Kjendismilliardær melder seg ut av det Norske Selskab

«Dette bidrar på kort sikt ikke til at klubben får et moderne verdisyn, men på lengre sikt...», skriver Johan H. Andresen.

VIL IKKE UTDYPE:  Johan Henrik Andresen, innfelt, melder seg ut av det Norske Selskab. Han viser til Twitter-kontoen sin for begrunnelsen, og vil ikke utdype ytterligere. På Twitter skriver han følgende: «Dette bidrar på kort sikt ikke til at klubben får et moderne verdisyn, men på lengre sikt...». Foto: Nina Hansen/ Dagbladet / Berit Roald / Scanpix
VIL IKKE UTDYPE: Johan Henrik Andresen, innfelt, melder seg ut av det Norske Selskab. Han viser til Twitter-kontoen sin for begrunnelsen, og vil ikke utdype ytterligere. På Twitter skriver han følgende: «Dette bidrar på kort sikt ikke til at klubben får et moderne verdisyn, men på lengre sikt...». Foto: Nina Hansen/ Dagbladet / Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kjendismilliardær, tobakksarving og konsernsjef i Ferd, Johan Henrik Andresen, melder seg ut av det Norske selskab.

Det meddelte han til sine følgere på nettstedet Twitter i går, få timer etter at Dagbladet hadde møtt ham i klubben:

«Har meldt meg ut av Norske Selskap. Dette bidrar på kort sikt ikke til at klubben får et moderne verdisyn, men på lengre sikt...», skriver han under brukeren @FerdOwner.

- Flott symbolhandling Andresen skriver videre at han kun har møtt opp på klubben på lunsj, én gang i året. Han ønsker ikke å kommentere utmeldelsen ytterligere overfor Dagbladet, som møtte ham under et besøk på klubben nylig.

- Jeg er ikke her så ofte. Jeg har noen fiskevenner her, sa han til Dagbladet under besøket.

Reaksjonene på twitter ser ut til å være positive.

«Bra. Bare med deg mister de jo mye klokskap. Ibsen ville skammet seg over at de kaller seg #NorskeSelskap» skriver en bruker til Andresen.

«Du lot deg bli rettet som baker for smed, for å parafrasere en av selskabets pionerer? Uansett en flott symbolhandling :-)», skriver en annen.

- Beklager hvert medlem som slutter Formann i det Norske selskab, Carl Christian Gilhuus-Moe, sier til Dagbladet at klubben må regne med at medlemmer fra tid til annen melder seg ut.

- Men frykter du at flere vil melde seg ut etter sakene i Dagbladet?

- Nei, det frykter jeg ikke. Vi har en medlemsmasse på 1100 og det er alltid noen som melder seg ut. Vi er åpne for gjester fra alle trosretninger, og så har vi en gammel tradisjon som inntil videre bare tillater medlemskap for menn. Men som jeg har sagt tidligere tror jeg at dette vil endre seg.

- Hva tenker du om det Andresen skriver på twitter?

- Det får stå for hans regning. På sikt tror jeg dette vil endre seg. Jeg beklager hvert medlem som slutter, men det blir 5-6 i løpet av et år av forskjellige årsaker.

Selv om Gilhuus-Moe selv er motstander av at kvinner skal få lov til å bli medlem i klubben, understreker han at det er opp til generalforsamlingen å avgjøre dette spørsmålet. I mellomtiden er han fornøyd med at de siste dagers avisomtale også har fått fram andre sider ved klubben.

- Artikkelen etter besøket fikk fram de tingene som er viktig å få frem; den kulturinstitusjon vi er, med en betydelig samling av bøker og malerier. Den har vi ansvaret for å vedlikeholde og utvikle videre. Og så ønsker jeg å understreke at uttalelsen om Ole Paus var ment som fleip. Han er selvsagt velkommen når som helst. Jeg er god venn av hans bror og kommentaren falt galt, alle er velkomne hos oss.

Norske Selskab

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.

• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.

• Kjente medlemmer i dag er Oddvar Stenstrøm, Per Ung, Stig Nilsson, Jørn Holme, Fabian Stang, Jørgen Randers, Johan H. Andresen.

• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.

• Klubben anser seg for Europas, kanskje verdens, 5. eldste klubb.

• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har  en egen «Yngstes komité»

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer