Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendisinvestor vant sand-krigen

Ikke bare strandbaron. Nå er kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen også sandbaron - med velsignelse fra politikerne i Sandefjord. Sanda skal være på stranda!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD(Dagbladet.no): I kveld vant Stray Spetalen en årelang kamp mot byråkratiet og naturforkjempere i Sandefjord.

Plan- og utbyggingsutvalget var på befaring på stranda hans på landstedet Berganodden om formiddagen - og konkluderte med at alt var fint noen timer seinere.

Det politiske flertallet med Fremskrittspartiet, Høyre og Arbeiderpartiet, avviste kontant at Spetalen hadde gjort noe galt da han fylte stranda med 100 kubikkmeter skjellsand.

Kommunens administrasjon mener at han skulle søkt om tillatelse og truet med å fjerne den «kunstige» stranda.

- Bare fint

- Vi gikk imot administrasjonen. Stranda som ligger der, er bare fin. Det skulle ikke være nødvendig å søke om å legge på litt ekstra sand. Egentlig irriterer det litt at mange forsøker å motarbeide folk som kommer til Sandefjord med litt penger. Dette er en strand alle kan bruke det meste av året, sier formann i utvalget, Finn Triger (FrP), til Dagbladet.no.

Spetalen kunne juble i går, men risikerer at avgjørelsen blir anket til Fylkesmannen. Han kjøpte landstedet på Berganodden i 1997 for 16 millioner. Men Spetalen, som er oppvokst i hvalfangerbyen, ville ikke ha en strand med siv og søppel.

Sandkrigen startet to år etter. Da grep Sandefjord Naturvern med Alexandra Hauge i spissen inn og klaget til Fylkesmannen i Vestfold på inngrepene som var gjort i naturen. Spetalen måtte blant annet fjerne en fiberduk som var lagt under sanda på stranda.

Nektet å søke

Sandkrigen startet igjen da finanskjendisen på ny fylte stranda med en skipslast på 100 kubikkmeter skjellsand fra Vestlandet.

Sandefjord kommune forlangte at Spetalen måtte søke om inngrepet. Men det nektet han.

- Jeg har ikke gjort noe annet enn det mange andre i Sandefjord har gjort, sier Øystein Stray Spetalen til Dagbladet.no.

- Dette er ikke noe vesentlig inngrep. Det autoriserte firmaet som gjorde jobben, har gjort det samme mange andre steder uten å søke. Og det har aldri blitt noe bråk

- Hvorfor blir det da strid rundt det du har gjort?

- Nei, det vil jeg ikke kommentere, sier Spetalen.

Frisere

Kritikerne mener at den nyrike finanskjendisen friserer et landskap som er vernet. Eiendommen ligger i et Landbruks- Natur- og Friluftsområde (LNF) og en strandsone som er regulert av de rikspolitiske retningslinjene for Oslofjorden.

Spetalen går ikke inn i skipsredertradisjonen i Sandefjord. Han er nyrik og har tjent pengene på børsen. Lokalt profilerer han seg med støtte til fotballen i hjembyen, og han donerte i fjor femti tusen kroner til et kapell på brygga i sjøfartsbyen.

I dag ble han bønnhørt av politikerne.

<B>FIKK BEHOLDE SANDA:</B> Øystein Stry Spetalen har sørget for å få tilkjørt sand til stranda si. Det var det ikke alle som likte.
<B>I DAG:</B> Befaring på Berganodden og sandstranda til Øystein Stry Spetalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media