Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjendisrikingene skatter nesten en halv milliard

Men har samlet 33 milliarder i formue, og over 500 millioner i inntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er eiendomsbaronen Olav Thon som i år igjen har betalt mest i skatt.

Thon betalte i 2011 litt over 139 millioner kroner. Thon har økt både inntekt og formue fra 2010, og er på topplisten over Norges rikeste og blant de som tjente best.

Fra sauegjeter til nest rikest Formuen økte han fra 7,7 milliarder i 2010 til 9,6 milliarder i 2011. I inntekt gikk han fra 75,9 millioner til 80,1 millioner kroner.

89-åringen fra Hallingdal har gått fra å være sauegjeter til å bli Norges nest rikeste mann. I 1940 valgte han pelsbransjen, og kunne med inntektene fra dette begynne å satse på eiendom.

De to neste på lista over de som skatter mest er henholdsvis den som tjente mest og Norges rikeste.

Johan H. Andresen er ifølge likningstallene Norges rikeste med 11 milliarder i formue. Trond Mohn tjener mest med 311 millioner kroner. Andresen betalte 125,7 millioner i skatt, mens Mohn betalte 133,7 millioner.

Null i inntekt - betaler 87 mill i skatt Ser man blindt på likningstallene ser det ikke ut til at Kjell Inge Røkke har tjent en eneste krone de seks siste åra. Men med sine 7,9 milliarder i nettoformue, måtte han betale hele 87,3 millioner i skatt.

Røkke er et av flere kroneksempler på nullskatteytere som viser at likningstallene ikke forteller hele sannheten. Han er blant mange rikinger som gjør sitt for å skjule verdier i selskaper eller eiendommer.

Andre velger å ikke skatte til Norge og «flagger ut» - som for eksempel mannen som i realiteten er verdens rikeste nordmann - John Fredriksen. Han er kypriotisk statsborger og har ifølge Forbes en formue på 63,6 milliarder kroner.

Eiendomskongen Christian Ringnes er Norges femte største skattebetaler, og betaler 47,5 millioner i skatt. Ringnes var den som tjente nest mest i nettoinntekt i 2011 med 155 millioner kroner.

Halv milliard i skatt De fem som topper lista - Olav Thon, Trond Mohn, Johan H. Andresen, Kjell Inge Røkke og Christian Ringnes - betaler til sammen nesten en halv milliard kroner i skatt.

Til sammenlikning har de sammenlagt litt over 33 milliarder i formue og over en halv milliard i inntekt.

NULL I INNTEKT: Kjell Inge Røkke tjener ingenting, skal man tro skattelistene. foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NULL I INNTEKT: Kjell Inge Røkke tjener ingenting, skal man tro skattelistene. foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer