- Kjenn på magefølelsen

Ingelin Killengreen ble sminket og pyntet før hun gikk i studio. Der forsøkte Oslos politimester fortvilet å forklare det norske folk at det bare er én regel som gjelder når du er vitne til overfall og rå gatevold: Bry deg, men ikke grip inn hvis du risikerer å bli slått helseløs av ville pøbler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo-politiets advarsler om at forbipasserende ikke må gripe inn i krangler og slåsskamper på åpen gate, har skapt storm. Mange mener det er tragisk hvis advarslene betyr at vi skal slutte å bry oss når vi ser at uskyldige mennesker utsettes for meningsløs vold.

Nyanser

- Uttalelsene våre er gjengitt unyansert. Dette handler ikke om ikke å bry seg. Det er prisverdig at folk griper inn for å hjelpe andre. Men hvis du med det risikerer å bli et offer selv, bør du la være og heller varsle politiet, sa Killengreen til Dagbladet etter å ha deltatt i Per Ståle Lønnings debatt om gatevolden i går kveld.

Ifølge politimesteren er det stor forskjell på å overmanne en enslig voldtektsmann og det å prøve å forsvare et tilfeldig offer for en pøblete ungdomsgjeng. Blir du noen gang vitne til det siste, bør du ifølge politimesteren skrike høyt eller ringe politiets nødnummer på 112 før du griper inn og prøver å skille kamphanene.

Lav bemanning

- Folk må kjenne skikkelig etter på magefølelsen før de griper inn, sier Killengreen.

Oslos politimester benekter at det i dag er for lite patruljerende politi i gatene.

Hun avfeier også påstandene om at det natt til torsdag var langt færre polititjenestemenn enn normalt ved Sentrum politistasjon i Oslo. Samme natt som en 28 år gammel mann mistet livet etter at han grep inn i et slagsmål i Oslo sentrum.

- At det bare var fem til sju tjenestemenn på vakt den natta er langt fra sannheten. Jeg ville aldri sagt at bemanningen var forsvarlig hvis det antallet hadde vært korrekt, understreker hun.

Hvor mange politifolk som til enhver tid er på vakt, vil midlertid ikke Killengreen røpe.

FORSVARSKAMP: I hele går måtte Oslos politimester Ingelin Killengreen forklare hva Oslo-politiet egentlig mente med at vi ikke skal gripe inn når vi er vitner til blind vold på gata.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer