Kjendisføleri

Ari Behn er lei kjendisstempelet til Føling i fjæra-festivalen. Det burde han kanskje tenkt på litt før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA FØLING I FJÆRA-festivalen åpnet torsdag, var det ikke noe kongelig stjernelag på plass. Arrangørene vil ha bort kjendisstempelet. Ari Behn holdt seg derfor hjemme for å jobbe med sin nye roman, men hadde i stedet sendt kona på konsert. For prinsesse Märtha er vel ikke en like stor kjendis som Ari Behn, er hun?

TIDLIGERE FØLING i fjæra-gjester har inkludert Trond Giske, Kåre Conradi, Åsne Seierstad, Jan Åge Fjørtoft, for ikke å glemme Märthas hestesponsor Stein Erik Hagen og hans kone Mille-Marie Treschow. Festivalprogrammet har vært krydret med folkelige kjendisaktiviteter som sjonglering fra Ari, eventyrlesning med Märtha og teateroppsetninger av Tsjekhov – der både Åsne Seierstad og Märtha Louise har spilt i rollene. Men nå synes altså arrangør Ari Behn og Harald Zwart det er nok. Sistnevnte kom for øvrig direkte fra USA for å være med på festivalåpningen. Han synes det er «synd» at media bare fokuserer på kjendisene, all den tid de kunne ha fokusert på følelsen av «å sitte i fjæra og høre på musikken». Han får støtte fra Ari: «Denne festivalen er som Woodstock, med alle typer mennesker, og vi vil at den skal stå på egne bein uten kjendisfokus». Skal det være en spøk?

DET ER NÅ åtte år siden Ari Behn entret den norske offentligheten med sin roman «Trist som faen». Han var medieyndling fra dag én, godt hjulpet av alle sine journalistvenner. Behn var en fast gjenganger på festene i mediemiljøet med sin kompanjong Per Heimly. Han hadde sågar lært seg navnet på de fleste kulturjournalistene på forhånd, og kunne slik møte med en utstrakt hånd. Ari leverte i tillegg gode journalistiske råvarer, som debatten om fadermord i litteraturen. Da han møtte prinsessen trakk han seg ut av miljøet. Men han fortsatte å levere skreddersydde tabloidsitater som: «Vi er den nye vinen! Vinen som skal sprenge flaskene!», «Jeg elsker deg, Myggen!», og «Blendende skrivekunst har aldri skadet noen og ingen skal behøve opplyse meg om at det er farlig å onanere.» Slike sitater som journalister elsker. Ari har alltid visst hvordan han skulle bruke media. Føling i fjæra-festivalen er ikke noe unntak.

FAKTUM ER AT festivalen aldri ville eksistert uten kjendishjelp. Det hadde ikke vært noen festival uten kongelig stjernelag, kjendiser og kongepudler. Behn og Zwart har aktivt brukt sine kjendisvenner for å få mest mulig blest rundt festivalen. I tillegg er hele festivalen holdt økonomisk oppe av at Behn og Zwart får rabatt fra stjernevenner som Morten Abel, som stiller opp for et rimeligere honorar. Søndag avslørte VG at kjendisvennenes sjenerøsitet er avgjørende for gjennomføringen av festivalen. Det er ikke noe galt i dette. Ari Behn og Harald Zwart må gjerne fortsette å berike sommeren med sin Hankø-festival. Men de kan like gjerne være ærlige på sine PR-strategier. Det tror jeg hele festivalen vil stå seg på.