Henrik Asheim

- Kjenner på en annen uro

Skytingen i Oslo har påvirket Høyre-nestleder Henrik Asheims hverdag som skeiv. Det vil han være ærlig om.

UROLIG: Henrik Asheim er blitt mer forsiktig med å vise kjærlighet offentlig. Og kaller det et nederlag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UROLIG: Henrik Asheim er blitt mer forsiktig med å vise kjærlighet offentlig. Og kaller det et nederlag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg må helt ærlig innrømme at jeg er blitt mer urolig av dette. Selv om jeg skulle ønske det ikke var sånn, sier Henrik Asheim til Dagbladet.

Høyre-nestlederen snakker om det faktum at han heter Henrik og at samboeren heter Simon.

Og at selv han, som åpent skeiv toppolitiker gjennom mange år, nå er blitt redd for å holde samboeren i hånda på gata.

Det er en konsekvens av skuddene som falt mot et pubkvartal der mange skeive ferdes, og som PST etterforsker som mulig hatkriminalitet.

- Jeg blir mer redd for å gå på steder hvor det kan skje noe sånt igjen. Og det er ikke bra, og det skal man egentlig ikke. Vi skal jo være til stede. Men når noe sånt kan skje midt i Oslo på en fredag kveld på et sted der jeg ofte har vært selv, så er det veldig ekkelt. Man kjenner på en litt annen uro, sier Asheim.

Unngår enkelte steder

Han frykter islamistisk terror vel så mye som vold fra høyreekstreme. Men han peker også på at enkelte kristne miljøer har vansker med å akseptere homofile. Og at det finnes minoritetsungdom som har arvet foreldrenes konservative holdninger.

- Jeg leier ikke kjæresten min overalt. Det er steder i Oslo hvor det ikke er så lurt å gjøre det. Man skal være litt forsiktig med det, tenker i hvert fall jeg. Og det er egentlig et nederlag i seg selv.

Han sier det ikke handler om et skille mellom øst og vest.

- Det er anerkjent fra før at det er en grunn til at Pride-paraden begynner på Grønland. Men det kan også være midt på Karl Johan på nattetid.

HØYRE-TOPP: Henrik Asheim har vært forsknings- og høyere utdanningsminister og Unge Høyre-leder. Nå er han Høyres første nestleder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYRE-TOPP: Henrik Asheim har vært forsknings- og høyere utdanningsminister og Unge Høyre-leder. Nå er han Høyres første nestleder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Facebook-venner som raser

- Hva slags oppgjør ønsker du deg?

- Én ting er oppgjøret med radikale krefter. Men jeg tror egentlig at noe av problemet har vært at man har stått og skreket til hverandre fra begge sider. Det man trenger, er å kunne snakke sammen på en annen måte, sier han.

Han peker på polariserte debatter om skolebøker som løfter fram kjønnsmangfold. Om surrogati og hvorvidt man bør støtte organisasjonen Fri. Han mener tonen blir for hard - begge veier.

- Jeg har mange venner på Facebook som har kommet med helt vanvittige utskjellinger av de som er kritisk til skolebøkene. Det blir ikke noe bedre av å skrike «du er en homohatende rasist» til en som stiller spørsmål. For det er noen legitime diskusjoner i det også.

Provosert av KrF og Frp

Hans tidligere regjeringskollega Frp-leder Sylvi Listhaug sier nå at hun vil begynne å gå i Pride-tog. For 13 år siden uttrykte hun skepsis til «halv- og nesten helnakne folk» som danser gjennom byen.

- Jeg syns det er utelukkende positivt. Helt oppriktig. Jeg hyller Sylvi for å gjøre det.

- Har du vært provosert over det hun har ment tidligere?

- Det har vært stemmer både i KrF og Frp da ekteskapsloven ble vedtatt som jeg ble mektig provosert over. Men hvis du ombestemmer deg, er jeg glad for det. Da vil jeg ikke jeg drive med en millimetermåling av dem.

Vanskelig homoterapi-debatt

- Bærer du bud om en ny tid for Høyre, når det gjelder spørsmål som tredje kjønn, abort og homoterapi?

- Vi har laget strategier mot hatkriminalitet, innført at du kan skifte juridisk kjønn. Nå mener jeg Høyre er en av pådriverne i flere spørsmål. Men det kommer til å være en debatt om tredje kjønn, uten at man er imot Pride.

- Hva tenker du prinsipielt om homoterapi? Der har Høyre holdt mer tilbake enn Ap?

- Diskusjonen er vanskelig. Jeg er positiv til å stramme inn på de miljøene som vil konvertere mennesker fra homofili til heterofili. Men nå får vi se høringen som kommer. Det er også et viktig aspekt av religionsfrihet i det og hva du skal forby ved lov.

ERNAS KRONPRINS? - Jeg vet helt ærlig ikke om jeg er den rette personen til å gjøre det, svarer Henrik Asheim mystisk på spørsmålet om han er framtidig Høyre-leder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ERNAS KRONPRINS? - Jeg vet helt ærlig ikke om jeg er den rette personen til å gjøre det, svarer Henrik Asheim mystisk på spørsmålet om han er framtidig Høyre-leder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vanskeligere å komme ut

Han forteller at noe også kan ha endret seg til det positive i det siste.

- Man merker at det var en helt annen stemning. Jeg opplevde egentlig at folk så litt anerkjennende på deg når du gikk og leiet en mann. Mange føler nok også at nå må vi stå opp for dette her. Jeg syns det var hyggelig.

Kjernen er at det skal være trygt å ferdes sammen med kjæresten, mener han.

- Og jeg er redd for at dette kan ha gjort skapdørene tyngre å åpne for mange. Fordi du opplever det som utrygt på en annen måte. Og det må vi bare få bukt med, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer