Kjendiskamp om Oscarsborg

Norske hotellbaroner sikler på Oscarsborg festning, som nå blir frigitt for privat bruk. Kampen om å sikre seg perlen i Oslofjorden tegner til å bli knallhard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes Oscarsborg er interessant, særlig med tanke på beliggenheten, bygningene, historien og mulighetene, sier hotellgründer Arthur Buchardt til Dagbladet.

Prisen for å leie Oscarsborg vil trolig ligge på rundt én million kroner i måneden.

Ikke skremt

Prisen skremmer ikke Arthur Buchardt, som allerede står bak planene om Skandinavias største turistprosjekt i Telemark.

Han forteller at han planlegger å henge seg på anbudsrunden «når tida er inne». Buchardt mener kostnadene med å heve standarden på bygningene er overkommelige.

I forbindelse med nedleggingen av en rekke avdelinger i Forsvaret, skal 2,5 millioner kvadratmeter bygningsmasse selges og leies ut til markedspris. For Oscarsborg skal det utarbeides en leieavtale som vil gjøre den gamle forlegningen attraktiv for næringslivet. I første rekke har hotellkjedene planer om å bruke stedet som et kurs- og konferansesenter. Eiendomskongen Olav Thon og Knut Kloster jr. har meldt sin interesse for drift på øya, og flere signaliserer at de vil henge seg på de nærmeste ukene.

- Drømmere

Rica-kjeden vil vurdere prosjektet seriøst hvis de får en henvendelse fra Forsvaret.

- Oscarsborg har en god og annerledes beliggenhet. Gjester er fascinert av sjø og vann, og å bo på dette området vil gi dem en merverdi, sier administrerende direktør Ole-Jacob Wold i Rica Hotells ASA til Dagbladet.

Choice Hotels sjef, Petter Stordalen, har allerede vurdert prospektet, og mener det er urealistisk å få til en lønnsom drift for et hotell- og konferansesenter på øya.

- Hotellbransjen består av mange drømmere, og vi overlater dette prosjektet til dem, sier Stordalen tørt.

Knut Kloster jr. var den første som meldte seg på, og har allerede vært på flere befaringer. Han har i dag fem andre fredede gårder og kulturhistoriske bygninger som er restaurert og ombygd.

Olav Thon var på Oscarsborg for to uker siden og har etter besøket «fridd» til den avgåtte kommandanten med et håndskrevet brev.

- Jeg kan ikke gå ut med noen konkret leiesum, det avhenger av hvor mye som blir leid bort, sier Hilde Herberg i Forsvarsbygg.

- Vi har valgt Gjensidige NOR som mekler, og de vil bruke sommeren til å jobbe med dem som er interessert. Jeg regner med at vi har noe klart i løpet av høsten, sier Herberg.

Hun understreker at det vil bli satt strenge krav til ivaretakelse av både bygninger og naturen på øya. Forsvarsbygg vil stå som eier og vil ta hovedansvaret for daglig vedlikehold av området. Tilgjengeligheten for publikum skal heller ikke bli dårligere.

NYTT LIV? Oscarsborg ligger midt i innseilingen til Oslo, og står i tillegg som symbol på motstanden mot nazistenes invasjon. Nå åpner Forsvaret for at en hotellkjede kan overta driften på øya.