Kjendiskokkene er uenige:
- Lager seg selv

Må kålrabistappa serveres hjemmelaga, eller er det innafor å kjøpe ferdiglaga? Kjendiskokkene har ulike meninger.

KLAR DOM: Kjartan Skjelde er tydelig på at hjemmelaga mat både skaper bedre smak og stemning. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KLAR DOM: Kjartan Skjelde er tydelig på at hjemmelaga mat både skaper bedre smak og stemning. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

- Uansett hvordan man vrir og vender på det - hjemmelaga mat smaker bedre.

Det sier kjendiskokk og programleder Kjartan Skjelde til Dagbladet.

Mesterkokk Bent Stiansen mener på sin side at ferdiglaga produkter kan smake vel så godt. For han er det viktigere å fokusere på andre deler av matlaginga.

- Hvis man lager mat til en familie på fire til seks personer, ville jeg heller kjøpt ferdig og fokusert på ribba, sier han.

- Enkel sak

Kjartan Skjelde, blant annet kjent fra «Camp Kulinaris» og «Masterchef», sier at fordelen med julemat er at det meste er enkelt å lage selv.

- Selv om det er midt i julestria, er hjemmelaga rødkål og surkål en enkel sak. Kålrabistappa lager seg nesten selv, sier Skjelde.

SPLID: Selv om ekspertene er enige om at pinnekjøttet skal tilberedes selv, er det ulike meninger om tilbehøret. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SPLID: Selv om ekspertene er enige om at pinnekjøttet skal tilberedes selv, er det ulike meninger om tilbehøret. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Selv om Skjelde har forståelse for at folk tyr til ferdige produkter, ønsker han å vise folk hvordan man enkelt kan lage god mat fra bunn.

Han tror heller ikke at det er så mye penger å spare i å kjøpe ferdige produkter, da det ofte bare er få ingredienser som skal til.

- Det er mange fordeler med å lage mat fra bunn. Det gir større glede, skaper god julestemning og smaker bedre, sier han.

- Å lage en god ribbe er også utrolig enkelt hvis man setter seg litt inn i det. Pinnekjøtt er heller ikke så mye arbeid, legger Skjelde til.

ENKELT: Ifølge Kjartan Skjelde er det overkommelig å lage julematen selv, så lenge man følger oppskriften. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ENKELT: Ifølge Kjartan Skjelde er det overkommelig å lage julematen selv, så lenge man følger oppskriften. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

God kvalitet

Mesterkokk Bent Stiansen, som jobber for Rema 1000, sier at det er flere ferdige produkter i butikkers kjølevaredisk som er av god kvalitet. Han trekker fram blant annet ertestuing, kålrabistappe, surkål, rødkål og mandelpoteter.

- Så kan man smake til med litt ribbefett, om man ønsker det. I min verden er de ferske ferdigproduktene kvalitetsprodukter, sier Stiansen.

LIKE BRA: Bent Stiansen mener det er viktigere å fokusere på ribba, pinnekjøttet eller lutefisken framfor tilbehøret. Foto: Terje Pedersen / NTB
LIKE BRA: Bent Stiansen mener det er viktigere å fokusere på ribba, pinnekjøttet eller lutefisken framfor tilbehøret. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han legger til at flere restauranter bruker de samme produktene.

Kokken påpeker imidlertid at man skal være varsom på hvilke ferdigprodukter man velger. Nøkkelen er å lete etter ferske varer med relativ kort holdbarhet.

- Den ultrapasteuriserte surkålen og rødkålen er ikke så god, sier Stiansen.

TABBE: Denne ribbe-tabben bør du unngå på julaften. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Del av kulturarven

Mesterkokk Arne Brimi foretrekker hjemmelaga tilbehør til julematen, men poengterer at folk er forskjellige og har ulike utgangspunkt. Derfor har han forståelse for at noen velger å kjøpe ferdige produkter.

RÅD: Arne Brimi sier at det er noe spennende ved å lage maten selv. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
RÅD: Arne Brimi sier at det er noe spennende ved å lage maten selv. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer

- Det er skikkelig spennende å stå for eget tilbehør. Maten er en del av en kulturarv som må ivaretas. Det er flere som ikke har så mye kunnskap om mat, men da kan man hente ideer fra andre, sier Brimi til Dagbladet.

Han legger til at man kan finne mange enkle oppskrifter og ideer på nett.

- Det er lett å lage kålrabistappe. Det er bare å kjøpe en god kålrot, forklarer han.