Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendisraner arver hus til 20 mill.:- De fryktet jeg ville drepe henne

Politiet etterforsker Norges mest berømte bankraner Martin Pedersen (60) for forsøk på bedrageri, etter at en enkefrue (83) har testamentert landstedet sitt til ham.

STRIDENS KJERNE: Enkefruen og Martin Pedersen i huset som hun har testamentert bort til Pedersen. Foto: Torbjørn Berg
STRIDENS KJERNE: Enkefruen og Martin Pedersen i huset som hun har testamentert bort til Pedersen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅSGÅRDSTRAND (Dagbladet): Landstedet der enkefruen (83) og Martin Pedersen (60) møter Dagbladet, har en estimert verdi på 15 - 20 millioner.

Hun har i sitt testamente oppført Pedersen — rikskjent for sin karriere som bankraner, og dømt for grov vold — som arving til eiendommen. Vestfold-politiet etterforsker Martin Pedersen for forsøk på bedrageri.

Satte opp testamente Martin Pedersen eier nå Frantzens Konditori og Munchs Kafé i Åsgårdstrand. Han sier det var der han møtte enkefruen. Politiet mener Pedersen først kom i kontakt med henne etter at mannen døde i mai 2010.

Hun satte opp sitt testamente i november 2010. Dagbladet har en kopi av testamentet, der det går fram at Pedersen er utpekt som arving av landstedet.

Enkefruens advokat, Paal O. Berg, og hans sekretær var testamentvitner. Overfor Dagbladet henviser Berg til taushetsplikten og vil ikke kommentere saken.

Pengeuttak Politiet ila sommeren 2011 Pedersen besøksforbud mot enkefruen. I påtegningsarket Vestfold-politiet sendte til retten står det at politiet mistenker at Pedersen «utnyttet NN mentale situasjon til egen vinning». Videre står det:

«Hadde Pedersen kun vært ute etter hennes gode selskapet hadde dette ikke vært et problem, men når han utnytter henne økonomisk og klarer på noen få måneder å bli tilgodeskrevet i hennes testamente, så fremstår det som tydelig at det ikke er selskapet, men hennes penger, han er ute etter.»

Politiet skriver også at det er tatt ut «større enkeltbeløp fra enkefruens konto ukentlig». I dokumentet refereres beløp på 4000, 6000 og 8000, og at hun lånte Pedersen 30 000,- for å kjøpe en hund til sønnen hans. Pedersen bekrefter overfor Dagbladet at han lånte 30 000,- av enkefruen vinteren 2011, men hevder dette var for å betale strømregninga til konditoriet og at pengene er tilbakebetalt.

Spiser ute - Hun og jeg er gode venner — hun hjelper til her, jeg tar meg av henne og vi er ute og spiser sammen. Noen ganger betaler hun, noen ganger betaler jeg. Jeg har kvitteringer på absolutt alle uttak, og har ingenting å skjule. Men her på kafeen spiser hun gratis, hevder Pedersen.

Pedersen og hans advokat Per Kristian Hansen klaget besøksforbudet inn overfor Tønsberg tingrett.

- Vi tok besøksforbudet for retten fordi vi mente det ikke var riktig, og fikk medhold, sier advokat Hansen til Dagbladet.

Erklæring Nå tilbringer enkefruen stort sett hver dag på Munchs Café, og bidrar med skjenking av kaffe og historier fra inn- og utland.

OPPRØRT: Martin Pedersen er forbannet på Vestfold-politiet, og hevder han ikke har vonde hensikter med sitt vennskap med enkefruen. Foto: Torbjørn Berg
OPPRØRT: Martin Pedersen er forbannet på Vestfold-politiet, og hevder han ikke har vonde hensikter med sitt vennskap med enkefruen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Dette er idiotiens kongerike, sier hun til Dagbladet om etterforskningen av Martin Pedersen.

2. november i fjor undertegnet enkefruen en erklæring der hun oppgir Martin Pedersen som sin nærmeste pårørende. Dagbladet vet at hennes stebarn reagerer sterkt på at Pedersen skal være hennes nærmeste, men de vil overfor Dagbladet ikke kommentere.

- Fryktet drap I jula 2011 skulle Martin Pedersen, enkefruen og Pedersens lille sønn reise til Thailand på ferie. Men før ferien tok til ville Vestfold-politiet beslaglegge passet til Pedersens sønn.

Dagbladet får opplyst at politiet fryktet at hun aldri skulle komme tilbake fra Thailand-turen, noe Martin Pedersen bekrefter:

- De fryktet jeg ville drepe henne. Hvis de etterforsker meg for bedrageri, kan de ikke i det minste kalle meg inn til avhør, sier han til Dagbladet over bordet på Munchs Café i Åsgårdstrand.

Enkefruen rister oppgitt på hodet.

Refererer samtale Thailand-turen er nevnt i timelista til advokat Fredrik Bugge Siverts, som ble oppnevnt som hjelpeverge for enkefruen 22. desember i fjor. I timelista står det referert følgende fra en telefonsamtale med politiet:

« ... etterforsker nå saken (mot Martin Pedersen) som forsøk på bedrageri. NN reiste sammen med Martin Pedersen og Pedersens sønn til Thailand i ca. 14 dager. Man er redd for at NN ikke kommer tilbake. En forsvinning i Thailand er omtrent umulig for norsk politi å etterforske. Landstedet i Åsgårdstrand har en verdi på ca. kr 15 — 20 mill.»

Advokat Bugge Siverts, som var hjelpeverge fram til 13. februar i år, henviser til taushetsplikten og vil ikke kommentere saken.
Pedersen og hans advokat motsatte seg passbeslaget, og advokat Per Kristian Hansen sørget for at Pedersen fikk passet tilbake. Thailand-turen gikk som planlagt, og Pedersen og enkefruen har også vært på Gran Canaria sammen.

Kan ikke kommentere Politiadvokat Anniken Rasch har saken mot Pedersen, men er på ferie og utilgjengelig for kommentar.

Dagbladet var i går i kontakt med etterforskeren på saken mot Pedersen, som ikke har lov å uttale seg grunnet taushetsplikt. Jourhavende jurist kjente ikke til saken.

I en sms skriver informasjonsrådgiver Torgny Alstad i Vestfold-politiet at heller ikke visepolitimester Ole Bjørn Sakrisvold kunne kommentere saken overfor Dagbladet.

HERSKAPELIG: Enkefruen og Martin Pedersen utenfor huset som Pedersen arver. Foto: Torbjørn Berg
HERSKAPELIG: Enkefruen og Martin Pedersen utenfor huset som Pedersen arver. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media