<strong> MØTES I RETTEN:</strong>  Mandag møtes advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett. Omtale av testamentet førte til at Høiness overtok denne verdifulle eiendommen i Eckerbergsgate på Oslo vest, har utløst høylytte konflikter mellom de to profilerte samfunnsaktørene. FOTO: JACQUES HVISTENDAL, OLE C. H. THOMASSEN OG SCANPIX.
MØTES I RETTEN: Mandag møtes advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett. Omtale av testamentet førte til at Høiness overtok denne verdifulle eiendommen i Eckerbergsgate på Oslo vest, har utløst høylytte konflikter mellom de to profilerte samfunnsaktørene. FOTO: JACQUES HVISTENDAL, OLE C. H. THOMASSEN OG SCANPIX. Vis mer

Kjendiskrig om sexinnlegg og 100-millioners arv

Oslo tingrett neste mandag: Mona Høiness mot Trygve Hegnar. Skifteretten i februar: arveløse slektninger mot Mona Høiness.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av kort tid skal advokat Mona Høiness ut i dobbel, offentlig skittentøyvask om en 100-millioners arv og høylytte bruduljer i kjølvannet.

Ikke med forsvarerkappe denne gang, men for å ta vare på private interesser.

Tofrontskrigen starter i Oslo tingrett allerede mandag der saksøker Høiness går i tottene på Trygve Hegnar for tre sexjikanerende innlegg på Hegnar Online.

Kjempearv fra barnløse Innleggene ble postet etter omtale av et omstridt testament der det velstående og barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl utpekte Mona Høiness til enearving til sine eiendommer og øvrige formue.

I Oslo skifterett i slutten av februar skal Høiness og hennes advokat Mette Yvonne Larsen forsvare seg mot et søksmål fra flere av ekteparet Urdahls slektninger, som hevder testamentet er ugyldig og at det er de som er rettmessige arvinger.

- Ugyldig Skifterettsdommer Tove Merete Voldbæk i Oslo byfogdembete opplyser til Dagbladet at rettsmøtet i arvestriden blir lagt i uke 9.

- En av saksøkerne har trukket seg. Dermed står det sju slektninger tilbake med felles krav om at testamentet blir kjent ugyldig, sier dommeren til Dagbladet.

Advokat og partner Fred A. Gade i Arntzen de Besche bekrefter overfor Dagbladet at han representanter alle slektningene, men vil ikke kommentere saken før den har vært oppe for retten.

Har flyttet inn Enkefru Synnøve Anker Urdal døde tidligere i år i en alder av 91.

Mona Høiness har flyttet inn i prakteiendommen i Eckerbergs gate på beste Oslo vest. Det er er selve kronjuvelen i arveporteføljen.

Høiness og redaktør Trygve Hegnar har vært i tottene på hverandre siden bladet Kapital, Finansavisen og nettstedet Hegnar Online begynte å skrive testamentet.

250.000 kroner Når partene møtes i Oslo tingrett mandag,  skal retten ta stilling til hvor grensene går anonyme ytringer på nett. Mona Høiness har saksøkt Hegnar Media for ærekrenkelser og krever opptil 250.000 kroner i oppreisning for tre innlegg med overtydelig seksuelt innhold.

Advokaten har tidligere fått medhold av Pressens Faglige Utvalg (PFU) i at Hegnar Online  brøt god presseskikk ved at innleggene var uakseptable og at de lå tilgjengelige i minst ti dager før de ble fjernet.  

Mona Høiness sa til Dagbladet at hun var glad for PFUs uttalelse da den kom i februar i år.

- Må tåle mer Samtidig var PFU enig med Hegnar Online i at klageren, i kraft av sin samfunnsrolle, må tåle mer enn en meningmann.  

Halvard Helle, som fører saken for advokatkollega Mona Høiness, mener det er en svært viktig prinsipiell sak Oslo tingrett skal avgjøre.

-  Det er første gang en norsk domstol skal prøve utgiveransvaret og redaktøransvar for anonyme ytringer på nett. Og dessuten er det interessant om en person i offentlig søkelys skal måtte tåle seksuelt betont sjikane som en ekstra belastning ved å stå i søkelyset, sier advokat Halvard Helle til Dagbladet. 

PFU var enig med Hegnar Onlines generelle anførsel om at klageren, i kraft av sin samfunnsrolle, må tåle mer enn menigmann.

<strong> HØINESS' ADVOKAT:</strong> : - Det er første gang en norsk domstol skal prøve utgiveransvar og redaktøransvar for anonyme ytringer på nett, påpeker Halvard Helle. ARKIVFOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET.
HØINESS' ADVOKAT: : - Det er første gang en norsk domstol skal prøve utgiveransvar og redaktøransvar for anonyme ytringer på nett, påpeker Halvard Helle. ARKIVFOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET. Vis mer

Advokat Halvard Helle tolker PFU slik at pressens eget justisorgan aksepterer at medier fjerner sjikanøse innlegg i løpet av et døgn før det blir uakseptabelt.

- Ikke krenkende Motpartens advokat Kyrre Eggen synes også at saken er prinsipielt interessant, men der stopper også enigheten.  

- For det første er det ikke noe omdømmebelastende eller ærekrenkende i utsagnene. Og det foreligger ingen uaktsomhet i forbindelse med fjerningen av innleggene, sier Eggen til Dagbladet før den to dager lange seansen i tingretten.  

Det ene innlegget med seksuelle beskrivelser av Mona Høiness ble publisert 6. november i fjor - det andre 8. november.   

11 døgn - og åtte minutter - Innleggene ble fjernet åtte minutter etter at saksøkeren selv krevde det 17. november. Og da hadde hun vært kjent med innleggene i flere dager uten å reagere.

- Og det tredje innlegget ble fjernet etter to døgn fordi en moderator i Hegnar Online fanget det opp, påpeker advokat Kyrre Haugen.  

Han håndterer søksmålet for styreleder Trygve Hegnar i Hegnar Media og ansvarlig redaktør Stein Ove Haugen i Hegnar Online.

Både Høiness, Hegnar og Haugen skal forklare seg i Oslo tingrett mandag.

<strong> HEGNARS ADVOKAT:</strong> : - Det var ikke noe omdømmebelastende eller ærekrenkende i utsagnene om Mona Høiness, sier Kyrre Eggen. ARKIVFOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET.
HEGNARS ADVOKAT: : - Det var ikke noe omdømmebelastende eller ærekrenkende i utsagnene om Mona Høiness, sier Kyrre Eggen. ARKIVFOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer