Kjendiser ufrivillig meldt inn i støttegruppe for Rune Øygard

- Å melde folk inn i grupper mot deres vilje er sjofelt.

UFRIVILLIGE MEDLEMMER: En rekke norske kjendiser er ufrivillig lagt til som medlemmer i Facebook-gruppa «Vi som støtter ordfører i Vågå Rune Øygard!». Her ved noen av dem - med klokka fra venstre øverst: Haddy N'jie, Odd Karsten Tveit, Arne Treholt, Louiza Louhibi, Gerhard Helskog, Marie Simonsen, Per Sandberg, Jan Simonsen. Foto: DAGBLADET
UFRIVILLIGE MEDLEMMER: En rekke norske kjendiser er ufrivillig lagt til som medlemmer i Facebook-gruppa «Vi som støtter ordfører i Vågå Rune Øygard!». Her ved noen av dem - med klokka fra venstre øverst: Haddy N'jie, Odd Karsten Tveit, Arne Treholt, Louiza Louhibi, Gerhard Helskog, Marie Simonsen, Per Sandberg, Jan Simonsen. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En rekke norske kjendiser står oppført som medlemmer av Facebook-gruppa «Vi som støtter ordfører i Vågå Rune Øygard!». Det viser seg imidlertid at mange av dem slett ikke har bedt om å bli lagt til i støttegruppa for den overgrepstiltalte eksordføreren, skriver Nordlys, som først omtalte saken.

Gruppas beskrivelse lyder som følger:

«Det er uhyre skremmende og kvalmende å se hvordan denne hederlige og gode mannen demoniseres og henges ut i media! Derfor har vi opprettet denne gruppa, i den hensikt å bringe fram sannheten i denne saken.»

- Dette ante jeg ikke; jeg kommer til å melde meg ut, sier artist og programleder Haddy N'jie, en av de mange som er lagt til i gruppa, til Dagbladet.

- Sjofelt Blant andre navn på lista finner man vidt forskjellige personligheter som den spiondømte forretningsmannen Arne Treholt, Frp-politiker Per Sandberg, artist Anneli Drecker, samfunnsdebattant og Ap-politiker Louiza Louhibi, forfatter Nikolaj Frobenius og journalist Odd Karsten Tveit. Alle gir på gruppas vegg klart uttrykk for at de ikke ønsker medlemskapet.

Enkelte er ikke like diplomatiske som N'jie. «Hvilken idiot har lagt meg til her? Og hvordan kommer jeg meg ut?» skriver stand-up-sjef Elina Krantz. «Hva f... er dette for noe? Jeg ønsker ikke være med her. Å melde folk inn i grupper mot deres vilje er sjofelt,» tordner TV 2-journalist Gerhard Helskog.

- Dette er skjedd uten min viten og vilje, og er en tvilsom praksis hos Facebook, sier forfatter og tidligere politiker Jan Simonsen til Dagbladet.

Simonsen sikter til at folk kan legge til nærmest hvem som helst i gruppa si; de trenger bare å være venner med det ønskede medlemmet først. Dermed kan man fort ende opp med å fronte en sak man overhodet ikke støtter.

- Ikke fått beskjed - Som tidligere medlem av Stortingets justiskomité kunne jeg aldri ha kommentert Øygard-saken mens den fremdeles pågår, og kunne følgelig aldri meldt meg frivillig inn i ei slik gruppe, sier Simonsen.

Han opplyser at han sjelden er inne på Facebook, og at han heller ikke har fått melding om at han er lagt til i gruppa.

- Det er kjipt - men man kan ikke bli sur; jeg blir meldt inn i mange grupper uten at jeg vet det, og som vanligvis står for det motsatte av hva jeg mener.

- Slikt skjer ustanselig på Facebook, sier Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen - som allerede har meldt seg ut.

- Har lyktes Flere av støttegruppas administratorer, begge med tilsynelatende fiktivt navn, har i løpet av dagen begge slettet eller fått slettet sine Facebook-profiler. Overfor Dagbladet opplyser imidlertid den ene av dem at han tilhører en samling «trygdede nordmenn i landflyktighet i Thailand, i alderen 30-50», og at Facebook-gruppa er seriøst ment.

- Vi har lyktes med å få fram budskapet; vi har eksistert i mindre enn et døgn, og har allerede fått solid presseomtale, sier mannen, som ikke vil oppgi sitt virkelige navn.

Gruppas medlemstall har i hele dag vært jevnt synkende.

Dagbladet har prøvd å få en kommentar fra Facebooks talspersoner i Skandinavia Northern Link PR, men ikke fått svar.

FÅR STØTTE: Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard, her med kona Reidun, får støtte på sosiale medier. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FÅR STØTTE: Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard, her med kona Reidun, får støtte på sosiale medier. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer