DEKORERT KOKK OG FERSK BIRØKTER:  De fleste er fornøyd med Tom Victor Gausdals håndverk på kjøkkenet. Men ikke alle er like begeistret for hans nye bivirksomhet. FOTO: METTE MØTTER/DAGBLADET.
DEKORERT KOKK OG FERSK BIRØKTER: De fleste er fornøyd med Tom Victor Gausdals håndverk på kjøkkenet. Men ikke alle er like begeistret for hans nye bivirksomhet. FOTO: METTE MØTTER/DAGBLADET.Vis mer

- Kjendiskokkens bier angriper nabo og skiter ned båten

Skarp protest til Bærum kommune. Klageren: - Kan jeg dyrke poteter i parken som jeg vil ?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikke en flue i gjestenes suppe, men aggressive bier som angriper og skiter ned naboens båt.

Det er insektsproblemet til den høyt dekorerte kjendiskokken Tom Victor Gausdal, som blant annet driver Strand Restaurant i Bærum.

I vår plasserte han en bikube på grøntarealet utenfor restauranten, nær anlegget til Holtekilen båtforening.

Og nå har allerede en av båteierne innklagd kokkens bivirksomhet til Bærum kommune og bedt om «umiddelbart opphør» av virksomhet.

Allerede 20. mai sendte båteieren klagebrev om «meget generende» opplevelser med bikubene under 17. mai-feiringen.

- Lange, gule avføringsstreker
«Bier tiltrekkes av store lyse flater. Mitt anliggende er at biene avsetter lange, gule avføringsstreker på min og andres båter i havnen nedenfor parken. Avføringen lar seg ikke fjerne uten med såpe, jevnlig kosting og spyling. Folk i min havn er også blitt angrepet av
bisvermen», skriver båteieren i det foreløpig ubesvarte brevet fra kommunen.

Gausdal er blitt kjent med klagen gjennom lokalavisa budstikka.no.

Han vil ikke fyre opp under noen konflikt, men ber båteieren om å kontakte han dersom det er noe han hjelpe til med i sakens anledning.

Om bier prater derimot Gausdal med entusiasme.

Birøkterkurs
- I fjor gikk flere av de andre kokkene og jeg birøkterkurs for å lære mer om disse fantastiske skapningenes avgjørende betydning for  naturens gang. Uten bienes innsats for bestøvning, får vi verken bær, frukt eller vin. Og derfor skaffet vi oss vår egen bikube her  etter kontakt med det utmerkede prosjekter ByBi - bier i byen. De har jo bikuber i Dronningparken, på Ullevål og Torshov og mange andre bområder i byen, sier Tom Victor Gausdal til Dagbladet.

- Men en bisverm som angripet naboen høres jo ikke bra ut ?

- Et slik angrep på ha kommet andre steder fra. Vår bisverm har ikke vært ute av kuben som den kom hit, sier birøkter og kokk Tom Victor Gausdal.

Bier og poteter
Dagbladet tar kontakt med brevklageren - en voksen herre som ikke vil ha navnet i avisa.

- Er du virkelig så tungt plaget av bier som brevet gir inntrykk av?

 - INGEN VIN,FRUKT OG BÆR UTEN:  Antallet bier er i kraftig nedgang i Europa - men ikke utenfor Tom Victor Gausdals restaurant på Strand i Bærum. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix.
- INGEN VIN,FRUKT OG BÆR UTEN: Antallet bier er i kraftig nedgang i Europa - men ikke utenfor Tom Victor Gausdals restaurant på Strand i Bærum. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Neida, det går greit med renhold av båten og det der. Men det jeg egentlig vil ha svar på er om kommunen har gitt tillatelse til til slik virksomhet på et offentlig friararel.  Kan jeg bare grave opp en park og dyrke poteter som jeg vil ? svarer båteieren tilbake.

Bærum kommune har ennå ikke svart på de juridiske sidene rundt Gausdals bivirksomhet.

Bare grunneier I ventetiden kan daglig leder Trond Gjessing i Norges Birøkterlag orientere om reglene for utsetting av bikuber.

- Det kreves bare tillatelse fra grunneier til å plassere kubene. Det er ingen konsesjon, sier Gjessing, som gleder seg over entusiasmen til Tom Victor Gausdal og andre by-birøktere.

Han ser endelig en lysning for antallet birøktere og bikuber her i landet, som har gått kraftig ned de siste ti årene.

- Bunnen er nådd, og vi er på vei oppover igjen. Det er 45 000 bikuber rundt i landet, men vi trenger 60 000 - 70 000 for at folk i Bærum og alle andre steder skal få frukt og bær fra nabolaget, sier birøktersjefen.

Dom fra 2011
Og hvis noen ønsker å gå rettens vei for å stoppe naboens birøktervirksomhet, kan det være lurt å bla gjennom en dom fra Lister tingrett i 2011.

Sju eiendomsoppsitterne ville stoppe birøktingen på en nabogård på grunn av skitt og andre ferieplager. Resultatet ble advokatregninger på 160 000 kroner og fortsatt bikuber på nabogården.