Kjendistrio på skogtur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskjendisene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik har sammen kjøpt seg stort opp i Norske Skog. Med en investering på ca. en halv milliard kroner hadde de inntil i går sikret seg en eierandel på knappe seks prosent i det kriserammede papirkonsernet og er dermed selskapets største enkeltaksjonær. Anført av Petter Stordalen med oppknappet skjortebryst og sin bredeste telemarksdialekt viser de tre igjen sin usedvanlige evne til å gjennomføre spektakulære finansstunt som mobiliserer medienes interesse. Forrige gang det skjedde var sommeren 2005 da trioen med LO og Gerd-Liv Valla på lag var nær ved å skape en folkebevegelse for å få kjøpe Union i Skien for en billig penge og hindre nedleggelse.

Den gang lyktes de ikke, og spørsmålet er i dobbel forstand hva de vil oppnå denne gangen. De hevder de har en helhetlig redningsplan for papirgiganten, men er foreløpig tilbakeholdne med detaljene. De har varslet at de vil kreve styreplass og har pålagt styrelederen i Norske Skog å innkalle til ekstraordinær generalforsamling umiddelbart. De hevder at deres hensikt er å sikre arbeidsplasser og aksjonærverdier og inviterer aksjonærer, ansatte, skogeiere og långivere til et samarbeid om å finne en samlet løsning for konsernet.

Reaksjonen fra skogeierhold og andre storeiere er positiv mens tillitsvalgte i selskapet er mer avventende. Det betones at selskapet trenger eiere som er langsiktige og at kjendistrioen som nå har gjort sitt inntog er mest kjent for å være kortsiktige. I går slo Stordalen fast at papirproduksjonen både ved Follum og Skogn har livets rett. Men de som skal få Norske Skog ut av krisa har en kjempeutfordring. Det er overkapasitet og lavkonjunktur for avispapir på verdensmarkedet, ESA-medlemmet Norge får ikke lenger subsidiere industrien med billig kraft, og politikerne er tause siden det ikke er valgår. Det kan bli lenge før det lysner i skogen.