- Kjenner på et stort alvor

- Må ta stilling til Nato-hjelp til Irak, sier Jens Stoltenberg.

TILLIT Jens Stoltenberg ble presentert på en pressekonferanse i dag som Natos neste generalsekretær.  Stoltenberg takket for tilliten, og sa det var en stor ære å få lede Nato. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILLIT Jens Stoltenberg ble presentert på en pressekonferanse i dag som Natos neste generalsekretær. Stoltenberg takket for tilliten, og sa det var en stor ære å få lede Nato. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEWPORT (Dagbladet): - Det er alvor fordi usikkerheten kommer nærmere oss, i øst, og i sør, fordi Ukraina grenser til et Nato-land, og fordi Tyrkia grenser til Syria og Irak. Vi har stor usikkerhet nær Natos grenser.

For alle - Vår oppgave er å trygge alle medlemslandenes sikkerhet, for svikter tryggheten ett sted, svikter tryggheten for alle. Det er en for alle, alle for en, sier Stoltenberg til Dagbladet.

I ettermiddag deltok han på en pressekonferanse med avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, som ønsket Stoltenberg velkommen til jobben.

Stor ære Stoltenberg sa det er en stor ære og en stor tillitserklæring å få jobben som Natos generalsekretær. Han loven å gjøre sitt beste for å forvalte tilliten.

Fogh Rasmussen sa tidligere i dag at Nato er beredt til å gi hjelp til Irak, dersom det kommer en forespørsel fra den irakiske regjeringa.

Forberedt på å håndtere Irak - Jeg må være forberedt på at Irak, og hvordan vi håndterer situasjonen både i Syria, Irak og Midtøsten, blir en del av det Nato må ta stilling til i min periode som generalsekretær. Hvordan vi skal håndtere det, hva vi skal gjøre, må Nato drøfte, og jeg må vente med å uttale meg om til jeg tiltrer 1. oktober.

- Det som er åpenbart, er at Nato gjennom å skape sikkerhet for sine medlemsland, bidrar til å skape sikkerhet mot de truslene som vi ser komme fra sør. Det er utplassert Nato-raketter der. Å opprette en styrke som er raskere, mer beredt, som kan settes inn der volden rammer, vil bidra til å skape sikkerhet.

- Hvordan vil du beskrive mandatet, oppdraget du har fått gjennom vedtakene Nato har gjort på dette toppmøtet?

- Nato har vedtatt en plan som skal styrke Nato for framtida. Det er en plan som handler om å styrke Nato, styrke Natos beredskap og evne til å kunne utplassere styrker raskt, mange steder, sier Stoltenberg.

- Det er viktig for å ivareta det grunnleggende oppdraget til Nato, som er medlemslandenes sikkerhet. Det er et svar på aggressiviteten og usikkerheten vi ser i øst, men også usikkerheten vi ser i Irak og Syria. Da er det viktig at vi får styrker som er mer beredte, mer mobile, at vi får styrker som trener mer sammen, som har forhåndslagret utstyr, og som har moderne overvåkingssystemer, fortsetter han.

- Alt dette handler denne planen om. Og mitt oppdrag er egenlig å, sammmen med de 28 medlemslandene, sette den ut i livet, sier Stoltenberg.

Møtte Obama Tidligere i dag ble han introdusert som Natos neste generalsekretær. For øvrig har han ikke hatt noen formell rolle på toppmøtet. Men han har brukt tida til møter med mange regjeringssjefer. En av dem er Barak Obama.

- Det var en veldig god og ordentlig samtale. USA er vår største allierte. De legger veldig stor vekt på Nato, og ser at det er den organisasjonen som bygger bånd over Atlanteren, sier Stoltenberg.

På spørsmål om penger var et tema, svarer Stoltenberg:

- Det er en kjent sak at amerikanerne mener Europa bør bidra mer, men på dette toppmøtet har man kommet lenger enn noen gang tidligere i å forplikte europeiske land til å betale mer, sier Stoltenberg.

Han sier han har blitt godt mottatt på Nato-toppmøtet.

- Jeg opplever at jeg har fått en varm og god mottakelse. Det er jo også mange mennesker jeg kjenner ganske godt fra før. Og jeg vet at jeg vil komme til å trenge deres støtte.

Stoltenberg sier Russlands aggressive politikk overfor Ukraina har vært en påminnelse om nødvendigheten av Nato.

Nato trengs - Det er viktig at vi har allliansen i vanskelige tider, som nå. Men da må vi også ta vare på den i gode tider. Man vet aldri når en militær allianse trengs. Påminnelsen fra Ukraina har gjort at dette er blitt et av de viktigste i Natos historie. Det samler Nato, og det viser at Nato kan handle sammen når det trengs.er.