Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjenner identiteten til den drepte

Men Forsvaret vet ikke om han var opprører.

SKUTT I AFGHANISTAN: 
De norske styrkene skal i følge Forsvaret ha drept en afghansk mann i går, lørdag. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. 
Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX
SKUTT I AFGHANISTAN: De norske styrkene skal i følge Forsvaret ha drept en afghansk mann i går, lørdag. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AFGHANISTAN/OSLO (Dagbladet.no): Forsvaret kjenner nå identiteten til mannen som ble skutt og drept av norske soldater i Afghanistan på lørdag. Han ble skutt av to norske soldater.

- Vi kjenner identiteten hans, men vet ikke noe om mannens bakgrunn, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvarets fellesoperative hovedkvarter til Dagbladet.no.

Mannen ble skutt på kloss hold på motorsykkel, etter at han ikke stanset etter gjentatte advarsler og varselskudd. En annen motorsykkel fulgte like bak.

Skyteepisoden skjedde omtrent to mil nord for den norske leiren, i Shirin Tagab distriktet. Dette anses som et svært utrygt område av Afghanistan.

Gutt bakpå motorsykkelen
- Vi vet ennå ikke om mannen hadde tilknytning til opprørerne som var i området, sier Eide.

Den drepte mannen hadde en ti-tolv år gammel gutt bakpå motorsykkelen da han ble skutt. En annen mann på motorsykkel fulgte like etter, men ingen av de to andre skal ha blitt skutt.

- Begge disse ble tatt hånd om av afghansk politi, og vi er selvsagt interessert i å finne ut hvem alle disse tre personene var og hvorfor de ikke stoppet. Vi vet at det var flere titalls opprørere på motorsykler i området, de ble sett av et norsk helikopter, og de ble også observert av afghansk politi. Disse opprørerne så ut til å bevege seg mot de norske soldatene, sier Eide.

Den døde mannen ble skutt på fem meters hold og døde på operasjonsbordet hos de norske styrkene i Meymaneh. De norske soldatene startet umiddelbart førstehjelp etter at motorsyklisten ble skutt i hode og bryst, og det ble rekvirert et norsk helikopter. Likevel sto ikke livet hans til å redde.

Fulgte alle retningslinjer

- Vi vet ikke om mannen var en vanlig sivil, eller om han var opprører. Kanskje får vi aldri vite det sikkert. Men her har de norske soldatene fulgt alle retningslinjer, og gitt alle advarsler før det ble avfyrt skudd. To soldater reagerte instinktivt omtrent samtidig, og skjøt mot mannen da han bare fortsatte rett mot dem etter flere advarsler. Av hensyn til egen sikkerhet kunne de ikke ta sjansen på at det ikke var en selvmordsbomber, sier Kjetil Eide.

Opprørere eller selvmordsbombere på motorsykkel er ikke uvanlig i Afghanistan. Dersom den drepte mannen viser seg å være en vanlig sivil er det første gang norske styrker dreper en sivil person i Afghanistan. Det ble ikke funnet noe våpen eller eksplosiver på mannen, og foreløpig kan dette tyde på at han var ubevæpnet.

Hendelsen etterforskes nå av afghansk politi, og granskes også av Forsvaret og militærpolitiet. Det vil også bli vurdert om ISAF skal  nedsette en egen undersøkelseskommisjon. Hovedkvarteret har fått informasjon fra det norske Forsvaret om hendelsen, og har foreløpig ikke bedt om mer eller signalisert at saken skal granskes av en kommisjon.

Det afghanske politiet var selv involvert i hendelsen, der de norske soldatene ble bedt om å hjelpe latviske soldater som ble angrepet ute på patrulje i området.

Får hjelp og støtte
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sagt at foreløpig er det ingenting som tyder på at de norske soldatene ikke fulgte regelverket.

De to soldatene som skjøt og drepte den afghanske motorsyklisten får nå den hjelpen de trenger og ønsker.

- De har et apparat klart til å hjelpe seg, og får en debriefing. Samtidig har de god støtte fra kamerater der nede, og prest og lege tilgjengelig, opplyser Kjetil Eide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling