Kjendiser vil hjelpe

Petter Stordalen og Petter Olsen er villige til å bla opp tusenlapper dersom det er nødvendig med en dusør for å få oppklart Munch-tyveriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå oppfordrer de andre til å følge deres eksempel.

-  Munchs bilder er attraksjoner som skaffer turister til Norge og Oslo. Klart vi i Choice er med på alt som kan bidra til at maleriene kommer til rette, Sier Petter Stordalen til Dagbladet. Hans hotellkjede vil stille med bidrag til en eventuell dusør.

Også investor og skipsreder Petter Olsen er villig til å bla opp. Olsen er meget kunstinteressert, og Olsen-familien har til sammen 34 Munch-bilder i sin besittelse.

Petter Olsen eier blant annet pastell-versjonen av «Skrik» som er utlånt til National Gallery i Washington D.C. Også Munch-museet har til låns Munch-bilder fra familien Olsen. Petter og Fred. Olsens far var både en venn og stor beundrer av Edvard Munch.

Også Petter Varner, en av brødrene bak blant annet Dressmann, ønsker å bidra med penger til at Munch kunstskatter kommer til rette.

-  Positivt

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, er positivt overrasket over gavmildheten.

-  Det er positivt hvis det finnes en slik offervilje. Det viser at folk er villige til å gjøre det som er mulig for dem. Vi er glade for alle som engasjerer seg. Det er nyttig å være klar over at denne offerviljen er til stede dersom vi blir enige med politiet om å gå ut med en dusør, sier Lae.

I går ettermiddag vurderte byrådet i samarbeid med Oslo kommune det slik at de ikke ville utlove en dusør foreløpig.

-  Vi vil vurdere dette på nytt i dag. Fra vår side dreier det seg om å bidra maksimalt til at bildene blir funnet. En dusør er én måte å gjøre det på. Alt som kan bidra til en oppklaring er positivt, sier Lae.

Vil ha dusør

-  Vi setter pris på alle måter publikum bidrar på. Dette må vi diskutere med Oslo kommune. Det er viktig at alle som tenker på å utlove en dusør, først tar opp dette med politiet sier kriminalsjef i Oslopolitiet, Hans Halvorsen.

Politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politikammer åpnet i går for at en dusør bør vurderes som et hjelpemiddel for å få løst saken. Han tror dusøren på 100 000 kroner som i går ble utlovet av Se og Hør, er altfor lav.

Den tidligere sjefetterforskeren for kunstkriminalitet ved Scotland Yard, Charles Hill, mener også at politiet eller Munch-museet bør utlove en dusør, slik at det til slutt vil dukke opp noen fra kriminelle miljøer som vil snakke. Hill sørget for at «Skrik» ble returnert til Nasjonalgalleriet da det ble stjålet i 1994.

Flere vil bidra

Flere næringslivsaktører og selskaper stiller seg positive til ideen, men vil ikke videre love bort penger før de har snakket nærmere med sine styrer.

-  Jeg støtter dette initiativet fullt ut, sier administrerende direktør Knut Almquist i Reiselivbedriftenes Landsforening.

-  Munchs bilder er av uvurderlig betydning både for norsk reiseliv og norsk næringsliv i utlandet. Hans bilder er kjent over hele verden. Det er ekstremt viktig at dette tyveriet oppklares slik at Munchs mest berømte bilder kommer til rette igjen, sier Almquist til Dagbladet.

Kosmetikkarving Hermine Midelfart, Celina Midelfarts søster, utelukker ikke å bidra med en sum dersom det viser seg at Oslo kommune vil utlove en dusør.

-  Jeg vil vurdere det dersom det blir aktuelt. Dette utelukker jeg ikke, sier hun.

Plantasjen-gründer og mangemillionær Karl Ragnar Rimfeldt vil også vurdere å bidra hvis kommunen eller politiet oppfordrer til det.

Tobakksarving Johan H. Andresen Jr mener en eventuell dusør hovedsakelig er et statlig eller kommunalt anliggende.

-  Oljefondet tatt i betraktning bør en slik dusør kunne betales av andre enn private. Men kommer det en oppfordring fra kommunen eller politiet vil jeg vurdere å bidra, sier Andersen Jr.

Tips politiet: Telefon 22 66 48 00/01 eller til nærmeste politimyndighet.

VIL GI PENGER: Investor og skipsreder Petter Olsen.
VIL BIDRA: Kosmetikkarving Hermine Midelfart. Her sammen med sin søster Celina og deres betrodde rådgiover Trygve Hegnar.
GLAD FOR KJENDISSTØTTE: Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, er positivt overrasket over gavmildheten som forhåpentligvis vil bidra slik at de stjålne Munch-bildene vil komme til rette.
GIR PENGER: Hotellkongen Petter Stordalen.