KrF:

- Kjenner på sorg

Lørdag ble Olaug Bollestad valgt til ny leder av KrF. Etter en beintøff høst hvor partiet havnet under sperregrensa, skal hun nå ta fatt på arbeidet med å bygge opp igjen partiet.

NY LEDER: Olaug Bollestad ble lørdag valgt til ny KrF-leder. Under sin tale snakket hun blant annet om det lave valgresultatet og veien videre for partiet. Foto: Javad Parsa / NTB
NY LEDER: Olaug Bollestad ble lørdag valgt til ny KrF-leder. Under sin tale snakket hun blant annet om det lave valgresultatet og veien videre for partiet. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM/OSLO (Dagbladet): - 3,8 prosent. KrF kom under sperregrensa. Vi kjenner alle på alvoret i dette. Ja, også sorg, om jeg skal være ærlig. Det er en krevende tid for partiet.

Det sa Olaug Bollestad fra talerstolen under KrF's landskonferanse i Lillestrøm.

Tidligere lørdag ble hun valgt til ny leder av KrF under partiets ekstraordinære landsmøte.

- Det er flott at landsmøtet nå velger en moden kvinne som leder. Partiet må få en ny start, sa æresmedlem og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fra talerstolen.

- Skal være som jeg er

Det er en klar forventning i KrF om at partilederen sitter på Stortinget. Etter at Ropstad trakk seg sto det igjen to kandidater, Dag Inge Ulstein og Olaug Bollestad.

Da Ulstein tidligere i høst annonserte at han ikke stiller til ledervalget, var Bollestad den eneste reelle kandidaten.

- Jeg gleder meg til å være lagleder, for jeg er opptatt av at det er det denne rollen er. Jeg gleder meg til å hente fram det beste i enkeltpersoner og i lag. Ikke minst for å speide etter talenter, men også bygge flere profiler, sier Bollestad til Dagbladet.

Olaug Bollestad har lang fartstid i KrF og har bekledd flere verv, blant annet som nestleder siden 2015. Hun har også vært fungerende partileder etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg fra ledervervet tidligere i høst.

- Kommer vi til å merke at KrF har fått ny partileder?

- Jeg kommer til å være den samme Olaug som jeg var før jeg ble valgt. Det er den Olaug partiet har valgt, så det kommer jeg ikke til å endre på. Partiet kjenner meg på godt og vondt og da er det jo fint at jeg ble valgt likevel, sier den nye partilederen.

Bollestad har bakgrunn som sykepleier, og har som hun selv sier «vært mer utenfor enn innenfor politikken».

NY LEDERTRIO: Olaug Bollestad ble lørdag valgt som ny partileder. Dag-Inge Ulstein ble valgt til 1. nestleder mens Ingelin Noresjø fortsetter som 2. nestleder av KrF. Foto: Javad Parsa / NTB
NY LEDERTRIO: Olaug Bollestad ble lørdag valgt som ny partileder. Dag-Inge Ulstein ble valgt til 1. nestleder mens Ingelin Noresjø fortsetter som 2. nestleder av KrF. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Jeg får være som jeg er og så får det være som det er. Det er det som er meg er jeg uansett, og sånn har jeg vært om jeg har vært sykepleier, ordfører eller partileder. For meg var det ikke forskjell på om det var presten eller klokkeren, en uteligger eller fylkesordføreren som kom inn i akuttmottaket. Sånn kommer jeg til å være i denne rollen også. Ingen kommer til å klare å forandre meg på det.

Løftet abort-spørsmål

I sin tale til partiet lørdag, benyttet Bollestad anledningen til å løfte partiets stilling i abort-spørsmålet.

- Vi trenger ærefrykt for livet. Ja, jeg mener at også barnet i mors mage bør ha et sterkere vern. Men, jeg kan ikke dømme andre. Jeg kjenner ikke deres situasjon, sa KrF-lederen, og fortsatte:

- Hver gang jeg snakker om abort i KrF, i kirka eller andre sammenhenger forsøker jeg å bruke innestemme. Det kan sitte noen i salen som har tatt det vanskelige valget. De skal neimen ikke få noen fordømmende pekefinger fra meg.

I Hurdalsplattformen har Ap/Sp-regjeringen blitt enige om å utrede abortloven. KrF-lederen er klar på at KrF skal kjempe mot en eventuell utvidelse av loven.

- KrF har aldri vært for et totalforbud. I dag er det heller ikke aktuelt å stramme inn abortloven. Spørsmålet er om det blir en radikal utvidelse av abortgrensen eller ikke, sier Bollestad og legger til:

- Vi skal være en tydelig stemme mot en slik utvidelse.

- Bratt bakke foran oss

Det er ingen tvil om at partiet har hatt en tøff høst.

Først havnet KrF under sperregrensa under stortingsvalget. Kort tid etter valgte Kjell Ingolf Ropstad å trekke seg som både barne- og familieminister og partileder etter at Aftenposten avslørte at han hadde tatt aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen.

- Vi har en stor og bratt bakke foran oss. Nå må vi sette oss ned, lytte, evaluere, bruke tid og tenke i fellesskap. Det må vi gjøre sånn at vi er sikre på at vi stiller den rette diagnosen, som vi sier i helsevesenet, sier Bollestad til Dagbladet.

- Det er i fellesskap at vi skal finne strategien videre, sånn at alle er med på den reisen.

Dag Inge Ulstein blir 1. nestleder, mens Ingelin Noresjø fortsetter som 2. nestleder av KrF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer