FRÅTSER: En video som ble publisert på Instagram og Twitter tidligere denne uken, viser Venezuelas president Nicolas Maduro som hygger seg med biff og sigarer. Samtidig pågår det en humanitær krise i landet hans. Dét får mange til å reagere. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Venezuelas president Nicolás Maduro vekker avsky

Kjendiskokken gliser, og diktatoren gasser seg så biffettet renner. Så våknet folket

Kjendiskokken Salt Bae vartet opp med kongelig mottakelse da Venezuelas despot Nicolás Maduro var middagssulten. Mens folket lider nøt Maduro et festmåltid - men brått var festen over.

Venezuela besitter gigantiske oljereserver og en lang kystlinje, men har i flere år slitt med skyhøy inflasjon, dyp og omfattende fattigdom, skyhøy arbeidsledighet og en kriminalitetsutvikling som nå har resultert i en drapsrate som ifølge Amnesty tilsvarer et land i krig. Det er akutt mangel på mat og medisiner, og over to millioner mennesker har flyktet fra landet.

Både den venezuelanske opposisjonen, FN og USA mener landets despot Nicolás Maduro har en stor del av ansvaret for den katastrofale utviklingen i landet.

Maduro har sentrert makta hos seg selv, og viser stadig sterkere diktatoriske tendenser.

Det er heller ikke det plagede ansiktet til en ansvarlig statsleder som er urolig over sine titalls millioner sultende innbyggere, som Maduro viser fram under restaurantbesøket som trolig vil hjemsøke ham i lang tid.

Teatralsk

Det var kjekkaskokk Nusret Gökçe (35) - kjent som «Salt Bae» - selv som delte en video på Instagram av at han vartet opp Maduro med frue på sin restaurant i Istanbul. Med en utringning som nærmer seg kneskålene nærmest hopper Bae langs et røslig biffstykke, mens han skjærer rause skiver med en sylskarp kniv.

KJENDISKOKK: Det var den profilerte kjendiskokken Nusret Gökçe som vartet opp Maduro. Foto: Skjermdump fra video / CNN
KJENDISKOKK: Det var den profilerte kjendiskokken Nusret Gökçe som vartet opp Maduro. Foto: Skjermdump fra video / CNN Vis mer

Så følger Bae knivens bevegelser med hoftebevegelser mange nok ville ventet med til kameraet var skrudd av. Gildet serveres så Maduro, som sitter smilende og klar.

Etter måltidet tar Maduro på seg en Salt Bae-trøye, før han avslutter måltidet med en feit sigar. Sistnevnte gest er trolig Salt Bae kjent med, da han tidligere også har flørtet åpenlyst med Cubas tidligere diktator - og sigar-kjenner - Fidel Castro.

Se video av hendelsen øverst i saken.

- Stjålne penger

- Nusret vartet oss opp personlig. Vi snakket og hadde det hyggelig. Han elsker Venezuela, noe han fortalte meg flere ganger, sier Maduro i et forsøksvis forsvar av lunsjmåltidet. Lunsjen fant sted på vei til Beijing, der Maduro håpet å sikre et milliardlån fra kinesiske myndigheter. Alt han hadde med seg i bagasjen på vei hjem, var imidlertid enkelte handelsavtaler i energisektoren, melder Reuters.

BILDE AV KOKKEN: Etter måltidet tok Maduro på seg en t-skjorte med bilde av kjendiskokken. Foto: Skjermdump fra video / CNN
BILDE AV KOKKEN: Etter måltidet tok Maduro på seg en t-skjorte med bilde av kjendiskokken. Foto: Skjermdump fra video / CNN Vis mer

I en omfattende universitetsundersøkelse publisert i februar, gikk det fram at to av tre undersøkte venezuelanere hadde gått ned i snitt 11 kilo i løpet av fjoråret på grunn av mangel på mat. 87 prosent av landets befolkning - nesten ni av ti - lever i fattigdom. Opposisjonsleder Julio Borges formulerte det hele slik:

- Mens venezuelanerne lider og dør av sult, nyter Nicolás Maduro og kona Cilia en av verdens dyreste restauranter - med penger stjålet fra det venezuelanske folk.

Rubios raseri

Salt Baes video har resultert i demonstrasjoner, spesielt utenfor tyrkerens restaurant i Miami i Florida. Delstaten har tatt imot mange venezuelanske flyktninger.

Og i guvernørsetet er det en velkjent politisk profil som har latt seg kraftig provosere av Maduros fråtseri. Senator Marco Rubio, som to ganger har forsøkt seg i presidentnominasjonskampen, går hardt ut på Twitter.

- Jeg vet ikke hvem denne «Salt Bae» er, men fyren virker kjempestolt over at han serverer Venezuelas president. Han er faktisk diktator i et land hvor tretti prosent av folket spiser bare én gang om dagen, og hvor nyfødte barn lider av underernæring, raser senatoren.

Videre brukte Rubio Twitter til å oppfordre folk til å protestere mot opptrinnet, før han delte videoen av hendelsen som på det tidspunktet var slettet fra restaurantens profiler på sosiale medier.

Hemmeligholder drap

Også under Hugo Chávez var kriminaliteten i Venezuela meget høy. Men utviklingen har også på dette området gått radikalt i feil retning. Amnesty publiserte denne uka en rapport der det går fram at det finnes krigssoner i verden der færre blir drept enn i Venezuela. I 2017 var drapsraten 89 av 100 000 mennesker.

REAGERER: - Jeg fikk lyst til å gråte da jeg så videoen, uttalte en kvinne i Venezuela til CNN etter at videoen ble publisert. Foto: CNN
REAGERER: - Jeg fikk lyst til å gråte da jeg så videoen, uttalte en kvinne i Venezuela til CNN etter at videoen ble publisert. Foto: CNN Vis mer

Politikk- og samfunnssjef Tale Hungnes i Amnesty Norge malte i anledning rapporten et dyster bilde av situasjonen.

- Amnesty er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Venezuela. Myndighetene makter ikke å ivareta innbyggernes rett til liv. Landet er drevet inn i en voldsspiral der myndighetene ikke lenger klarer å garantere vanlige borgeres sikkerhet, uttalte Hungnes denne uka.

Unge menn er mest utsatt. Ifølge Amnesty var minst 95 prosent av de drepte i fjor menn i alderen 12 til 44 år bosatt i fattige nabolag. Basert på funn i rapporten er det ifølge Amnesty sannsynlig at den venezuelanske staten er ansvarlig for mange av drapene. Amnesty går også langt i å fastslå at regimet systematisk har tilbakeholdt offisiell statistikk om antall døde som følge av skyting, spesielt i dødsfall der statlig ansatte er involvert. Dette har ført til at 90 prosent av drapssaker som havner i rettssystemet, resulterer i frifinnelse.

Det er mange saker som ikke er biff i Venezuela.