Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjennelse om valg i Thailand utsatt

Thailands grunnlovsdomstol har inntil videre utsatt å behandle av en klage mot at nyvalget i landet holdes 2. februar.

VALGMOTSTAND: Demonstrantene i Bangkok vil ikke ha et nyvalg som de regner med å tape. I dag utsatte Grunnlovsdomstolen å avsi en kjennelse om valget, som er utskrevet til 2. februar. Foto: REUTERS / Scanpix / Nir Elias
VALGMOTSTAND: Demonstrantene i Bangkok vil ikke ha et nyvalg som de regner med å tape. I dag utsatte Grunnlovsdomstolen å avsi en kjennelse om valget, som er utskrevet til 2. februar. Foto: REUTERS / Scanpix / Nir Elias Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen skulle opprinnelig ta stilling til om klagen skulle tas til følge eller ikke i dag, torsdag. Opposisjonen krever det utskrevne nyvalget 2. februar utsatt. Valgkommisjonen, som avvikler valget, har også bedt om utsettelse. Det er Valgkommisjonen som har gårr til Grunnlovsdomstolen og bedt den avgjøre hvem som har fullmakt til å utsette et valg.

«Folkeråd»
I forrige uke avviste statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering å utsette nyvalget. Opposisjonen mener at valget kommer for tidlig. De vet at Yingluck og regjeringspartiet Pheu Thai vil vinne igjen. Demonstrantene i gatene i hovedstaden Bangkok vil ha statsministeren avsatt straks. Så skal det oppnevnes et «folkeråd» med regjeringsmakt, som imidlertid ikke skal velges av folket. Først når «tida er moden» kan det holdes valg.

Valgkommisjonen mener også at situasjonen i landet er for urolig til å avholde valg, og har bedt Grunnlovsdomstolen avgjøre om valget kan utsettes og av hvem.

Unntakstilstand
Myndighetene i Thailand innførte onsdag en 60 dager lang unntakstilstand i Bangkok og områdene rundt i håp om at det ville dempe de store protestaksjonene mot statsminister Yingluck Shinawatra.

Demonstrasjonene har pågått i snart tre måneder. Men sjøl om det har vært rolig i Bangkok den siste uka, er demonstrantene fortsatt på plass, og det virker ikke som de vil gi seg. Også torsdag var tusenvis av demonstranter klare til å protestere.

Til sammen ni mennesker er drept i voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi de siste ukene, og i forrige uke ble to granater kastet inn i et demonstrasjonstog.

(NTB-Reuters-Dagbladet)

Hele Norges coronakart