Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendiskokk fikk 15 000 kroner i bot etter lovbrudd

Gikk kraftig ut etter at de fikk refs fra Arbeidstilsynet. - Vi fikk forelegg fordi vi har benyttet oss av ytringsfriheten.

FIKK FORELEGG: Onda restaurant er en av Oslos mest eksklusive restauranter. Nå har de fått forelegg på 15 000 kroner fra Oslo politidistrikt etter brudd på Arbeidsmiljøloven.
Foto: Berit Roald / Scanpix
FIKK FORELEGG: Onda restaurant er en av Oslos mest eksklusive restauranter. Nå har de fått forelegg på 15 000 kroner fra Oslo politidistrikt etter brudd på Arbeidsmiljøloven. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onda restaurant er en av Oslos mest eksklusive restauranter. Nå har de fått forelegg på 15 000 kroner fra Oslo politidistrikt etter brudd på Arbeidsmiljøloven.

- Onda har fått et forelegg etter at de ble anmeldt av arbeidstilsynet på grunn av ulovlig overtid, bekrefter politiadvokat Christian Stenberg til Dagbladet.

Kritisk til lovverket Kjendiskokken Rune Mogens Pal driver den fasjonable Aker Brygge-restauranten. Han gikk kraftig ut mot lovverket i september i fjor da Dagbladet omtalte Arbeidstilsynets refs av restauranten etter et uanmeldt tilsyn.

Han setter forelegget i sammenheng med sine frittalende kommentarer.

- Vi har fått et forelegg på bakgrun av at jeg har benyttet ytringsfriheten. Det ble vel for mye, sier han til Dagbladet.

- Jeg setter spørsmålstegn til noe jeg trodde vi hadde i Norge, nemlig likhetsprinsippet. Vi er de eneste som har fått bot, og vi representerer ikke de mest graverende tilfellene. Vi har ikke beriket oss selv på dette, sier Pal.

- Vi har vært kritisk til måten dette gjøres på, og spesielt hvordan arbeidstakernes rettigheter egentlig ikke blir respektert. Det tror jeg har en sammenheng med forelegget, sier Pal til Dagbladet.

- Følger regelverket Den kjente restauranteieren kritiserer også Arbeidstilsynet, og går til angrep på den enkeltansatte som har anmeldt Onda.

- Jeg synes ikke sånne folk har noe i forvaltningen å gjøre.

Han sier at Onda forholder seg til regelverket.

- Vi forholder oss til regelverket. Man trenger ikke å like det for å forholde oss til det.

- Mer slitsomt for arbeidstakerne Han mener konsekvensen er at hverdagen blir mer slitsom for folk som ønsker å jobbe mye.

- Flere av de som jobber hos oss, har tatt andre jobber. Det blir slitsomt når de må dra fra den ene jobben til den andre. Det er mye mer masete for de som arbeidstakere. Det er veldig kjedelig. Det beklager jeg veldig overfor dem, men jeg må forholde meg til det.

Pal mener forelegget på 15 000 kroner ikke er hans største bekymring, men mener det hele er sløsing med politiets ressurser.

- Politiet synes nok dette var storm i et vannglass. Dette er å pisse bort ressursene til politiet for å hevne seg. Dette blir helt feil. Hadde vi vært i et annet land, hadde vi snakket om korrupsjon.

- Grove brudd på loven Regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet i Oslo er tilfreds med at politiet har etterforsket saken og gitt reaksjon.

- Bakgrunnen for vår anmeldelse er at så grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene kan føre til helseskade dersom arbeidstakere utsettes for dette over lang tid. Vi er tilfreds med at brudd på Arbeidsmiljøloven blir etterforsket og at det er gitt reaksjon, sier Halmrast til Dagbladet.

Halmrast understreker at de behandler alle likt. Når han blir konfrontert med Pals påstand om at de er de eneste som har fått reaksjon fra politiet, sier han at Arbeidstilsynet har anmeldt flere restauranter.

- Av hensyn til etterforskningen offentliggjør vi ikke anmeldelser, men det er flere som er anmeldt, sier han.

- Anmeldelser fra Arbeidstilsynet i Oslo til politiet er mitt ansvar, og det står jeg for. Onda har svart godt på påleggene våre og rettet dem opp, og det er vi tilfreds med.

YTRINGSFRIHET: Kjendiskokk Rune Mogens Pal (t.v.) setter forelegget i sammenheng med frittalende kommentarer i Dagbladet. Her sammen med tidligere deleier Terje Ness (t.h.). Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
YTRINGSFRIHET: Kjendiskokk Rune Mogens Pal (t.v.) setter forelegget i sammenheng med frittalende kommentarer i Dagbladet. Her sammen med tidligere deleier Terje Ness (t.h.). Foto: Berit Roald/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart