Kjenner sprengstoff-lukta når han ser terrorbildene fra regjeringskvartalet

Har brent seg fast hos ambulansemannen Bjørn Lind.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladets TV-studio viste intervjuer Martine Aurdal i dag terrorbilder fra regjeringskvartalet til brannmester og ambulansepersonell Bjørn Lind.

- Jeg får tilbake lukta av sprengstoff, og lyden av alle brannalarmene som går. Ellers er det ganske stille, sier Lind om reaksjonene som bildene fortsatt vekker i ham.

Bombe nummer to? Lind fraktet en hjertesyk kvinne til sykehus i ambulanse, da bomba eksploderte i regjeringskvartalet den 22. juli i fjor. Ambulansepersonellet ble nødt til å avlevere henne på en raskere måte enn vanlig.

På vei til regjeringskvartalet gikk det gradvis opp for dem at det smellet som de først hadde trodd var torden, i virkeligheten var en terroraksjon. Da de kom fram, så de utbombede departementsbygninger og forsto at de sto midt oppe i en fryktelig tragedie.

- Var du redd?

- Det høres kanskje rart ut, men nei. Det vi tenkte på, var en mulig bombe nummer to, som vi kjenner fra terroraksjoner i andre land, sier han til Dagbladet.

Skader og død Etter sendinga på DBTV forklarer Bjørn Lind at ambulansepersonell er opplært til å bare tenke rasjonelt under ei krise, og først slippe følelsene til når alt er over.

Da han var ferdig i ambulansen den kvelden, gikk han ned på hovedbrannstasjonen og ble opptatt med å rydde opp i skadene der.

At de sterke følelsene heller ikke kom da han kvelden etter endelig kunne sette seg ned for seg selv, forklarer han med at folk i jobber som hans er vant til å se stygge, alvorlige skader og død.

Likevel har terroraksjonen den 22. juli gjort et spesielt inntrykk,
med bilder som har brent seg fast i ham.

- Det som er annerledes, er omfanget, sier han til Dagbladet.

Blomster under vindusviskerne Følelsene har kommet etter hvert. Under debriefingen på jobben tirsdagen etter, og i minnemarkeringene i domkirka og i Oslo Spektrum, har de gradvis sluppet fram.

- Følelsesmessig har jeg kjent på det under disse markeringene. Alt det der til sammen, gjør at jeg synes det har landet greit, sier han enkelt.

Og så er det noen stillferdige hendelser underveis, som har gjort det både lettere og varmere å ha en jobb som Bjørn Linds.

- Når vi har vært ute i ambulanse og i brannbil, har folk stoppet opp, gitt tilbakemeldinger og lagt blomster under vindusviskerne. Sånne ting varmer, sier han til Dagbladet.

HØRER FORTSATT ALARMEN: Bjørn Lind var på jobb i en ambulanse da terroralarmen gikk. Et knapt år senere hører han fortsatt lyden av brannalarmer når han ser bilder fra terrorangrepet mot regjeringskvartalet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HØRER FORTSATT ALARMEN: Bjørn Lind var på jobb i en ambulanse da terroralarmen gikk. Et knapt år senere hører han fortsatt lyden av brannalarmer når han ser bilder fra terrorangrepet mot regjeringskvartalet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer