INVESTOR: Bjørn Dæhlie er en av de største investorene i et omstridt prosjekt i Voksenkollen i Oslo. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX.
INVESTOR: Bjørn Dæhlie er en av de største investorene i et omstridt prosjekt i Voksenkollen i Oslo. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX.Vis mer

Kjendisstrid om naturperle

Skikongen Bjørn Dæhlie vil bygge boliger i ei naturperle øverst i Voksenkollen. Nå protesterer naboene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plan- og bygningsetaten, Friluftsetaten og Byantikvaren har frarådet to boligprosjekter i toppen av Voksenkollen, blant annet av hensyn til natur og rekreasjonsmuligheter.

Nå frykter naboene det verste, etter at byrådet har løftet prosjektene opp til politisk behandling.

Myr-krangel I prosjektet Voksenkollveien Felt A er skikongen Bjørn Dæhlie den mest prominente investoren. Motstanderne mener myra som ligger der Dæhlie vil reise 11 boliger, er spesielt bevaringsverdig.

- For meg personlig er dette ei meget sjelden, fredelig myr med myrull, og et nesten daglig turområde. Her er blåmerket sti for Oslos befolkning, sier skuespillerveteranen Toralv Maurstad, som er en av naboene.

  -Det er ei helt ordinær myr, sier styreleder Morten Kildahl i Voksenkollveien Felt A, etter at Norsk institutt for naturforskning har undersøkt myra.

- Forringes En annen nabo som protesterer, er bestyrer Per Ivar Vaagland ved konferansesenteret Lysebu.

- Utbyggingen vil endre dette fra å være en perle, til å bli liggende i et trivielt boligfelt, sier Vaagland til Dagbladet.
Over ham vaier et dansk flagg ved siden av det norske. Et stykke unna står danske ungdommer og nyter vårsola og utsikten.

Lysebu er et symbol på dansk-norsk forbrødring. Under krigen sendte danskene tonnevis av mat som krisehjelp. Etter krigen ga takknemlige nordmenn Lysebu som ei folkegave til danskene. Der skulle de føle nærheten til norsk natur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaagland synes det er trist hvis naturen nå blir bygget ut med boligfelter.

- Det vil forringe denne gaven veldig, sier han.

Truer med hotell Like ved ligger Voksenåsen, nasjonalgaven til Sverige etter krigen, og Legeforeningens konferansesenter Soria Moria. Etter at Legeforeningen for noen år siden solgte en del av området, har det bygget seg opp en voldsom utbyggingsmotstand hos naboene.

- TRIVIALISERES: - Utbyggingen vil endre dette fra å være en perle, til å bli liggende i et trivielt boligfelt, sier bestyreren ved Lysebu konferanssenter Per Ivar Vaagland. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
- TRIVIALISERES: - Utbyggingen vil endre dette fra å være en perle, til å bli liggende i et trivielt boligfelt, sier bestyreren ved Lysebu konferanssenter Per Ivar Vaagland. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

I dag er området på toppen av Voksenkollen regulert til institusjon. Nå vil utbyggerne ha det omregulert så de kan bygge boliger. Morten Kildahl tror motstanderne skyter seg selv i foten hvis politikerne beholder reguleringen til institusjon.

- Innenfor institusjonsbegrepet kan det være spesielle behov, eldreomsorg, eller til og med kanskje hotell, sier Kildahl, og legger til at den planlagte utbyggingen blir usynlig både nede fra byen og fra Bogstad-siden.

- Vårt forslag gir en mer skånsom utbygging enn dagens regulering, sier Kildahl, som opplyser at Bjørn Dæhlie ikke er tilgjengelig for kommentar.

- Skånsomt - De nærmeste naboene ønsker å beholde Voksenkollen for seg selv, sier Petter Leonthin i Voksenkollen Eiendom, selskapet som vil bygge 22 eneboliger i området nærmest Lysebu.

Han sier at Plan- og bygningsetaten, som sier nei til utbygging, har gjort helomvending etter at hans selskap kjøpte eiendommen av Stiftelsen Soria Moria.

Han mener det er feil at utbyggingen ødelegger områdets grønne profil, fordi det ikke kan sees fra byen.

- Dette er en meget skånsom utbygging, sier Leonthin.

Det synes ikke Toralv Maurstad.

Frykter asfalt - Dette er et sjeldent område for hele landet. Så nær byen. Det er helt unikt. At det skal bli asfaltert, er ikke noe jeg ser på med glede, sier Maurstad til Dagbladet.

Han får full støtte av Naturvernforbundet.

FRYKTER ASFALT: - Dette er et sjeldent område for hele landet. Så nær byen. Det er helt unikt. At det skal bli asfaltert, er ikke noe jeg ser på med glede, sier skuespiller og nabo Toralv Maurstad om utbyggingsplanene i Voksenkollen. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
FRYKTER ASFALT: - Dette er et sjeldent område for hele landet. Så nær byen. Det er helt unikt. At det skal bli asfaltert, er ikke noe jeg ser på med glede, sier skuespiller og nabo Toralv Maurstad om utbyggingsplanene i Voksenkollen. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- En enstemmig fagekspertise og beboerne i området avviser disse prosjektene. Nå er det helt og holdent opp til politikerne å avgjøre, sier lederen i Naturvernforbundet Oslo Vest, Eystein Husebye.

Sakene ventes å komme opp til byråds- og bystyrebehandling i løpet av de nærmeste månedene.

OMSTRIDT:Feltet som er rammet inn med rødt er prosjektet Voksenkollveien Felt A, hvor Bjørn Dæhlie deltar som investor. På den andre siden av Voksenkollveien ligger prosjektet Voksenkollveien 80-88, hvor Voksenkollen Eiendom ønsker å bygge boliger.
OMSTRIDT:Feltet som er rammet inn med rødt er prosjektet Voksenkollveien Felt A, hvor Bjørn Dæhlie deltar som investor. På den andre siden av Voksenkollveien ligger prosjektet Voksenkollveien 80-88, hvor Voksenkollen Eiendom ønsker å bygge boliger. Vis mer
- TRIVIALISERES: - Utbyggingen vil endre dette fra å være en perle, til å bli liggende i et trivielt boligfelt, sier bestyreren ved Lysebu konferanssenter Per Ivar Vaagland. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
- TRIVIALISERES: - Utbyggingen vil endre dette fra å være en perle, til å bli liggende i et trivielt boligfelt, sier bestyreren ved Lysebu konferanssenter Per Ivar Vaagland. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer