Kjendismilliardærens restaurant selger vin for 75000 kroner flaska - nå vil ansatte ha etterbetalt overtid

Bagatelle er én av Norges mest eksklusive restauranter, men på kjøkkenet krever nå de ansatte å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling.

EKSKLUSIV RESTAURANT: Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo, og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden. Nå krever kjøkkenansatte å få betalt for overtidsarbeid.
Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
EKSKLUSIV RESTAURANT: Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo, og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden. Nå krever kjøkkenansatte å få betalt for overtidsarbeid. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har fått tilgang til etterbetalingskrav som er fremmet mot luksusrestauranten Bagatelle på vegne av to kjøkkenansatte.

Lønnsslipper og arbeidskontrakter viser at de to ansatte har jobbet lange dager uten å ha fått overtidsbetalt siden juni 2011.

Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden. 95 prosent av Bagatelle eies av kjendismilliardæren Christen Sveaas gjennom selskapet AS Holding. Sveaas assistent opplyser til Dagbladet at han ikke kommer til å kommentere saken.

Eksklusiv Bagatelle regnes som en av Norges mest eksklusive restauranter og serverer blant annet Oscietra kaviar, hummer og eksklusive nordiske råvarer.

VIL IKKE KOMMENTERE: 95 prosent av Bagatelle eies av kjendismilliardæren Christen Sveaas gjennom selskapet AS Holding. Sveaas assistent opplyser til Dagbladet at han ikke kommer til å kommentere saken. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE: 95 prosent av Bagatelle eies av kjendismilliardæren Christen Sveaas gjennom selskapet AS Holding. Sveaas assistent opplyser til Dagbladet at han ikke kommer til å kommentere saken. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

Bagatelle har én av Norges beste vinkjellere og ifølge vinkartet selger de blant annet «Château Mouton-Rotschild, 1. Cru Classè» fra 1947 for 60000 kroner flaska og «Château Cheval Blanc, 1. Grand Cru Classè A» fra 1955 for 75000 kroner.

Men på kjøkkenet er lønnen langt fra eksklusiv. To arbeidskontrakter viser at de to renholdsansatte tjener henholdsvis 120 kroner og 135 kroner i timen. Én av lønnsslippene viser at én av de to som har fremmet kravet har jobbet opp til 282 timer i måneden uten å få en eneste krone i overtidstillegg - bare den vanlige satsen på 135 kroner i timen.

Alminnelig arbeidstid skal ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 38 timer i løpet av sju dager.

BRØT LOVEN: Den siste tida har Dagbladet satt søkelys på lovbrudd hos Oslos fremste restauranter.

I juli skrev Dagbladet om Michelin-restauranten Maaemo, som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet
BRØT LOVEN: Den siste tida har Dagbladet satt søkelys på lovbrudd hos Oslos fremste restauranter. I juli skrev Dagbladet om Michelin-restauranten Maaemo, som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet Vis mer

Hvis man jobber mer enn alminnelig arbeidstid skal man minst 40 prosent av avtalt timelønn.

For den ene ansatte krever Fellesforbundet at Bagatelle etterbetaler 758 timer med overtidsgodtgjørelse + feriepenger + 100 manglende timer. Kravet gjelder perioden juni 2011 - april 2013. Det totale kravet utgjør 59003 kroner.

- Ny ledelse For den andre ansatte krever Fellesforbundet at Bagatelle etterbetaler 71 timer med overtidsgodtgjørelse og 315 manglende lønnstimer. Det totale kravet utgjør 44.048 kroner.

Daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, skriver i en e-post at Bagatelle i mars 2013 fikk ny ledelse og at «den nye ledelsen jobber systematisk sammen med de ansatte for å sikre at de ansattes rettigheter ivaretas, herunder omfattende HMS-arbeid».

SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Videre skriver Lie at Bagatelle har ikke mottatt noe krav fra de to ansatte «og stiller seg spørrende til at media benyttes til å informere om et slikt eventuelt krav».

«Bagatelle vil selvfølgelig vurdere gyldigheten av et slikt krav dersom det reises. Det er ikke tilfredsstillende for Bagatelle dersom det medfører riktighet at noen av våre ansatte er misfornøyd med sitt arbeidsforhold, og vi vil umiddelbart gå igjennom ansettelsesforholdet til de to ansatte for å se om de kan ha blitt urettmessig behandlet», skriver Lie.

For ordens skyld: Robert Lie anmelder vin for Dagbladet.

LOVBRUDD HOS KJENDISKOKK: En av Oslos mest eksklusive restauranter, Onda restaurant, fikk refs av Arbeidstilsynet etter at de ansatte hadde jobbet 250 timer i måneden og hatt 15-timersdager. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
LOVBRUDD HOS KJENDISKOKK: En av Oslos mest eksklusive restauranter, Onda restaurant, fikk refs av Arbeidstilsynet etter at de ansatte hadde jobbet 250 timer i måneden og hatt 15-timersdager. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
FIKK STRYK: Også den populære restauranten Jacob Aall på Aker Brygge fikk styrk av Arbeidstilsynet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FIKK STRYK: Også den populære restauranten Jacob Aall på Aker Brygge fikk styrk av Arbeidstilsynet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer