Kjendissauen Chris er død

Sauen hadde 40 kg ull på kroppen da den ble funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sauen Chris, som fikk kjendisstatus over natta etter at den dukket opp i Canberra i Australia for drøye fire år siden, er død, nesten 10 år gammel, skriver Canberra Times.

For da sauen dukket opp høsten 2015 gikk bildet av den verden rundt, og medier over hele verden, også vi i Dagbladet, omtalte sauen med det uvanlige utseendet.

SULTER I HJEL: Sau fanges i garn som skyller i land og må reddes for å kunne overleve. Video: Rolf-Ørjan Høgset Vis mer

41,1 kg ull

Det uvanlige med Chris var at han hadde helt enorme mengder ull på kroppen. Derfor igangsatt en dyrevernsgruppa umiddelbart en aksjon for å redde livet til den svært beullede sauen.

- Det kunne være infeksjoner, og den kunne bli forhindret fra å gjøre fra seg. Det kunne skjule seg mye rart i så mye ull. Derfor måtte eksperter tilkalles, sa Tammy Ven Dange i dyrevernsgruppa RSPCA ACT.

Derfor var det også naturlig å hente inn saueklipper-mester Ian Elkins. Han fikk ansvaret med å klippe Chris, som han selv anslo til å være fire-fem ganger større enn normalt.

Selve klippeprosessen tok 40 minutter, og Ven Dange kunne i ettertid avsløre at Chris hadde 41,1 kg ull på kroppen; en helt overlegen verdensrekord.

Den tidligere rekorden hadde «Big Ben» fra New Zealand, som hadde 28,9 kg ull på kroppen.

- Vennlig sjel

Medier i Australia spekulerte i at Chris kunne ha vandret rundt uten kontakt med mennesker i rundt fem år. Antakelig hadde Chris kommet bort fra flokken sin.

Etter at Chris ble klippet meldte hundrevis av personer seg frivillig til å adoptere ham. Han ble til slutt sendt til Little Oak Sanctuary, der han har hatt tilhold helt fram til han døde, tirsdag.

«Vi er utrolig triste over å ha mistet denne flotte, kloke, vennlige sjelen. Chris er kjent for å ha verdens tyngste ull. Han var så mye mer enn det, så veldig mye mer, og vi vil huske ham for det han var - noen, ikke noe - her sammen med oss, ikke for oss. Hvil i fred, kjære Chris», skriver Little Oak Sanctuary på Facebook.

- Han har vært veldig glad og frisk i det siste. Dødsfallet kom ut av det blå. Systemet hans ga bare etter. Han nærmet seg 10 år, og sauer kan som regel leve til de er 12 år, sier Kate Luke ved Little Oak Sanctuary.

- Vi fant Chris tirsdag morgen da han ikke dukket opp til frokost.

I tillegg til verdensrekorden har historien om Chris også blitt en bildebok for barn, og ulla hans har blitt utstilt på National Museum of Australia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer