Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendismilliardærens restaurant får smekk av Arbeidstilsynet

Gourmetrestauranten Bagatelle kritikk for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet manglende overtidsbetaling.

FÅR KRITIKK: Én av Oslos mest kjente restauranter får en rekke pålegg av Arbeidstilsynet etter at det har blitt avdekket en rekke brudd på arbeidsmiljøloven hos kjendisrestauranten. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FÅR KRITIKK: Én av Oslos mest kjente restauranter får en rekke pålegg av Arbeidstilsynet etter at det har blitt avdekket en rekke brudd på arbeidsmiljøloven hos kjendisrestauranten. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én av Oslos mest kjente restauranter får en rekke pålegg av Arbeidstilsynet etter at det har blitt avdekket en rekke brudd på arbeidsmiljøloven hos kjendisrestauranten. Ifølge en tilsynsrapport mangler restauranten oversikt over hvor mye de ansatte jobber, har ikke betalt overtid og har brukt ulovlige arbeidskontrakter.

Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden.

95 prosent av Bagatelle eies av kjendismilliardæren Christen Sveaas gjennom selskapet AS Holding.

Mangler oversikt I rapporten kommer det fram at de første ansatte kommer på jobb 09.00 og at de siste arbeidstakerne forlot restauranten 24.00. Men arbeidsgiver har ingen oversikt over hvor lenge hver enkelt ansatt var på jobb.

«I realiteten kan en arbeidstaker være på arbeid i 15 timer om dagen», skriver Arbeidstilsynet i rapporten. De skriver videre at under tilsynet så kom det fram at «arbeidstakere har arbeidet overtid uten at dette arbeidet har vært kompensert med lovens tillegg».

- I dialog med Arbeidstilsynet «Arbeidstilsynet har nå bedt oss om våre innspill til tilsynets foreløpige vurderinger. Vi er nå i dialog med Arbeidstilsynet og vil framlegge ytterligere dokumentasjon de nærmeste ukene, herunder vår oppfatning av hvilke ansatte som omfattes av overtidsreglene i arbeidsmiljøloven», skriver daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, i en e-post til Dagbladet. Han skriver videre at beskrivelsen av 15 timers arbeidsdag bare er ment som et eksempel fra Arbeidstilsynet sin side, «og ikke er et dokumentert forhold hos Bagatelle».

Bagatelle har nå fått ti påbud som de må gjennomføre innen 1. februar.

- I DIALOG: «Arbeidstilsynet har nå bedt oss om våre innspill til tilsynets foreløpige vurderinger. Vi er nå i dialog med Arbeidstilsynet og vil framlegge ytterligere dokumentasjon de nærmeste ukene, herunder vår oppfatning av hvilke ansatte som omfattes av overtidsreglene i arbeidsmiljøloven», skriver daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, i en e-post til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- I DIALOG: «Arbeidstilsynet har nå bedt oss om våre innspill til tilsynets foreløpige vurderinger. Vi er nå i dialog med Arbeidstilsynet og vil framlegge ytterligere dokumentasjon de nærmeste ukene, herunder vår oppfatning av hvilke ansatte som omfattes av overtidsreglene i arbeidsmiljøloven», skriver daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, i en e-post til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

«Vi vil selvfølgelig rette oss etter eventuelle pålegg fra Arbeidstilsynet, dersom dette blir konklusjonen», skriver Lie.

Dette er ikke første gang Bagatelle kommer i søkelyset på grunn av manglende overtidsbetaling.

9. september skrev Dagbladet at de ansatte på kjøkkenet til Bagatelle krevde å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling.

Seinere kom Bagatelle og de to renholdsarbeiderne til enighet.

Eksklusiv restaurant Bagatelle regnes som en av Norges mest eksklusive restauranter og serverer blant annet Oscietra kaviar, hummer og eksklusive nordiske råvarer.

Bagatelle har én av Norges beste vinkjellere og ifølge vinkartet selger de blant annet «Château Mouton-Rotschild, 1. Cru Classè» fra 1947 for 60000 kroner flaska og «Château Cheval Blanc, 1. Grand Cru Classè A» fra 1955 for 75000 kroner.

EIER BAGATELLE: 
95 prosent av Bagatelle eies av kjendismilliardæren Christen Sveaas gjennom selskapet AS Holding.

FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
EIER BAGATELLE: 95 prosent av Bagatelle eies av kjendismilliardæren Christen Sveaas gjennom selskapet AS Holding. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer

For ordens skyld: Robert Lie anmelder vin for Dagbladet.