og andre kjendiser blir heftig oppvartet av de politiske partiene. De trenger kjente navn som kan lyse opp på listene og trekke velgere.Dagens Nyheters korrespondent i Helsingfors rapporterer at flere partier har forsøkt å vinne langrennsløperen Juha Mietos gunst, kjempen fra de finske skoger som tapte for svensken Thomas Wassberg med et hundredels sekund i OL i Lake Placid i 1980. Det sies at Juha Mieto har valgt å stille for for Finlands Senterparti, Centern.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer