Kjendiskriminelle vitner

Atle Hamre er en av flere kjente kriminelle som skal vitne mot Sandstrøm og Herlofsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet rettssaken mot psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen i sal 327 i Oslo tingrett.

Begge de to svært erfarne helsearbeiderne står tiltalt for grov korrupsjon, og risikerer seks års fengsel dersom de blir dømt.

Kjente vitner

På vitnelista står flere kjente kriminelle, som alle har benyttet seg av, eller kjent til de to tiltaltes salg av falske legeerklæringer.

Aker Brygge-akrobat Christer Tromsdal er selv nevnt i tiltalen, og skal ha kjøpt flere legeerklæringer av både Sandstrøm og Herlofsen.

Den straffedømte travkusken Atle Hamre visste også om de to tiltalters lyssky virksomhet. Han skal også vitne. Hamre var mannen som introduserte en av de tre kriminelle i tiltalen for Sandstrøm og Herlofsen.

Å kjøpe falske legeerlæringer er også straffbart. De kriminelle vitnene har fått påtaleunnlatelse mot at de vitner i straffesaken mot herlofsen og Sandstrøm, og slipper dermed tiltale for sine forhold.

Også pyramidegründeren Jim Wolden, mannen bak nettverket TP5C, skal vitne. Han skal selv ha benyttet seg av de to tiltaltes ulovlige tjenester. Da dette skjedde før korrupsjonsloven ble endret er han ikke selv en del av tiltalen.

FØRSTE DAG I RETTEN: Verken John Sandstrøm eller Pål Herlofsen ville fotograferes da de ankom retten i dag. Her aktor, førstestatsadvokat Jørn Maurud (t.h.) i samtale med politiadvokat Carl G. Hartmann. I bakgrunnen Sandstrøms forsvarer, advokat Tor Erling Staff. Foto. BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
FØRSTE DAG I RETTEN: Verken John Sandstrøm eller Pål Herlofsen ville fotograferes da de ankom retten i dag. Her aktor, førstestatsadvokat Jørn Maurud (t.h.) i samtale med politiadvokat Carl G. Hartmann. I bakgrunnen Sandstrøms forsvarer, advokat Tor Erling Staff. Foto. BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Avslørt i DN

Det var Dagens Næringsliv som i 2005 avslørte at Sandstrøm og Herlofsen solgte faslske legeerklæringer til kriminelle, med tanke på bedre soningsforhold eller i beste fall benådning.

Flere kjente kriminelle, særlig innen finansmiljøet, men også innen hovedstadens ransmiljø, skal ha benyttet seg av deres tjenester.

Finansakrobaten Christer Tromsdal skal være en av minst seks som har kjøpt seg legeerklæring hos Sandstrøm eller Herlofsen.

Tiltalen omhandler tre konkrete tilfeller der kriminelle personer har benyttet seg av Sandstrøm og Herlofsens høyst ulovlige metoder.

En legeerklæring kostet fra 20.000 kroner, og en av klientene deres fortalte til Dagens Næringsliv at han til sammen betalte mellom 150 000 og 200 000 til Herlofsen og Sandstrøm.

Ønsket benådning

Målet for den desperate trebarnsfsaren var å slippe å sone i fengsel. Han signerte også en erklæring om at psykolog John Sandstrøm var en del av et tippelag som stakk av med en milliongevinst på V75. Dermed kunne Sandstrøm oppføre en skattefri inntekt på rundt en million kroner på selvangivelsen sin, og slik hvitvaske penger.

For dette er Sandstrøm også tiltalt for brudd på ligningsloven. Både han og Pål Herlofsen er i tillegg tiltalt for brudd på helsepersonelloven ved å ha drevet uforsvarlig.

KJENDISVITNER: Atle Hamre.
VITNER: Jim Wolden