Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjenner meg ikke igjen

Mulla Krekar spaserte smilende ut fra Ringerike fengsel som en fri mann i går. Han avviste kjennskap til de grusomme fangehullene i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIKERSUND (Dagbladet): I går viste Dagbladet bilder fra fangehullene i Ansar al-Islams hovedkvarter i den kurdiske landsbyen Beeyara. Vitner fortalte om grufulle forhold i fangehullene, om tortur og om lovprisninger av Osama bin Laden. Kurderen Sangar Nasradeen fortalte at Krekar personlig så på mens han ble torturert.

Mulla Krekar ville i går ikke kommentere artikkelen i Dagbladet bortsett fra det lille bildet av den sønderskutte moskeen i Beeyara.

- Moskeen er ødelagt av amerikanske Tomahawk-raketter, sier han.

- Kjenner du igjen bildene av fangehullene?

- Jeg kjenner meg ikke igjen.

Mulla Krekar avslo å kommentere opplysningene ytterligere. Advokat Meling sier at Krekar bestrider at det skal ha foregått tortur så lenge han var leder av Ansar al-Islam.

- Bekymret for Irak

Krekar har vært fengslet siden 20. mars, da han ble pågrepet i sin leilighet på Grønland i Oslo. I går besluttet Borgarting lagmannsrett at han skulle løslates. Opprinnelig ble han fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, men etter å ha vurdert Krekars kjæremål kom lagmannsretten fram til at det ikke er grunnlag for å holde ham fengslet, slik Oslo tingrett mente da han ble varetektsfengslet 21. mars.

- Jeg er glad for å bli satt fri, men jeg er også bekymret for Irak og alle folk som bor i landet, sa mulla Krekar. Da han ble arrestert var USAs angrep på Irak bare i startfasen. Nå har kurdisk gerilja fra partiet PUK og amerikanske soldater utradert gruppa han tidligere ledet i Nord-Irak, Ansar al-Islam.

- Jeg vet ingenting om hva som har skjedd. Jeg har bare sett på CNN, og de viser bare én side, sier Krekar.

Men kjennelsen i går betyr bare at Krekar slipper å sitte varetektsfengslet. Økokrim fortsetter etterforskningen av Krekar med uforminsket styrket, opplyser assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad.

- Skader etterforskningen

- Slik vi vurderer det, kan løslatelsen skade etterforskningen, sier Grimstad, som har anket kjennelsen til Høyesterett.

Krekars advokat Brynjar Meling avviser dette.

- Krekar har hele tida sagt seg villig til å samarbeide fullt ut med politiet. Han har ikke noe å skjule, sier Meling.

Krekar selv har ingen tanker om å reise fra landet.

- Jeg må nå prøve å bli en positiv del av dette samfunnet, sier Krekar.

Flere saker

Siktelsen mot Krekar dreier seg om et knippe saker. Her er de tre viktigste:

  • Overtredelse av straffelovens paragraf 147a, den såkalte terrorparagrafen. Dette var den viktigste grunnen til at Økokrim ønsker Krekar varetektsfengslet. En grunn til at Oslo byrett fengslet ham, var et redigert intervju vist på NRK.

Uttalelsene kunne oppfattes slik at Krekars gruppe av geriljasoldater i Nord-Irak har medlemmer som er klare til å utføre selvmordsaksjoner mot USA. Borgarting lagmannsrett, som fikk se hele det nederlandske intervjuet, mente det ga et helt annet inntrykk enn NRKs klipp.

  • Innsamling av penger til ulovlige formål. Ifølge advokat Meling dreier dette seg om en av kassett-talene til Krekar, der han sier han samler inn penger til jihad. Men det arabiske ordet «jihad» betyr ikke nødvendigvis ulovligheter.
  • Frihetsberøvelse for ni personer. Dette skal ha skjedd mens Krekar var leder av Ansar al-Islam. Advokat Meling sier Krekar benekter at det skal ha vært holdt fanger mens han ledet organisasjonen.
FRI MANN: - Jeg er glad for å bli satt fri, men jeg er også bekymret for Irak og alle folk som bor i landet, sa Mulla Krekar etter at han kom ut av varetekten i Ringerike fengsel i går. Utenfor fengselsporten ventet Krekars kone (til høyre på bildet), sønn og bror - og et stort pressekorps.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling