SAKSØKT: Utbyggerne av Krystallen-boligprosjektet på Kvitfjell i Gudbrandsdalen har valgt å gå til sak mot eiendomsmeglerselskapet Poppe & Co. Daglig leder Petter Andreas Poppe (bilde) og hans meglere hadde ansvaret for å selge luksusleilighetene.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN
SAKSØKT: Utbyggerne av Krystallen-boligprosjektet på Kvitfjell i Gudbrandsdalen har valgt å gå til sak mot eiendomsmeglerselskapet Poppe & Co. Daglig leder Petter Andreas Poppe (bilde) og hans meglere hadde ansvaret for å selge luksusleilighetene. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Kjendismegler anklaget for vitnepåvirkning

Vitne påsto i retten i dag at han hadde teipet en samtale med Petter Andreas Poppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rettsaken om luksusboligkomplekset Krystallen på Kvitfjell tok en ny og dramatisk i vending i Oslo tingrett ettermiddag.

En av investorene, som har kjøpt flere leiligheter i det nå konkurstruede prosjektet, hevder at kjendismegler Petter Andreas Poppe og hans advokat, forsøkte å påvirke vitneforklaring, slik at det slo ut i meglernes favør.

Føler seg lurt
Krystallen-utbyggerne Iver Hammeren og Gunnar Fretheim har saksøkt eiendomsmeglerselskapet Poppe & Co som formidlet leilighetsprosjektet, for å ha unnlatt å sjekke om investorene, som kjøpte opptil 15 leiligheter hver, kunne gjøre opp for seg.

Hammeren og Fretheim mangler omkring 225 millioner i utestående leilighetsoppgjør.

Krystallen-prosjektet har bare 100 000 kroner i aksjekapital og er fullfinansiert av DnB Nor Lillehammer.

De utestående oppgjørene, og et eventuelt tap i tingretten vil mest sannsynlig føre til et konkurs og at banken overtar boligprosjektet.

Flere av investorene ønsker å heve kjøpet. Andre kan ikke, eller ønsker ikke å betale for leilighetene og hevder at også de har blitt lurt av meglerne.

Søksmålet dreier seg i første omgang om fem leiligheter kjøpt av tre ulike investorer.

Sliter med å betale
Stridens spørsmål er om prosjektets meglere gjorde det de kunne for å kontrollere at kjøperne hadde tilstrekkelig finansiering.

I ettertid har det vist seg at flere av kjøperne tydelig håpet på å selge leilighetene før overtakelsen, og dermed skumme av gevinsten uten å betale selve kjøpesummen.

I et langt tregere fritidsboligmarked, lyktes ikke denne planen og flere sitter igjen med flere objekter de ikke greier å betale for.

Konsulent Sverre Hvas kjøpte fire leiligheter, til en verdi av omkring 11,5 millioner kroner.

Også han håpet å videreselge disse leilighetene før overtakelsen, og har nå problemer med å innfri kjøpeforpliktelsene.

Hvas har i senere tid inngått en avtale med utbyggerne og betaler renter på lånene, mens han venter på å selge eller skaffe til veie en annen finansiering.

Hevder han ble presset
Han ble innkalt som vitne i rettsaken, og ble i den forbindelsen invitert til et møte med Poppe og hans advokat, Markus Heistad, forrige torsdag.

Det er her, ifølge Hvas, megleren gjorde helt klare forsøk på å påvirke den kommende vitneforklaringen.

- Han sa at når spørsmålet om finansiering kom opp, var det nok best for oss begge at jeg sa at dette ble nøye diskutert, fortalte Hvas i retten og utdypet:

- Poppe presiserte flere ganger at det var både til hans og min fordel å vitne slik at utbyggerne ikke vant fram og ble slått konkurs. At banken var en langt bedre part å forholde seg til enn utbyggerne og at banken ikke kom til å forfølge alle de 70 kjøpere og heller finne på andre løsninger.

Tok opp samtalen
Dette møtet varte en halvtimes tid, og Hvas opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

- Allerede ut i fra telefonsamtalene kvelden før, der jeg ble invitert på en kaffe, skjønte jeg at det kom til å bli veldig vanskelig og valgte dermed å ta opp hele møtet på bånd. Noe jeg aldri har gjort før, framholder Hvas og fortsetter:

NÆR KONKURS:   Utbyggeren og initiativtakeren Gunnar Fretheim avbildet foran tomten der de fire gigantblokkene skulle reises. Bare to av de prosjekterte bygningene har blitt noe av. På det siste byggetrinnet ønsker omkring 10 av 70 kjøpere å gjøre opp for seg.  Utbyggerne har utestående omkring 225 millioner kroner. Foto: ESBEN HAAKENSTAD
NÆR KONKURS: Utbyggeren og initiativtakeren Gunnar Fretheim avbildet foran tomten der de fire gigantblokkene skulle reises. Bare to av de prosjekterte bygningene har blitt noe av. På det siste byggetrinnet ønsker omkring 10 av 70 kjøpere å gjøre opp for seg. Utbyggerne har utestående omkring 225 millioner kroner. Foto: ESBEN HAAKENSTAD Vis mer

- Jeg fikk også beskjed om at jeg var velkommen til å forsøke å vippe Poppe av hesten, men at det vil gå utover oss begge.

Han forteller også at Poppes advokat ikke gjorde noe for å avbryte eller korrigere sin klient.

- Heistad besvarte også enkelte spørsmål om hvordan det vil være å forholde seg til banken, og ikke utbyggerne.

Heistad, som er tilstede i retten, sier at han overhode ikke kjenner seg igjen i Hvas' situasjonsbeskrivelse om at slik vitnepåvirkning fant sted.

Dramatisk
Krystallen-utbyggernes prosessfullmektig Sveinung Flaaten er overrasket over denne utviklingen i saken.

- En av partene i saken, den saksøkte, utviser her en svært urederlig atferd. Man forsøker i siste innstans å påvirke dommerens beslutning. Noe man for så vidt ikke lyktes med her, sier Flaaten til Dagbladet.no og fortsetter:

- Det er uansett dramatisk at noen føler at de må gå til det skrittet å ta opp samtaler.

Flaaten tror likevel ikke den påståtte vitnepåvirkningen vil ha noe å si for utfallet av saken.

- Retten forholder seg til fakta som har relevans til saken. Det er vanskelig å se at akkurat dette har det.

Avviser alle beskyldninger
Partner Petter Andreas Poppe stiller seg uforstående til beskyldningene.

- Har du forsøkt å påvirke vitnet?

- Nei. Jeg kjenner ikke igjen meg i påstanden om vitnepåvirkning, sier Poppe til Dagbladet.no.

- Jeg og min advokat gjennomførte forrige torsdag et møte med vitnet her på mitt kontor. Vi ville gå gjennom hva vitnet ville si i retten, i form av en ren orientering fra ham.

- Hva synes du om at vitnet har forklart at han tok opp samtalen på bånd?

- Hvis så er tilfelle stiller jeg meg helt undrende til slik oppførsel, sier Poppe.

- Det er åpenbart at vitnet, som jeg har kjent i 20 år, hadde en dobbel agende med vårt møte, sier Petter Andres Poppe til Dagbladet.no

Boligspekulasjon
Krystallen, som i utgangspunktet skulle bli fire 25 meter høye blokker på skyggesiden av Kvitfjell, har møtt på en rekke problemer den siste tiden.

BLIR STÅENDE TOMME: Bare et fåtall av kjøperne av byggetrinn B har gjort opp, eller har tenkt å gjøre opp for seg. De ubetalte objektene risikere å bli tvangssolgt. Foto: PROSPEKT POPPE & CO
BLIR STÅENDE TOMME: Bare et fåtall av kjøperne av byggetrinn B har gjort opp, eller har tenkt å gjøre opp for seg. De ubetalte objektene risikere å bli tvangssolgt. Foto: PROSPEKT POPPE & CO Vis mer

Prosjektets første to byggetrinn, 129 leiligheter som ble påbegynt i 2006, så ut til å bli revet vekk av ivrige kjøpere i løpet av en hektisk januaruke for to år siden.

Nå, ett år etter at blokk A sto ferdig, mangler utbyggerne Iver Hammeren og Gunnar Fretheim fremdeles oppgjør for 18 av totalt 57 leiligheter, ifølge Dagens Næringsliv.

Byggetrinn B ble klar for overtakelse den 1.desember. Her er bare 15 av 72 leiligheter betalt.

Flere kjøpere hevder at de har blitt direkte lurt av meglerne som formidlet prosjektet, anført av Poppe.

I retten i dag framholdt flere investorer, som har kjøpt opptil 15 leiligheter hver, at Poppe og Co lokket med rask og tilnærmet risikofri gevinst på opptil 200 000-300 000 kroner per leilighet.

Det brennheite fritidseiendomsmarkedet i 2006, gjorde at flere trodde de kunne betale en lav egenandel, på 100 000 kroner per leilighet, og selge unna objektene igjen med gevinst før overtakelsen og tidspunktet da resten av kjøpesummen skulle betales.

Frarådet resalg
Dagens vitnemål fra leilighetskjøperne underbygger Krystallen-utbyggernes påstand om at flere av investorene ikke hadde finansieringen på plass ved kontraktsinngåelse.

Joel Murud, som driver gullsmedforretning, kjøpte 15 leiligheter etter varm anbefaling av Poppe.

Verken han, eller de andre kjøperne, som nå sitter igjen med flere leiligheter, ble forespurt om noen konkret finansieringsbevis eller annen dokumentasjon som viste finansieringsevnen.

Prosjektet skulle være så godt og ettertraktet, at det skulle bli enkelt å selge også i nedgangstider.

Hvas var en av dem som likevel begynte å få kalde føtter.

Syv-åtte måneder etter at kontrakten ble inngått, tok han igjen kontakt med meglerne og ville starte resalg, men ble sterkt frarådet av Poppe.

- Han sa at markedet ville holde seg godt framover og at det ikke ville være noe problem å få omsatt leilighetene i god tid før bygget sto ferdig.

Dagbladet.no følger rettsaken som er berammet å gå i Oslo tingrett til fredag.

FJELLPARADIS: Slik ble Krystallen-boligkompleks projektert ved byggestart i 2006. Nå ønsker flere investorer å trekke seg fra prosjektet. Mange hevder at de har blitt direkte lurt av meglerne, som lokket med en rask og smertefri gevinst og lot være å opplyse at boligene ble stort sett solgt til spekulanter.  Foto: PROSPEKT POPPE & CO
FJELLPARADIS: Slik ble Krystallen-boligkompleks projektert ved byggestart i 2006. Nå ønsker flere investorer å trekke seg fra prosjektet. Mange hevder at de har blitt direkte lurt av meglerne, som lokket med en rask og smertefri gevinst og lot være å opplyse at boligene ble stort sett solgt til spekulanter. Foto: PROSPEKT POPPE & CO Vis mer