Kjendisskute med mannskap i arresten

«Berserk»-kaptein aner ikke hvorfor. Nå haster det med å kopiere Roald Amundsen 101 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kjendisskuta «Berserk» skapte mye blest om seg selv og mannskapet da ubeskjedne Alex Rosen var frontfigur på forrige ekspedisjon til Vallhall. Da var i alle fall skuta på åpent hav etter planen.

Den nye «Berserk»-ekspedisjonen til skipper Jarle Andhøy - nå uten NRKs moromann - skal seile i kjølvannet til «Gjøa» 101 år etter Roald Amundsen pionerferd gjennom Nordvestpassasjen. Foreløpig har ekspedisjonen over nordkalotten markert seg mest i karibiske havnekneiper.


Nå har «Berserk» fått en ufrivillig stopp i byen Halifax på Nova Scotia utenfor den kanadiske østkysten. To av mannskapet på fire er arrestert - og det har de vært en uke.

- Ingen har fått noen beskjed om årsaken til at de to om bord i «Berserk» er pågrepet, skriver kaptein Jarle Andhøy i en mail til Dagbladet.no i natt.

- Må videre

- «Berserk»-ekspedisjonen har nå ventet en uke på informasjon fra kanadiske myndigheter. Vi ønsker snarlig å seile videre for å utnytte den korte arktiske sommeren til å gjennomføre Nordvestpassasjen som den første norske båt etter «Gjøa» og Roald Amundsen, skriver skipperen.

Dagbladet. no har ikke kommet i kontakt med Andhøy i morges.

I vinter søkte Andhøy etter nytt mannskap. De tre «galeste» av de kvalifiserte ble plukket ut etter en seanse på Fram-museet til å bli med kaptein Andhøy på ny tokt.

TRØBBEL:  Nye «Berserk» på 48 fot ligger til kai i Halifax mens skipper Jarle Andhøy (innfelt)venter på en forklaring på hvorfor to av mannskapet ble arrestert for en uke siden. Foto: www.wildvikings.com/Agnete Brun.
TRØBBEL: Nye «Berserk» på 48 fot ligger til kai i Halifax mens skipper Jarle Andhøy (innfelt)venter på en forklaring på hvorfor to av mannskapet ble arrestert for en uke siden. Foto: www.wildvikings.com/Agnete Brun. Vis mer

I vår er «Berserk» gjort klar for tokt i Karibia. Mange frodige rapporter fra kapteinen i NRK Nitimen har skapt inntrykk av at det har vært like fuktig om bord som langs skutesida.Ett av besetningsmedlemmene er byttet ut.

Pirat til Guantanamo

Underveis i varme farvann har «Berserk» hatt konstant nærkontakt med havnepoliti, tollere og andre myndigheter. Amerikanske myndigheter tok det som en dårlig spøk på «Berserk» prøvde å ankre opp ved Guantanamo-basen med piratflagg.

Bloggen på ekspedisjonens egen hjemmeside er sist oppdatert 20. juni. Der skriver kapteinen at det haster å sette fart mot Nordvestpassasjen på grunn av den korte, isvennlige sommersesongen. 3. juli er ekspedisjonen kommet nærmere, men ikke lenger arresten og havna i Halifax.

SAMME PÅ FORRIGE EKSPEDISJON: Kaptein Jarle Andhøy (i midten) hadde Alex Rosen som mannskap på den forrige «Berserk»»-ekspedisjonen. Her om bord på en fiskeskøyte i Svolvær i april i fjor etter Vallhall-toktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer