LANDSMØTE: Ventre-leder Trine Skei Grande avsluttet i dag landsmøtet i Tromsø. Hun sier til Dagbladet at hun forstår godt at SV-leder Audun Lysbakken er frustrert over Arbeiderpartiets håndtering av asylbarn-saken. Foto: Nina Hansen / Scanpix
LANDSMØTE: Ventre-leder Trine Skei Grande avsluttet i dag landsmøtet i Tromsø. Hun sier til Dagbladet at hun forstår godt at SV-leder Audun Lysbakken er frustrert over Arbeiderpartiets håndtering av asylbarn-saken. Foto: Nina Hansen / ScanpixVis mer

Kjenner Lysbakkens sinne

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun har sympati med Audun Lysbakkens frustrasjon over Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Debatten etter den borgerlige enigheten om asylbarna har fått fram motsetningene mellom Arbeiderpartiet og SV i innvandringspolitikken.

Ap har vært klare på at de ikke ønsker å gi de utsendte asylbarna en ny sjanse. Men i forrige uke sa de samtidig at de også støttet en mykere linje overfor lengeværende asylbarn. Dette fikk det til å koke i SV.

«Ap's opportunisme i asylbarnsaken er det feigeste jeg har sett i norsk politikk», skrev Snorre Valen (SV) i Dagbladet.

I NRK-programmet «Debatten» torsdag sa Audun Lysbakken seg enig, før han fulgte opp:

- Jeg er ikke imponert over at Arbeiderpartiet i dag kommer og sier at de ønsker en rausere asylpolitikk overfor barn. Det er for seint og det hjelper ingen.

Maktarroganse På Venstre-landsmøtets siste dag sier Trine Skei Grande til Dagbladet at hun selv kan kjenne på Lysbakkens sinne.

- Du ser på frustrasjonen i SV at de virkelig har følt på maktarrogansen i Arbeiderpartiet. Jeg skjønner Audun Lysbakken så inderlig vel. Jeg føler på hans sinne - personlig, sier hun til Dagbladet.

I landsmøtetalen avslørte hun at Venstre har hatt møter med Arbeiderpartiet for å prøve å få dem med på en løsning for asylbarna.

- Vi var klare for å lage flertall den veien. Svaret deres var et entydig nei. Støre og Arbeiderpartiet mener at Anundsens videreføring av Arbeiderpartiets kompromissløse linje overfor de lengeværende asylbarna er grunnlag for mistillit, men de er ikke villig til å gi barna en ny sjanse, sa hun.

Til tross for tre dager på et hektisk landsmøte var hun mer sliten da landsmøtet startet. For da hadde hun akkurat halt i land den vanskelige asylbarnavtalen. Og ikke nok med det. Like etter at avtalen mellom regjeringen og støttepartiene var signert gikk Frp's nestleder ut i Dagbladet og sa at han var overrasket over at Venstre og KrF ga seg så lett og at Frp hadde hatt mer å gi.

Siv Jensen ringte til Venstre-lederen fredag morgen for å korrigere uttalelsen til sin nestleder, og si at hun ikke har den samme oppfatningen som Per Sandberg.

- Samarbeidet med Frp har variert veldig. I løpet av 20 år har vi ulik erfaring og ulik samarbeidstone. I lokalpolitikken er personkjemi enda viktigere enn i nasjonal politikk, sier Grande.

Hun har åpenbart en bedre personkjemi med Siv Jensen enn med andre deler av Frp.

- Jeg og Siv har et godt forhold, men når vi har noen skreller er vi nødt til å gjøre opp. Under middagen i går sendte jeg en hyggelig mms med bilde av øl fra Tromsø, sier hun.

Uenige Mange på landsmøtet var frustrerte over samarbeidet med Frp da landsmøtet startet, men for å demme opp for for frustrasjonene gikk partinestor Odd Einar Dørum på talerstolen og minnet om at det er bedre å bli tatt på alvor av noen du er uenig med enn å bli oversett.

Uttalelsen var en tydelig henvisning til maktarrogansen i Arbeiderpartiet som mange Venstre-folk føler på.

- Det er mer realt å forholde seg til noen der du er riv ruskende uenig, slik vi er med Frp på asyl og innvandring. Vi kan sette oss ned å lage et balansepunkt oss i mellom, der vi begge får noe. Det er en annen måte å samarbeide på enn når noen kommer og sier hvor store og tunge de er, sier Grande.