Kjendisrestaurant blir slaktet av Arbeidstilsynet

Den eksklusive kjendisrestauranten Bølgen og Moi får smekk av Arbeidstilsynet etter at de har avslørt ulovlig lange arbeidsdager på kjøkkenet.

SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bølgen og Moi Tjuvholmen er én av Oslos mest eksklusive restauranter og ligger på en av hovedstadens dyreste adresser. Lokalene er skapt av Opera-arkitektene Snøhetta og a-ha-kjendisen Magne Furuholmen, og har blant annet eksklusiv økologisk kaviar og rogn fra svensk lagesild på menyen.

Men på kjøkkenet er alt langt fra i orden, ifølge Arbeidstilsynet. Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven».

Spesielt reager de på arbeidstida. I tilsynsrapporten skriver de at enkelte ansatte arbeider langt mer enn hva som er tillatt etter arbeidsmiljøloven. Alminnelig arbeidstid skal ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 38 timer i løpet av sju dager. De ansatte jobbet også langt mer overtid enn det som er tillatt.

- Legger oss helt flate Overtidsarbeid må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker, ifølge arbeidsmiljøloven.

EKSKLUSIV RESTAURANT: Bølgen og Moi Tjuvholmen er én av Oslos mest eksklusive restauranter og ligger på en av hovedstadens dyreste adresser. Lokalene er skapt av Opera-arkitektene Snøhetta og a-ha-kjendisen Magne Furuholmen, og har blant annet eksklusiv økologisk kaviar og rogn fra svensk lagesild på menyen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
EKSKLUSIV RESTAURANT: Bølgen og Moi Tjuvholmen er én av Oslos mest eksklusive restauranter og ligger på en av hovedstadens dyreste adresser. Lokalene er skapt av Opera-arkitektene Snøhetta og a-ha-kjendisen Magne Furuholmen, og har blant annet eksklusiv økologisk kaviar og rogn fra svensk lagesild på menyen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Flere jobber langt mer enn dette, ifølge Arbeidstilsynet. I tilsynsrapporten kommer det fram et en kokk jobbet 327,5 timer i juli. Tre av ukene jobbet kokken mer enn 78 timer og flere av dagene varte mer enn 14 timer.

Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen og Trond Moi, og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand.

«Vi i Bølgen & Moi er kjent for i bransjen å være et av de beste arbeidsmiljøene å jobbe i, der alle får fullt ut betalt for alle overtidstimer. At en kokk har jobbet ekstremt mye i juni er et unntak, her legger vi oss helt flate, det er vi ikke stolte av, men det skjedde i den mest hektiske måned, og vedkommende har fått fullt ut betalt for alle timer med overtid», skriver Bølgen og Moi i en e-post til Dagbladet.

- Tar det alvorlig Arbeidstilsynet har nå gitt restauranten seks pålegg som de må gjennomføre innen 4. oktober, blant annet kreves det at Bølgen og Moi må føre kontroll med at de ansatte ikke jobber lengre enn det loven tillater.

KJENDISKOKKER: Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen (t.h.) og Trond Moi (t.v.), og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
KJENDISKOKKER: Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen (t.h.) og Trond Moi (t.v.), og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Administrerende direktør for Bølgen Moi, Harald Berger, sier de «er glade for at Arbeidsministeren varsler økt bruk av uanmeldt tilsyn i bransjen vår».

Berger sier at verken Bølgen eller Moi ønsker å uttale seg i saken.

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi har hatt uanmeldt tilsyn i vår travleste sommermåned og vi har fått ulike pålegg og vil gjennomgå disse. Vi tar dette alvorlig og vi vil selvfølgelig rette opp i de punktene de belyser, sier Berger. Han hevder derimot alle de som jobber overtid har fått fullt utbetalt for dette.

- Jeg blir målløs Fellesforbundet reagerer sterkt på Arbeidstilsynets avsløringer.

- LEGGER OSS FLATE: «Vi i Bølgen & Moi er kjent for i bransjen å være et av de beste arbeidsmiljøene å jobbe i, der alle får fullt ut betalt for alle overtidstimer. At en kokk har jobbet ekstremt mye i juni er et unntak, her legger vi oss helt flate, det er vi ikke stolte av, men det skjedde i den mest hektiske måned, og vedkommende har fått fullt ut betalt for alle timer med overtid», skriver Bølgen og Moi i en e-post til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- LEGGER OSS FLATE: «Vi i Bølgen & Moi er kjent for i bransjen å være et av de beste arbeidsmiljøene å jobbe i, der alle får fullt ut betalt for alle overtidstimer. At en kokk har jobbet ekstremt mye i juni er et unntak, her legger vi oss helt flate, det er vi ikke stolte av, men det skjedde i den mest hektiske måned, og vedkommende har fått fullt ut betalt for alle timer med overtid», skriver Bølgen og Moi i en e-post til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- Det er nesten så man blir målløs. Hvis de ikke kan drive restaurant på en lovlig og seriøs måte, så bør de finne på noe annet å gjøre, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte.

Skjelstadaune sier at det er ille at en så kjent aktør som Bølgen og Moi bryter loven.

- Her har de bortimot brutt alle bestemmelser som gjelder arbeidstid. Det er ille, og det er ekstra ille at dette ikke får større konsekvenser for bedriften, sier Skjelstadaune. Han sier at lovbruddene til Bølgen og Moi er vanlig for bransjen.

- Vanlig i bransjen - Det er en gjennomgående trend i hele bransjen at de ansatte har altfor liten fritid og jobber altfor mye. Hvis bransjen ikke klarer å forholde seg til lovverket på lik linje med annen industri, så har den heller ingen framtid, sier Skjeldstadaune. Han sier han forstår at færre og færre nordmenn velger å bli kokker og servitører.

SEKS PÅLEGG: Arbeidstilsynet har nå gitt restauranten seks pålegg som de må gjennomføre innen 4. oktober, blant annet kreves det at Bølgen og Moi må føre kontroll med at de ansatte ikke jobber lengre enn det loven tillater. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SEKS PÅLEGG: Arbeidstilsynet har nå gitt restauranten seks pålegg som de må gjennomføre innen 4. oktober, blant annet kreves det at Bølgen og Moi må føre kontroll med at de ansatte ikke jobber lengre enn det loven tillater. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- Arbeidsforholdene har blitt så dårlig innenfor restaurantbransjen at jeg vil ikke anbefale unge nå å velge restaurantyrke. Jeg har full forståelse for at ungdom i dag velger bort kokke- og servitøryrke, sier Skjelstadaune.

Bølgen og Moi ønsker ikke å kommentere Fellesforbundets kommentarer.

- JEG BLIR MÅLLØS: - Det er nesten så man blir målløs. Hvis de ikke kan drive restaurant på en lovlig og seriøs måte, så bør de finne på noe annet å gjøre, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: PRIVAT
- JEG BLIR MÅLLØS: - Det er nesten så man blir målløs. Hvis de ikke kan drive restaurant på en lovlig og seriøs måte, så bør de finne på noe annet å gjøre, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: PRIVAT Vis mer