Frederik W. Mohn. Foto: Iván Kverme. 
Frederik W. Mohn. Foto: Iván Kverme. Vis mer

Kjendisinvestor kaster seg på gjeldsbølgen

Mangemilliardær Frederik W. Mohn satser om lag 30 millioner kroner på aksjer i forbrukslånsbanken Komplett Bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Mens meglerhusene har en økende strøm av kunder som åpenbart ønsker å selge forbruksbankaksjer, har Bergensinvestor og mangemilliardær Frederik W. Mohn en helt annen strategi, skriver Kapital: En titt på aksjonærlisten i Komplett Bank viser at Trond Mohns sønn gjennom sitt investeringsselskap Perestroika for få uker siden kjøpte to millioner aksjer i selskapet, til en anslått verdi av 30 millioner kroner.

DNB setter stadig nye børsrekorder, og Storebrand har hatt en forrykende start på året med opptur på 20 prosent, milevis foran hovedindeksen. Men forbruksbankene har så langt i år mistet mye av piffen, om man sammenligner med siste års eventyrlige kursoppganger. For eksempel er Norwegian Finans Holding, som eier alle aksjene i Bank Norwegian, så langt i år mer eller mindre uforandret i kurs.

Verre er det med Komplett Bank, som planlegger børsnotering i år. Her er nedturen i gråmarkedet på over seks prosent fra årsskiftet. Frederik Mohn suser på sin side inn på listen over de største aksjonærene i selskapet, rett bak postordrekongen Ivar S. Løge – som i slutten av januar bedyret overfor Kapital at salget av nesten én million aksjer i Komplett Bank på få uker kun var en ren teknisk porteføljejustering. Og på spørsmål om salget skyldes frykt for at stigende renter etter hvert kunne påføre banken stygge kundetap, svarte Løge:

– Nei, et slikt scenario tror jeg ikke på. Derimot frykter jeg det har blitt etablert for mange slike nisjebanker på kort tid. Men til tross for faren for en overetablering er jeg likevel overbevist om at Komplett Bank blir en av nisjebankene som vil gjøre det bra i tiden som kommer, uttalte 78-åringen, som på forrige liste over Norges 400 rikeste var god for 950 millioner kroner, til Kapital.

Det har ikke lykkes Kapital å få en kommentar til investeringen i Komplett Bank fra Frederik Mohn, som vi på 400-listen i fjor beregnet er god for 5,9 milliarder kroner. Tidligere har han ikke gått av veien for å investere i aksjemarkedets fallende kniver, deriblant riggselskapet Songa, og i en bok om Norwegian for noen år siden uttalte han blant annet at “jeg leser aldri analyser fra meglerhusene. Aksjemeglere får ikke ringe meg, de må tekste”.

Men én aksjemegler får kanskje likevel svar om han slår på tråden. Meglergründer Jan Petter Collier, som via familieselskapet Sanden eier over syv millioner Komplett Bank-aksjer, deler også aksjonærinteresser med bergenseren i det børsnoterte meglerhuset ABG Sundal Collier. Her sitter duoen hver for seg med dominerende aksjeposisjoner, noe som har gitt dem kraftige verdihopp etter at kursen har løftet seg over ti prosent så langt i 2017, med drahjelp av meglerhusets sterke fjerdekvartalsrapport. ABG er for øvrig sammen med Pareto og SEB rådgivere i prosessen med å få introdusert Komplett Bank på Oslo Børs.

Men interessen for forbruksbankaksjer har så langt i år vært avmålt, antageligvis forsterket av at varsellampene så smått har begynt å lyse rødt – selv i finansbransjen:

– Vi registrerer som mange andre en kraftig vekst i både markedsføring og volumet på forbruksgjeld som over tid ikke er bærekraftig, uttalte nylig administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer – og refererte til at finansnæringen nå på eget initiativ vil innføre strengere regler for markedsføring av forbrukslån og kreditt.

Flere økonominyheter

Rekordmange leveringsutsettelser
Konkurrent vil kopiere Norwegian-satsing