Kjenner til flere tilfeller av organisert trygdesvindel

Flere partier reagerer på sjokktall som ble lagt fram i dag.

NYE TALL: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt og Magne Fladby, direktør for NAV kontroll, la fram en ny rapport om trygdemisbruk under et pressemøte onsdag. De to kjenner til flere tilfeller av organisert trygdesvindel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYE TALL: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt og Magne Fladby, direktør for NAV kontroll, la fram en ny rapport om trygdemisbruk under et pressemøte onsdag. De to kjenner til flere tilfeller av organisert trygdesvindel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i dag kom det fram at nordmenn svindler trygdeytelser for over seks milliarder i året.

- Det som opprører meg er det med bevisst svindel med velferdsstatens løsninger. Verst er det for de som helt ærlig og redelig mottar ytelser fra NAV, så vi må ikke mistenkeliggjøre det store flertallet, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Elektronisk - Er det vanskelig å avsløre disse forholdene?

- Det blir lettere, nå får vi flere av utbetalingene over på elektroniske løsninger og da kan vi samkjøre flere offentlige registre. Det er ingen grunn til å tro at det norske folk er blitt mer aktive svindlere - og det er lettere å bli tatt nå enn før, mener Huitfeldt.

- Vi må gå videre i kampen mot trygdesvindel og få mer over på elektroniske løsninger, sier hun.

Huitfeldt bekrefter at det forekommer tilfeller med organisert svindel med trygdeytelser.

Organisert Magne Fladby, sjef i NAV kontroll, utdyper dette overfor Dagbladet.

- Det er mest enkeltsaker, men vi ser også saker hvor dette er satt i system. Vi har sett noen saker som er blitt temmelig store, sier Fladby til Dagbladet.

- Den vanligste metoden hvor vi ser et samarbeid og et system, er der hvor personer blir ansatt fiktivt - kanskje flere - i et firma, og det blir gjort for å oppnå velferdsgoder, sier Fladby.

Fladby peker på saken der NAV avdekket 74 falske rom-barn - og drosjesaken i Oslo.

Seks miliarder Det er Proba samfunnsanalyse som har fått i oppdrag av Arbeidsdepartementet å utrede omfanget av svindel med dagpenger, arbeidsavklaringspenger, uførepensjon, foreldrepenger og overgangsstønad. Deres rapport viser at fem prosent av utbetalingene trolig er basert på svindel. Det betyr svindel av over 6 milliarder kroner i året.

Proba samfunnsanalyse understreker at det er betydelig usikkerhet knyttet til anslagene, og at det kan være snakk om svindel som varierer fra 3 til 13 prosent mellom de forskjellige ytelsene.

- Vi anbefaler at det først og fremst benyttes forebyggende tiltak for å redusere trygdesvindel. Vi mener også at man kan utnytte kontrollarbeidet bedre for å få mer kunnskap om risiko, og i neste omgang mer effektiv kontroll, heter det ifølge NTB i rapportens konklusjon.

Reagerer Flere partier reagerer på tallene som ble lagt fram i dag.

- Seks milliarder kroner er et ufattelig stort beløp som kunne blitt brukt til å få flere tilbake i jobb, til sykehus eller skoler. Og beløpet blir enda høyere hvis vi tar med alle velferdsordningene, ikke bare de som er undersøkt i dag, sier arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, til Dagbladet.
 
- Å svindle på trygden er dypt umoralsk. Ikke bare er det å stjele fra skattebetalerne, men det svekker tilliten til velferdsordningene våre. Det sier seg selv at de som svindler ødelegger for alle som skal ha utbetalt trygden sin. Det er ikke sant at det å svindle på trygden ikke rammer noen. Det er ikke sant. Det rammer oss alle.
 
Nye tiltak - Høyre har i flere år foreslått en forsterket satsing for å avdekke trygdesvindel i våre alternative budsjetter. Vi forventer også at NAV bruker disse midlene på en best mulig måte. Selv om NAV avdekker mer trygdemisbruk nå enn for noen år siden, har vi fortsatt lang vei å gå dersom så mye som seks milliarder kroner kan bli svindlet ut av systemet, sier Røe Isaksen.
 
Han påpeker at Stortinget i går vedtok flere tiltak for å få bukt med trygdesvindel, blant annet legitimasjonsplikt og utveksling av informasjon mellom NAV og utlendingsmyndighetene.

REAGERER: Både Torbjørn Røe Isaksen i Høyre... Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
REAGERER: Både Torbjørn Røe Isaksen i Høyre... Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

Også Huitfeldt trakk fram disse tiltakene på pressekonferansen i dag.

- Høyre støttet disse tiltakene, men har samtidig vært klare på at vi også må ivareta hensynet til den enkeltes personvern, sier Røe Isaksen.

Må anmeldes - Trygdesvindel er, på samme måte som skattebedrageri, tjuveri fra fellesskapet, ulovlig og skal anmeldes og straffes. Skal vi holde folketrygden og ytelsene oppe, må vi være trygge på at de som får penger har rett til dem. Disse tallene gir ikke partier som ønsker å svekke tryggheten folketrygden noen grunn til å bruke disse anslagene til å gå løs på livsgrunnlaget til folk som er syke eller arbeidsløse,
sier Karin Andersen, SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson til Dagbladet.
 
- Det er viktig å vite at det er stor forskjell på feilutbetalinger og svindel. Samtidig er det også på tide å gå minst like nøye igjennom at mange nok ikke får det de har krav på. Det er mange som er sjuke, men som ikke får de ytelsene de skulle hatt fordi systemet fungerer for dårlig, sier Andersen.

Hun mener dette er et stort sosialt problem - og at det også bryter ned tilliten til velferden.
 
- Vi har en sterk velferdsstat i Norge, det er viktig for å gjøre samfunnet vårt trygt for alle. Norge har svært mange i arbeid, det gjør at vi har råd til trygdeordninger som gjør at sykdom ikke skal føre til fattigdom.
 

REAGERER: ... og Karin Andersen (SV) reagerer på de nye tallene. Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
REAGERER: ... og Karin Andersen (SV) reagerer på de nye tallene. Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer