VIL FØLGE STRAFFESAKEN: Kristina Sviglinskaja vil følge hele straffesaken mot drapstiltalte Donatas Lukosevicius. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
VIL FØLGE STRAFFESAKEN: Kristina Sviglinskaja vil følge hele straffesaken mot drapstiltalte Donatas Lukosevicius. FOTO: PAUL S. AMUNDSENVis mer

- Kjenner frykt før møtet med drapstiltalte i retten

Snart må Kristina Sviglinskaja møte mannen som hun tidligere levde med, og som nå er tiltalt for drapet på hennes datter Monika (8).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg prøver å ikke tenke på det, men jeg er ikke overrasket over at han nekter straffskyld for å ha tatt livet av Monika. Det er ikke mulig å unngå å møte han i retten. Jeg kjenner litt frykt for det, sier Kristina Sviglinskaja.

Hun møter Dagbladet i Bergen sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen. Det er tid for å gjøre forberedelser til den alvorlige straffesaken i Nordhordland tingrett. Den starter 30. mai, og det er satt av fire uker til rettsforhandlingene.

Tilbake i jobb Etter litt tid i hjemlandet Lithauen er Kristina Sviglinskaja for lengst tilbake i Norge. Hun jobber igjen i fiskeriforedlingsbedriften hvor hun jobbet da Monika (8) ble funnet død i kjellerleiligheten de bodde på Berge i Sund kommune vest for Bergen. Det var 14. november 2011.

Den lille og blide jenta var populær på Stranda skole. Alle ble overrasket over at hun ble funnet død, og sjokket ble ikke enklere å takle da politiet ni måneder seinere henla saken fordi de mente å kunne bevise at hun hadde tatt sitt eget liv. Obduksjonen viste at hun døde av kvelning.

Da politiet kom til leiligheten første gang var det tydelige tegn på innbrudd. Inngangsdøra var knust og kjøkkenet var tilsølt med krydder. Smykker og parfyme var stjålet. Politiet mente likevel at det ikke kunne ha skjedd noe kriminelt.

Vil følge rettssaken I mai 2014 ble saken gjenopptatt av Hordaland politidistrikt etter at politietterforsker Robin Schaefer og bistandsadvokat Stig Nilsen hadde foretatt egne undersøkelser og kommet til en konklusjon om at jenta måtte ha blitt drept. 21. november 2014 ble Donatas Lukosevicius varetektsfengslet, siktet for å ha drept datteren til sin tidligere kjæreste og samboer.

Advokat Stig Nilsen har sendt inn en begjæring til Nordhordland tingrett der han ber om at Kristina Sviglinskaja får følge rettsforhandlingene fra start til mål. I dagene før saken starter for retten blir hun grundig informert om det som vil skje der.

- Jeg forsøker å holde fokus på rettsaken. Det blir en del praktiske forberedelser sammen med advokat Nilsen. Jeg skal vitne og ser fram til det, men jeg gruer meg også. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det blir tungt.

Monikas mor håper at det blir med én rettsrunde, men hun er forberedt på at en dom kan bli anket til Gulating lagmannsrett.

- Vil alltid savne Monika - Jeg håper på en rettsrunde, men er forberedt på at det kan bli to runder i retten. Det skal bli godt når det hele er over, sier hun.

Hun går for tida på norsk-kurs, tilrettelagt av arbeidsgiveren.

- Jeg vil fortsette å jobbe og bo her i Norge, men det er ikke godt å vite hva framtida bringer. Så lenge jeg lever vil jeg savne min Monika. De positive minnene om henne gjør at jeg kan leve videre, sier Kristina Sviglinskaja.

Bistandsadvokat Stig Nilsen sier at Kristina skal forklare seg om de samme forhold som hun har forklart til politiet fra dag én, og som hun har fastholdt og utdypet gjennom hele prosessen.  

- Jeg registrerer at statsadvokat og riksadvokat har funnet grunnlag for å reise tiltale i saken, basert på nøyaktig de samme forholdene som hun har forklart hele tiden. Slik sett er det svært positivt at Kripos og Hordaland politidistrikt har foretatt den grundige etterforskningen som de har gjort i runde to, hvilket har ført saken dit den er i dag. Nå blir det en lang og krevende rettsprosess hvor domstolen til slutt skal avgjøre skyldspørsmålet både i straffedelen og erstatningsdelen av saken, sier Nilsen.

FORBEREDELSER: Kristina Sviglinskaja har gjort flere forberedelser sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen.Hun skal avgi vitneforklaring etter at tiltalte har forklart seg neste uke. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
FORBEREDELSER: Kristina Sviglinskaja har gjort flere forberedelser sammen med sin bistandsadvokat Stig Nilsen.Hun skal avgi vitneforklaring etter at tiltalte har forklart seg neste uke. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011. Foto: Politiet
FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011. Foto: Politiet Vis mer